Τετάρτη 02.04.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ: «Παρών» για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

26.07.2018

Αν κάποιος Τρικαλινός είναι από την πρώτη στιγμή άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός δεν είναι άλλος από τον γιατρό Ηλία Τσιαούση, που την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπαιρνε τα ηνία του κόμματος και όλοι έψαχναν για ένα… «κονέ» μαζί του, αυτός φωτογραφιζόταν δίπλα του στα πανηγύρια της νίκης.

Ο ίδιος έχει υποβάλλει το βιογραφικό στο μητρώο στελεχών της Ν.Δ. και αξιολογήθηκε γι αυτό και δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκράτιας. Σύμφωνα με τον ίδιο «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και πρώτιστα η νοοτροπία μας για την επόμενη ημέρα», ενώ κρίνει απαραίτητη στη συστράτευση όλων αφού τα προβλήματα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολλά.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ 

  1. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και μετά, βρέθηκες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο νομό, μιας και είσαι ένας από τους ανθρώπους του προέδρου που βρέθηκαν στο «κάδρο» εκείνες τις μέρες. Εχετε προσωπική σχέση ή απλά ήσουν από τους πρώτους υποστηρικτές του; 

Στην πραγματικότητά ήμουνα από τους πρώτους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη μας. Η όποια προσωπική σχέση αναπτύχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βασίστηκε στο γεγονός της εμπιστοσύνης που του έδειξα, τόσο στο προσωπικό πεδίο επικοινωνίας, όσο και κύρια στις ιδέες του και το όραμά του για τη χώρα. Ξέρετε στην εποχή του άκρατου λαϊκισμού, της ευθυνοφοβίας και της εσωστρέφειας, δύσκολα συναντάς ανθρώπους σαν τον Κυριάκο. Με κέρδισε σαν άνθρωπος και σαν πολιτικός.

  1. 2. Γιατρός στο επάγγελμα, ασχολείσαι με τα δρώμενα της Ν.Δ. στο νομό, αλλά και τα συνδικαλιστικά του κόμματός σου και ακούγεται όλο και πιο έντονα πως θα προσπαθήσεις να έχεις μια θέση στο ψηφοδέλτιο.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η επιλογή των υποψηφίων ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο του κόμματος. Πέραν αυτού, θεωρώ πως τόσο εγώ όσο και άλλοι συντοπίτες μας δίνουμε τον αγώνα για να αλλάξει η σημερινή πολιτική κατάσταση. Μια κατάσταση που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην εξαθλίωση και την αγορά σε τέλμα. Προφανώς και ασχολούμαι με τα συνδικαλιστικά του χώρου μου, προσδοκώντας, μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις, να βελτιωθεί η κατάσταση στην υγεία προς όφελος των πολιτών.

  1. Τι σε κάνει να θέλεις να εμπλακείς με τα κοινά σε επίπεδο κοινοβουλίου;       

Στο λειτούργημα που ασκώ έμαθα να συνεισφέρω στο κοινωνικό σύνολο υπακούοντας σε κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Η επιθυμία λοιπόν για συνεισφορά στην κοινωνία αποτέλεσε το στοιχείο εκείνο που με παρακίνησε να ασχοληθώ ενεργότερα με τα κοινά. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και πρώτιστα η νοοτροπία μας για την επόμενη ημέρα.

  1. Ξέρετε τι λένε οι συνομήλικοί σας για τον καθένα που εμπλέκεται με τα κοινα: «Να βγάλει θέλει και αυτός, γι’ αυτό ασχολείται». Η αλήθεια είναι πως γεμίσαμε νέους υποψηφίους στο νομό, κάποιοι μάλιστα γόνοι τζακιών… Πιστεύεις πως μπορεί να αλλάξει κάτι; 

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να νομίζει ότι θέλει. Σε ότι με αφορά, δεν είμαι ούτε ανεπάγγελτος ούτε επιδιώκω να γίνω αρεστός. Ακολούθησα τον “ορθόδοξο” τρόπο διαχείρισης της επιλογής μου, λαμβάνοντας μέρος στη διαδικασία του Μητρώου στελεχών του κόμματος και αξιολογήθηκα γι’ αυτό, ώστε η επόμενη ημέρα να μην έχει σκιές. Είναι θεμιτό να υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες σε ένα ψηφοδέλτιο, νεότερων και παλαιότερων στελεχών. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω πως ακόμη και οι γόνοι τζακιών αξιολογούνται, τόσο από το κόμμα όσο και κύρια από την κοινωνία. Οι πολίτες πλέον είναι ευαισθητοποιημένοι.

  1. Συνωστισμός στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. λόγω της πιθανής νίκης. Θεωρείτε πως πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση σε πρόσωπα και ηλικίες; 

Όπως σας έχω αναφέρει και νωρίτερα, η επιλογή των υποψηφίων είναι υπόθεση του Προέδρου και ορισμένων συνεργατών του. Εκείνο που γνωρίζω, είναι το ήδη διακηρυγμένο από τον Πρόεδρό μας, η επιθυμία του να υπάρξει ανανέωση στις λίστες των υποψηφίων. Το σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη μένει να το δούμε.

