Τέλος στο «μήνα του μέλιτος» φαίνεται να δίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοράστο και είναι άγνωστο πλέον αν θα… ξαναμπούνε και πάλι στον παλιό γνωστό… ψυχρό πόλεμο των βολών που εξαπολύονταν εκατέρωθεν.
Αφορμή αυτή τη φορά είναι τα δημοσιεύματα για το νερό της ΔΕΥΑΤ και για τα νιτρικά που περιέχει. Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook ο δήμαρχος αφού υπεραμύνεται της ποιότητας του νερού, επαναφέρει ένα έργο που… «καίει» τον περιφερειάρχη μιας και αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τον Κώστα Μαράβα και διέρρηξε τις σχέσεις τους, αλλά και κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το φράγμα της Πύλης.
Ο Δ. Παπασταργίου που ζει στιγμές παντοδυναμίας στην ανακοίνωσή του θέτει έξυπνα το θέμα: «Φυσικά αν είχαν κατασκευαστεί έργα όπως το φράγμα της Πύλης, οι δύο Δήμοι θα είχαν φθηνότερο και ποιοτικότερο νερό», βάζοντας έτσι στο κάδρο και τον δήμαρχο Πύλης.
Για όσους όμως ξέρουν να «διαβάζουν» από τις βολές δεν αφήνει εκτός και τον Χρήστο Μιχαλάκη που έκανε ίσα με… δέκα επιστολές για την ένταξη του νομού στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αποτυγχάνοντας να πείσει, επισημαίνοντας: «Φυσικά και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, θα πρέπει να μας προβληματίσει για την επόμενη ημέρα».
Ολόκληρη η ανάρτηση του δημάρχου έχει ως εξής: «Επειδή με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε, δυο λόγια για την ποιότητα του νερού στα Τρίκαλα, με αφορμή άστοχα δημοσιεύματα και τις ακόμη αστοχότερες δηλώσεις «υπευθύνων».
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά, τα 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης, το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο των 10 mg/l που αναφέρεται ως όριο στις ΗΠΑ, αφορά το άζωτο, κάτι που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.
Οι γεωτρήσεις των Τρικάλων, δίνουν τιμές νιτρικών από 6 έως 12 mg/l, σαφέστατα πολύ κάτω από το όριο των 50 mg/l. Τα στοιχεία αυτά άλλωστε είναι ανοιχτά και ελεύθερα, στη σελίδα της ΔΕΥΑΤ και της ΕΔΕΥΑ.
Φυσικά αν είχαν κατασκευαστεί έργα όπως το φράγμα της Πύλης, οι δύο Δήμοι θα είχαν φθηνότερο και ποιοτικότερο νερό».
Φυσικά και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, θα πρέπει να μας προβληματίσει για την επόμενη ημέρα.
Όμως το νερό που πίνουμε στα Τρίκαλα, είναι πολύ καλό, σαφέστατα και παραμένει ένα από τα καλύτερα πόσιμα νερά βρύσης.
Συνεπώς δημοσιεύματα με τίτλους «πίνουμε δηλητήριο», «επικίνδυνο νερό», με ή χωρίς ερωτηματικά, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν παραπληροφόρηση και ανησυχία.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, συνεχίζω να στηρίζω των κοινωνικό ρόλο των ΔΕΥΑ της χώρας.