Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνταγή: Λαγάνα με λιαστές ντομάτες & θυμάρι

15.03.2021 /

1 ΩΡΑ + 1 ΩΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 3 λαγάνες

  • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
  • 500 γρ. αλεύρι λευκό µαλακό & λίγο επιπλέον
  • 75 γρ. µαγιά νωπή
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. αλάτι
  • 900 ml νερό
  • 400 γρ. λιαστές ντοµάτες, στραγγισµένες από το λάδι τους, ψιλοκοµµένες
  • 1 κ.σ. φυλλαράκια θυµάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό, τριµµένο
  • σουσάµι, για το πασπάλισµα

Εκτέλεση
Σε µια µεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα δύο άλευρα, τη µαγιά θρυµµατισµένη και το ελαιόλαδο. Αρχίζουµε να προσθέτουµε λίγο-λίγο το νερό και να ανακατεύουµε µε το χέρι µε κυκλικές κινήσεις ή µε τον γάντζο του µίξερ. Προσθέτουµε το αλάτι και ζυµώνουµε για 10′ τουλάχιστον µέχρι να πάρουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική. Προσθέτουµε τις λιαστές ντοµάτες και το θυµάρι και ζυµώνουµε µε απαλές κινήσεις, όχι µε ιδιαίτερη δύναµη, για να µη λιώσουν οι ντοµάτες µέχρι να οµογενοποιηθούν στο ζυµάρι.
Ακουµπάµε τη ζύµη σε µια λαδόκολλα, αλευρώνουµε καλά τη λεκάνη και βάζουµε ξανά εκεί τη ζύµη. Τη σκεπάζουµε καλά µε χοντρές πετσέτες και την αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 40΄ µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βγάζουµε τη ζύµη επάνω σε αλευρωµένο πάγκο και την κόβουµε σε 3 κοµµάτια. Πιέζουµε µε τα χέρια κάθε κοµµάτι µέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήµα της λαγάνας. Κάνουµε λακκουβίτσες µε τα δάχτυλά µας στην επιφάνειά τους και τις µεταφέρουµε σε λαµαρίνες του φούρνου που έχουµε στρώσει µε λαδόκολλα. Καλύπτουµε τις λαµαρίνες µε αλουµινόχαρτο και αφήνουµε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20΄.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουµε τις λαγάνες µε νερό, πασπαλίζουµε µε σουσάµι και τις ψήνουµε για 35΄-40΄ µέχρι να πάρουν ωραίο χρώµα και να γίνουν τραγανές.

mikri-lagana-430x575

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφίες: Studio M

Πηγή Πρώτο θέμα

[fbcomments]