  1. 6. Βλέπουμε και σήμερα στο κόμμα σας, παρά την πορεία νίκης, οι εντάσεις και οι αντιπαλότητες να ξεπερνούν τα εσκαμμένα και ας μην ξεχνάμε τι έγινε με τη ΝΟΔΕ όπου έσωσε την κατάσταση ο Αδωνις. Ετσι θα πορευτείτε και ως κυβέρνηση; Δεν σας ανησυχεί πως αυτό αποτρέπει τον κόσμο να επιστρέψει στη Ν.Δ.;  

Οι πολίτες έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσουν. Η καθημερινότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας είναι εφιαλτική. Υπερφορολόγηση, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, μια αγορά που στενάζει και ένα μεροκάματο που είναι δυσεύρετο και εξοφλημένο μεταχρονολογημένα είναι εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα. Το λιγότερο που απασχολεί τον απλό πολίτη είναι οι τοπικές εσωκομματικές προστριβές. Ωστόσο είναι αναμενόμενο σε μια τόσο μεγάλη παράταξη να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές σε διάφορα ζητήματα. Το ζητούμενο ωστόσο πάντα είναι η ενότητα και σήμερα αυτή επιτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ στην πραγματικότητα έκανε εκείνο που οι πολιτευτές της τοπικής οργάνωσης θεώρησαν σκόπιμο τη δεδομένη στιγμή, για την ενότητα του κόμματος. Οι λύσεις άλλωστε κρίνονται και αξιολογούνται από την αποτελεσματικότητά τους.

  1. Τι γνώμη έχετε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Υγείας που δραστηριοποιήστε και συνδικαλιστικά.;

Οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις των κυβερνώντων για την υγεία είναι εφάμιλλες των υπολοίπων. Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησή τους η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της υγείας. Παρά την αμφιλεγόμενη επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας να στηρίξει τη μεταρρύθμιση στη δημιουργία νέων δομών (Το.Μ.Υ.), αντί να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες (αστικού τύπου Κέντρα Υγείας), εντάσσοντας παράλληλα με λειτουργικό τρόπο στο σύστημα το πυκνό δίκτυο των Ιδιωτών Γιατρών Π.Φ.Υ., και ενώ η πλειοψηφία των Γενικών Γιατρών είδε αρχικά με θετική διάθεση την προσπάθεια να εφαρμοστεί ο Οικογενειακός Γιατρός, εντούτοις τους τελευταίους μήνες, στο κρίσιμο στάδιο της εφαρμογής, είδαμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υπονομεύει επανειλημμένα την προσπάθεια. Οι κυβερνώντες στα πλαίσια της ιδεοληπτικής ισότητας, απαξιώνουν και συκοφαντούν το γιατρό των δημοσίων δομών και κατά συνέπεια τους ασθενείς. Αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι οι γιατροί της Π.Φ.Υ. να γυρίσουν την πλάτη στις Το.Μ.Υ. λόγω της χαμηλής αντιμισθίας και της πλήρους και αποκλειστικής, βραχυχρόνιας και χωρίς ξεκάθαρη μελλοντική προοπτική εργασιακής σχέσης. Συνέπεια αυτών ο σχεδιασμός ανάπτυξης των νέων αυτών μονάδων να υπολείπεται κατά πολύ των χρονοδιαγραμμάτων. Η δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού επίσης παραμένει ανύπαρκτη. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα πρέπει να αποκτήσουν αυτονομία. Η πολιτική στο φάρμακο επίσης θα πρέπει να μειώνει τη δαπάνη του ασθενούς, να του δίνει τη δυνατότητα επιλογής της θεραπείας του και να προωθεί τα γενόσημα δίνοντας κίνητρα χωρίς τιμωρητικές πολιτικές έναντι των φαρμακοποιών. Η υγεία και το φάρμακο είναι αγαθά στα οποία όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και δυνατότητα επιλογής σε συνεργασία με τον ιατρό. Στην πραγματικότητα, τα ελάχιστα θετικά βήματα που έχουνε γίνει, είναι αποσπασματικά, μεμονωμένα και δεν εντάσσονται στο συνολικό χάρτη υγείας που η χώρα έχει ανάγκη.

Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω το μεγάλο κύμα μετανάστευσης γιατρών που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο σύστημα υγείας της χώρας που επένδυσε σε αυτούς, αλλά που τελικά τους έδιωξε για να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους χώρες που δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ γι’ αυτούς.

  1. Σε επίπεδου νομού, ποια αξιολογείτε ως πιο σημαντικά προβλήματα; 

Σε επίπεδο νομού θα έλεγα πως τα βασικότερα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι η ολοκλήρωση της Ε65 προς τις δύο κατευθύνσεις, Λαμία και Εγνατία,  η συνέχιση και ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου προς την Πύλη, η περάτωση των φραγμάτων που βρίσκονται σε κατασκευή, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, οι ελλειπείς επενδύσεις σε δίκτυα τεχνολογίας αλλά και η ανάγκη στήριξης του πρωτογενή παραγωγικού τομέα σε ζητήματα branding.

  1. Για τα εθνικά θέματα Σκοπιανό κλπ. ποια είναι η θέση σας; 

Δυστυχώς και σε αυτό το πεδίο οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τα θέματα με μια καταστροφική ελαφρότητα. Έδωσαν όπως γνωρίζεται λευκή επιταγή στα Σκόπια στο να αποκαλούνται “Μακεδόνες” αλλά και να ισχυρίζονται πως μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα. Είναι προφανές πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα και θα προκαλέσει δυσμενή τετελεσμένα. Μυστική διπλωματία επίσης διεξάγεται και με την Αλβανία χωρίς να γνωρίζει η βουλή και ο λαός το παραμικρό. Βλέπουμε επίσης τη διατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Η υποτιθέμενη πολυδιάστατη πολιτική τους περισσότερα προβλήματα φέρνει και μελλοντικές προστριβές παρά επιλύει τα ζητήματα.

 

 

[fbcomments]