Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρίκαλα: ΟΧΙ στις Ενεργειακές Κοινότητες λέει η Λαϊκή Συσπείρωση

28.01.2022

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 27 Γενάρη η διοίκηση Παπαστεργίου στον Δήμο Τρικκαίων εισηγήθηκε την λήψη απόφασης για την συμμετοχή του Δήμου στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα ΤΡΙΚΚΗΣ–1. Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Τρικκαίων, η ΔΕΥΑΤ, η e-Trikala ΑΕ, η Αστική Ανάπτυξη ΑΕ, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τον εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μέρος του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως πχ η ΔΕΥΑΤ στο Διαλεχτό κλπ. Υλοποιείται στην βάση της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό εξάλλου ομονοούν όλες οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί αποδέχονται αυτή την πολιτική, η οποία έχει ρίξει σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και στη χώρα μας. Αρκεί μόνο να δει κανείς τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος για χρέη για να κατανοήσει ποιον ευνοεί αυτή η στρατηγική.

Αλλά όχι μόνο αυτό, είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει στην σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» στα βουνά της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας – κατά τα άλλα «απάτητα βουνά» όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος!

Επίσης οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν και μέσο εξαπάτησης λαϊκών δυνάμεων, όπως έγινε παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που αποδεικνύει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς, ότι στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που έχει στο επίκεντρο το κυνήγι του κέρδους, ότι μπορούν να σταθούν ισότιμα και διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις και ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Λένε, ότι θα δίνουν πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΤΕΒΑ, αλλά κρύβουν επιμελώς, ότι αυτό θα το πληρώνουν, όπως και τώρα, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό τους, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Δηλαδή οι λιγότερο φτωχοί θα επιδοτούν τους πιο εξαθλιωμένους.

Όσα εύηχα λόγια και να χρησιμοποιούνται για «πράσινη ανάπτυξη», «ενεργειακή αειφορία», «αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας», η έως τώρα συγκεντρωμένη πείρα δείχνει ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είμαστε οι μόνοι που καταψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία, γιατί είμαστε ενάντια στις «ενεργειακές κοινότητες», διότι αυτές αποτελούν «όχημα» κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση, οι ΑΠΕ όπως και οι λιγνιτικές μονάδες, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων και μπορούν να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού. Όμως στον καπιταλισμό η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και υπόκειται στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα ελέγξει το μεγαλύτερο κομμάτι της «ενεργειακής πίτας». Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων θα πρέπει να είναι: Ενέργεια προς όφελος ποιανού; του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες της πόλης, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των «Ενεργειακών κοινοτήτων». Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί μόνο τότε, μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο φορέα ενέργειας μπορούν να απολαμβάνουν ενέργεια επαρκή, φθηνή και φιλική στο περιβάλλον.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γεροκώστας Θανάσης

Καϊκης Γιώργος

Κελεπούρης Γιώργος

Ντουρλιός Λάμπρος

Τάσιος Βάιος

[fbcomments]