Μια συνέντευξη που σίγουρα θα ανάψει φωτιές είναι η σημερινή του Σωτήρη Μπλέτσα πρώην υποψηφίου βουλευτού με το ΚΙΔΗΣΟ στο νομό, αλλά και ενός καταξιωμένου επιχειρηματία που όμως κατά το παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τις απόψεις του πάνω στο θέμα των Βλάχων.
Ο ίδιος ακόμη και σήμερα δηλώνει πως: «Οι μη κρατικές γλωσσικές κοινότητες, όπως η βλάχικη, θα παρήγαγαν περισσότερο πλούτο στην Ελλάδα, αν είχαν αναγνωριστεί επίσημα ως γλώσσα, αυτό μας δείχνουν οι πρακτικές των αναπτυγμένων κρατών της Δύσης».
Ξεκάθαρος όμως είναι και για το θέμα των Σκοπίων, όπου τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εξεύρεσης λύσης ζητώντας να αγνοηθούν οι εθνικιστικές φωνές.
Τέλος για την εμπλοκή του με τα κοινά στα Τρίκαλα, πέραν της κεντρικής πολιτικής σκηνής που δηλώνει παρών αν κληθεί, δεν κρύβει πως τον γοητεύει και η ιδέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Φυσικά για μένα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση δεδομένου και του επιστημονικού και επαγγελματικού μου υπόβαθρου».
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
Ήμουνα πάντα ΠΑΣΟΚ, υπέρ εκείνου του ΠΑΣΟΚ των αξιών και των αρχών, απλώς όταν από κάποιο σημείο και μετά η πορεία του εκτράπηκε από αυτές τις αρχές προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τώρα κατέστη ακόμα πιο επίκαιρο από ποτέ το παλαιό σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό »!!!
Και βέβαια είμαι υπέρ της διατήρησης καθότι η πολυφωνία είναι δείγμα υγιούς δημοκρατίας και ελέγχου εφαρμογής και τήρησης των αρχών της. Η επιλογή της καλύτερης πρότασης από τις προτασσόμενες καθώς επίσης και η σύνθεση αυτών μέσα από την πολυφωνία δίνει πάντοτε ένα πλουσιότερο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα τίθεται στη διαχείριση αυτών των συνιστωσών ούτως ώστε να βρίσκεται πάντα σύντομα και έγκαιρα η συνισταμένη.
Σίγουρα υπάρχουν φιλοδοξίες σε κάθε άνθρωπο αλλά νομίζω ότι αυτές θα πρέπει να σταματούν και να τελειώνουν την ημέρα της απόφασης των εκλογέων. Η συνεχόμενη αντιπαράθεση δημιουργεί προβλήματα και επιπλοκές, εξ άλλου τέτοιες βεντέτες τις πλήρωσε ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Οπότε όλοι από κοινού, πικραμένοι και μη, θα πρέπει να στρωθούν στη δουλειά για το κοινό συμφέρον με πίστη και συνέπεια στις αρχές του Κινήματός μας. Πέραν κάποιας πικρίας και δυσαρέσκειας που πρέπει να ξεπεραστεί σύντομα, δεν διαπίστωσα την ύπαρξη κάποιας βεντέτας. Εξ άλλου το ήθος των αναφερόμενων συντρόφων δεν θα δώσει περιθώριο σε ανώφελες αντιπαραθέσεις.
Οι επισκέψεις μου στα Τρίκαλα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Γαρδίκι δεν μειώθηκαν δεδομένου ότι είμαι πολύ δεμένος συναισθηματικά με τις ρίζες μου. Θα έλεγα ότι αυτό το δέσιμο ακριβώς επειδή είναι τόσο έντονο, μεταφράζεται και σε ένα βαθύ ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μου. Άρα το ενδιαφέρον μου για την πολιτική ποτέ δεν σταμάτησε απλώς μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015 δεν θεώρησα χρήσιμη μια φλύαρη παρέμβασή μου . Τώρα όμως και μετά τα τρία περίπου χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από …..«την πρώτη φορά αριστερά» είμαι έτοιμος να προσφέρω δυναμικά και αγωνιστικά τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα μου και στο κόμμα μου.
Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα και διαδικασίες στο Κίνημά μας που όταν έρθει η ώρα θα προτείνουν τους καταλληλότερους. Αν προταθώ θα το σταθμίσω και θα το αξιολογήσω ανάλογα εκείνη την στιγμή οπότε και θα αποφασίσω. Δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν εκφράστηκα ποτέ για αυτό όμως αν το κόμμα μου θα με χρειαστεί στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αξιολογήσω την πρόταση ανάλογα και με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Φυσικά για μένα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση δεδομένου και του επιστημονικού και επαγγελματικού μου υπόβαθρου.
Για να ανακάμψει η οικονομία με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων και δείκτης ανάπτυξης άνω του 6%, χαμηλοί και οριζόντιοι φορολογικοί συντελεστές όπως στη Βουλγαρία, εδώ 20% εκεί 10%, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με γνώμονα την ανάπτυξη και καταπολέμηση της διαφθοράς και γρηγορότερη και δίκαιη απονομή δικαιοσύνης.
Πράγμα απίθανο και δύσκολο. Ποιός τρελός θα έρθει να επενδύσει στη χώρα με τόσο υψηλή φορολογία και πιθανή εμπλοκή του στα γρανάζια της διαφθοράς, της ελληνικής γραφειοκρατίας και πολυετών δικαστικών αγώνων.
Θα πρέπει λοιπόν να αναβρεθούν πρόσωπα ικανά και έμπειρα που θα θέσουν κατά μέρος τα προσωπικά τους συμφέροντα και θα αγωνιστούν για την επίλυση των αλληλένδετων προβλημάτων που πλήττουν την οικονομία και έχουν τόσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του κόσμου. Η μάχη είναι δύσκολη και σοβαρή, διότι πρέπει να χτυπήσουμε οργανωμένα συμφέροντα, αλλά όχι ακατόρθωτη.
Θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του θεσμού της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί οι δικαστές να μην λογοδοτούν πουθενά και για τίποτα! Δεν γίνεται ο αισθανόμενος αδικημένος πολίτης να μην έχει την πραγματική δυνατότητα προσφυγής σε κάποιο μηχανισμό ! Δεν γίνεται από τις εκατοντάδες προσφυγές που γίνανε μετά την μεταπολίτευση μόνον οι τρεις (!!!) να έχουν δικαιωθεί! Δεν γίνεται ο απλός πολίτης να είναι εκτεθειμένος για χρόνια και το περιθώριο άσκησης αγωγής κακοδικίας εναντίον δικαστών να εξαντλείται σε λίγους μήνες! Πρόσφατα διαβάσαμε την είδηση ότι κάπου στην Αθήνα αφαίρεσαν από το σπίτι ενενηντάχρονης συνταξιούχου δικαστικού το ποσό κάποιων εκατομμυρίων! Δεν θέλω να πω τίποτα αλλά μου γεννιέται μια απορία, που βρέθηκαν τόσα χρήματα και πόσα αλλά θα σπαταλήθηκαν από την συνταξιοδότησή της μέχρι τα ενενήντα της;
Νομίζω ότι ο τομέας της οικοδομής είναι αυτός που θα έδινε άμεση λύση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι εκατοντάδες επαγγέλματα στηρίζονται στην οικοδομή. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα από τις νομοθεσίες μέχρι και τους θεσμούς! Για μένα θα πρέπει να καταργηθούν οι πολεοδομίες και να αντικατασταθούν με πιστοποιημένα τεχνικά γραφεία, να είναι δηλαδή κάτι σαν τα συμβολαιογραφεία. Δεν είναι δυνατόν εγώ που συντάσσω μια μελέτη να μην μπορώ να εκδώσω μια οικοδομική άδεια. