Ή άνοδος του κόστους δανεισμού του Δημοσίου έστειλε σήμα στην κυβέρνηση να δείξει σύνεση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, καθώς η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και συνεπώς είναι πολύ πιο ευάλωτη από άλλες σε ενδεχόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να περιορίσουν τις προσδοκίες για οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας, κυβερνητικά στελέχη απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά άφησαν «παράθυρο» για κάποιο «επίδομα τροφίμων» στοχευμένο στους οικονομικά ασθενέστερους.
Συντονισμένη προσπάθεια προσγείωσης των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από κυβερνητικά χείλη το προηγούμενο διάστημα, και ιδίως αυτών που αφορούσαν τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, έκαναν χθες στελέχη της κυβέρνησης, σηματοδοτώντας μια στροφή σε πιο προσεκτική δημοσιονομική συμπεριφορά, μετά το καμπανάκι που χτύπησε η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των νοικοκυριών, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά πρόσθεσε ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να αποβαίνει εις όφελος του πολίτη και όχι να απορροφάται από την εφοδιαστική αλυσίδα. Απέκλεισε, έτσι, ουσιαστικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό το προηγούμενο διάστημα. Επιπροσθέτως, είπε ότι η στήριξη αυτή θα δοθεί απευθείας στα νοικοκυριά, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης του δημοσιονομικού χώρου.
Η φράση-κλειδί, όμως, του κ. Σταϊκούρα, στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, ήταν ότι «θα πρέπει να μαζευόμαστε».
«Εχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας», είπε.
Πράγματι, η άνοδος του κόστους δανεισμού που έγινε ιδιαιτέρως αισθητή τις προηγούμενες μέρες, έστειλε σήμα στην κυβέρνηση να δείξει σύνεση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, καθώς η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και συνεπώς είναι πολύ πιο ευάλωτη από άλλες σε ενδεχόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Πηγές της αγοράς διεμήνυσαν ότι στη φάση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο προσεκτική από ποτέ στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης απέρριψε και αυτός κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», είπε σε συνέντευξή του στο capital.gr. «Μια μείωση του ΦΠΑ θα έχει μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μη μετακυλίετο στις τιμές, αλλά να το κρατούσαν οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια ότι ο πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση».
«Η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε ως κόρην οφθαλμού, και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε», συνέχισε. «Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε. Ο στόχος ο οικονομικός για το ’22 είναι πολύ συγκεκριμένος. Το πρωτογενές έλλειμμα -1,4%. Και θα προσθέσω τώρα και έναν εθνικό στόχο για το ’23, ο οποίος είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες τάχθηκε κατά της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Πρώτον», είπε, «θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον, είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή, που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φθηνότερα τα είδη στο σούπερ μάρκετ ή πολύ φθηνότερα ακόμα και τη βενζίνη. Πώς είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό»
«Καταλαβαίνω απολύτως τον κόσμο που είναι σε κατάσταση μεγάλης πίεσης και ό,τι ακούγεται του φαίνεται ευχάριστο», είπε ο κ. Οικονόμου, όμως, πρόσθεσε, τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι.
thessaliaeconomy.gr