Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρώτες ελλείψεις σε ζωοτροφές στη Θεσσαλία

04.03.2022

Ελλείψεις στον τομέα των ζωοτροφών εντοπίζονται στα μέρη μας, σύμφωνα με κτηνοτρόφους – παραγωγούς οι οποίοι παρακολουθούν με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι διακινητές ζωοτροφών, όπως ο Νιτσιάκος στην Ήπειρο, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς.

Το πρόβλημα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξωφρενικές τιμές αλλά με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα.

Η μεγάλη, πρόσφατη, εισαγωγή τεσσάρων πλοίων με καλαμπόκι από τη Ρωσία στην τιμή των 27 λεπτών το κιλό έμελλε να είναι και η τελευταία, μέχρι στιγμής, για τη χώρα μας, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ελληνικό εισαγωγικό εμπόριο.

Παρά, δε, το γεγονός ότι οι ποσότητες μαλακού σταριού και καλαμποκιού που εισάγονται στη χώρα μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν μπορούν να προσδιορισθούν επακριβώς ποσοτικά, εν τούτοις το πρόβλημα που θα δημιουργήσει όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά η έλλειψη λόγω της ρωσο – ουκρανικής σύγκρουσης θεωρείται μεγάλο.

Και μόνο το γεγονός ότι η Ουκρανία θα ήταν στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιταριού σε όλο τον κόσμο για το 2022, με εξαγωγές αξίας 3,59 δις δολαρίων, οι εξελίξεις δημιουργούν μια σοβαρή πιθανότητα νέων διαταραχών στις τιμές των δημητριακών, πέραν των συνηθισμένων καθημερινών αυξήσεων των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Και αυτό γιατί από το σιτάρι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επισιτιστική ασφάλεια, καθώς καταναλώνεται από περισσότερους από 2,5 δις ανθρώπους παγκοσμίως.

Πολλές χώρες που καταναλώνουν σιτάρι βασίζονται στις παγκόσμιες εισαγωγές για να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι ενδεικτικό πως το 2019, το ουκρανικό σιτάρι εξήχθη σε χώρες κυρίως της βόρειας Αφρικής και της μέσης Ανατολής, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2022 αναμένεται η συγκομιδή περισσότερων από 60 εκατ. στρέμματα με σιτάρι στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά οι αναμενόμενες κυρώσεις και οι εμπορικοί περιορισμοί στη Ρωσία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο είναι πιθανό να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις διεθνείς αγορές σιταριού.

Η κατάσταση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ , γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας της ξηρασίας στη Μέση Ανατολή, που προκαλεί αύξηση των εισαγωγών σίτου λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα φαίνεται να μεγεθύνεται περισσότερο, καθώς, λόγω του φόβου των διεθνών αγορών οι Κινεζικές αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κριθάρι και καλαμπόκι. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά στις τιμές των εισακτέων αγαθών υποδεικνύοντας ότι το κόστος των εισαγωγών δεν είναι στο επίκεντρο της κινεζικής σκέψης την δεδομένη στιγμή.

Άλλωστε η Κίνα οδεύει στην περίοδο αιχμής της ζήτησης για πολλά εμπορεύματα και ο κίνδυνος διακοπής της προσφοράς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδεινώσει τις τιμές και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της χώρας.

thessaliaeconomy.gr

Ετικέτες:

[fbcomments]