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να θέλεις μια ζωή για να μπει στο σχέδιο πόλης μια περιοχή και άλλη μια ζωή για να αλλάξεις τις χρήσεις γης όταν η ζωή τρέχει με χίλια και εσύ να μένεις απλώς θεατής ! Είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεθεί ένας Έλληνας HAUSMAN να αναμορφώσει και να ανανοικοδομήσει τις πόλεις μας και ειδικά την Αθήνα. Έτσι θα αρχίσουμε να ζούμε έναν νέο οικοδομικό οργασμό! Αλλά τώρα πια θα έχουμε τις εμπειρίες και γνώσεις για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπική μου εμπειρία των τελευταίων ημερών, σε εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτήριο και σε υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για μετατροπή του σε κέντρο υποστήριξης νεφροπαθών. Έ ,αυτή η επένδυση δεν μπορεί να γίνει διότι δεν προβλέπετε από τη νομοθεσία παρόλο που υπάρχει ανάγκη ! Πως είναι δυνατόν σε περιοχές έντονης ζήτησης παραθεριστικής κατοικίας εσύ να απαιτείς οικόπεδο 10 στρεμμάτων με δυνατότητα κατασκευής 80 ή 100 τμ και χωρίς υπόγειο; Δικαιολογημένα θα αναπτυχθεί το αυθαίρετο και κάθε λογής έκνομη κατάσταση. Μήπως το κάνουμε επίτηδες;
Πως είναι δυνατόν να μην επιτρέπονται οι ουρανοξύστες προβάλλοντας το αστείο επιχείρημα ότι είμαστε σεισμογενής χώρα. Τότε τι να πει η Ιαπωνία και η Καλιφόρνια;
Τα Βλάχικα
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο θέμα των Βλάχων, για το οποίο στο παρελθόν έχετε κατηγορηθεί και μάλιστα αρκετά από κάποιους.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γαρδίκι από κτηνοτρόφους γονείς, μέσα στα πρόβατα που λένε, σε ένα χωριό όπου ο κόσμος μιλούσε αποκλειστικά Βλάχικα εκείνη την εποχή, μεγάλωσα στο μεταίχμιο του περάσματος από τα Βλάχικα στα Ελληνικά. Η γιαγιά μου που πέθανε το 1996 ήξερε μονάχα τις Ελληνικές λέξεις που είχαν επισέλθει με την δικιά τους ιδιαίτερη εκφορά στην Βλαχική.
Αυτές είναι οι ρίζες μου!
Πως είναι δυνατόν να τις απαρνηθώ και για ποιόν λόγο θα έπρεπε να το κάνω; Η θέση μου είναι σταθερή και απαράλλαχτη: η διαφορετικότητα είναι στοιχεία πλούτου και όχι πηγή προβλημάτων! Στην προσωπική μου ανέλιξη τα Βλάχικα μου ήταν πολύ χρήσιμα, γνωρίζοντας τις Λατινικές ρίζες της μητρικής μου γλώσσας γρήγορα και εύκολα απέκτησα πρόσβαση στα Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ρουμανικά. Να λοιπόν που αυτό που στα παιδικά μου χρόνια μού ήταν πρόβλημα και εμπόδιο (έμεινα στην πρώτη δημοτικού γιατί δεν ήξερα Ελληνικά) στη συνέχεια με βοήθησε να αναπτυχθώ σαν άνθρωπος και επαγγελματίας. Αυτό ισχύει σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι οι χώρες που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τις περιφερειακές τους γλώσσες και πολιτισμούς αντιμετωπίσανε ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί λοιπόν αυτό πρέπει να συμβαίνει στην Πατρίδα μας; Αντιθέτως οι χώρες αυτές είναι χώρες υψηλού επιπέδου (Ελβετία, Σουηδία, Φινλανδία κλπ) σε αντίθεση με το αντίθετο στρατόπεδο (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ)! Είναι αλήθεια ότι κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, μα είναι επίσης αλήθεια ότι ο φόβος και ο εγκλεισμός στους εαυτούς μας δεν δίνουν ποτέ καλά αποτελέσματα. Για αυτές τις θέσεις μου δέχτηκα σοβαρές και αναίτιες επιθέσεις και διώξεις, απειλές και εκβιασμούς ακόμα και παρακολουθήσεις στην προσωπική μου ζωή, φανταστείτε που πηγαίνανε τα μυστικά κονδύλια ! Στην Κέρκυρα ο Μπλέτσας, στην Κέρκυρα και κάποιοι να τον παρακολουθούν για το πως ……! Έλεος πια! Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι με καλούσαν να μιλήσω στην Φινλαδική Βουλή και με δεξιονόντουσαν στο Υπουργείο εξωτερικών της Φινλανδίας! Είπατε τίποτα; Οι μη κρατικές γλωσσικές κοινότητες, όπως η βλάχικη, θα παρήγαγαν περισσότερο πλούτο στην Ελλάδα, αν είχαν αναγνωριστεί επίσημα ως γλώσσα, αυτό μας δείχνουν οι πρακτικές των αναπτυγμένων κρατών της Δύσης. Σας ευχαριστώ λοιπόν που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά τις σκέψεις μου και τις ιδέες μου σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό για μένα θέμα !
«Να κλείνει το θέμα με τα Σκόπια»
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, χώρα με την οποία επαγγελματικά έχετε σχέσεις. Ποια είναι η άποψή σας;
Ως Έλληνας πολίτης δεν έχω παρά να συνταχθώ με τις επίσημες θέσεις και νόμους του ελληνικού κράτους αλλά ως ενεργός πολίτης δεν μπορώ να μην αντιδράσω και να μην εκφέρω τις απόψεις μου και να μην κάνω τις κριτικές μου !
Φαντάζομαι ότι γνωρίζεται πολύ καλά την παροιμία: «εδώ ο κόσμος καίγεται και η π……. λούζονταν». Απασχολούμαστε εδώ και 25 χρόνια με κάτι που η παγκόσμια κοινή γνώμη και συνείδηση έχει αποδεχθεί. Και τι δεν κάναμε για αυτό το θέμα! Κηρύξαμε εμπάργκο στους γείτονες αλλά τελικά πελεκίσαμε στα πόδια μας γιατί τις συνέπειες του εμπάργκο τις πληρώσαμε εμείς και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της παραμεθορίου. Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία για ένα θέμα που το γνωρίζαμε πολύ πριν το 1992 για το οποίο όχι μονάχα αδιαφορούσαμε και αποσιωπούσαμε αλλά και υποστηρίζαμε. Μην ξεχνάτε τα αναγνωστικά (Abecetar) που τύπωσε η ελληνική πολιτεία για την μόρφωση των… «Μακεδόνων». Γιατί άραγε; Μήπως τότε φοβόμασταν την ισχυρή Γιουγκοσλαβία του Τίτο και μετά ξεθαρέψαμε; Ή μήπως η τότε στάση μας διέβλεπε κάπου αλλού; Δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε καινούργιους μύθους και φαντάσματα για την υποστήριξη του θέματος που δεν θα έπρεπε καν να γεννηθεί το οποίο μας στοίχισε και μας στοιχίζει καθημερινά σε πολλά επίπεδα, διπλωματικό, οικονομικό κλπ. Παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά στην υφήλιο. Στην Ρουμανία υπάρχει μια γεωγραφική περιφέρεια που λέγεται Μολδαβία δίπλα της ακριβώς την ίδια εποχή 1991 δημιουργήθηκε ένα κράτος με το όνομα Δημοκρατία της Μολδαβίας, δεν δημιουργήθηκε κάποιο ανάλογο θέμα. Στο Ιράν υπάρχει επίσης μια γεωγραφική περιφέρει που λέγεται Αζερμπαϊτζάν δεν ακούστηκε κάτι, οφείλουμε να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση συνωνυμίας ανεξάρτητου κράτους του ΟΗΕ και περιφέρειας άλλου κράτους του ΟΗΕ με άλλο όνομα, τότε πρόθεμα λαμβάνει ΜΟΝΟ η περιφέρεια και αυτό προαιρετικά, Μεξικό, ΝΕΟ Μεξικό των ΗΠΑ, Ιρλανδία, περιφέρεια της Βόρειας Ιρλανδίας ανήκουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Λουξεμβούργο το κράτος και περιφέρειες Λουξεμβούργου σε Γαλλία και Βέλγιο. Όσο για τον φόβο για το απαραβίαστο των συνόρων, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να κάνουν οι γείτονες δημοψήφισμα και να λάβουμε 95% υπέρ…
Νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει σχέσεις εποικοδομητικής φιλίας και καλής γειτνίασης, να κάνει αυτό που κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχει να φοβηθεί κάτι! Φυσικά και θα υπάρξουν ακραίες και εθνικιστικές φωνές εκατέρωθεν. Αυτές όμως πρέπει εκατέρωθεν να αγνοηθούν.