Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στον «Ενεργό Πολίτη»
Σωρεία προβλημάτων, σοβαρών παραλείψεων και κακοτεχνιών και στον συνοικισμό του Πύργου, συνάντησε ύστερα από επιτόπια δημοσιογραφική έρευνα, ο φακός του «Ενεργού Πολίτη».
Γίναμε αποδέκτες έντονων παραπόνων από πλευράς των κατοίκων, οι οποίοι μιλούν για τριτοκοσμικές καταστάσεις, που φέρνουν τον συνοικισμό στα όρια της εγκατάλειψης και της απομόνωσης. Θεωρούν πως είναι ξεχασμένοι από το Δήμο και τις αρμόδιες αρχές γενικότερα και πως ότι μικρό έχει γίνει στη συνοικία εδώ και χρόνια, οφείλεται χάρη στη δική τους προσωπική εργασία και εθελοντική συνεισφορά.
Στον Πύργο συναντήσαμε τους κυρίους Βαγγέλη Σαμαρά και Περικλή Σουλιώτη, οι οποίοι μαζί και με άλλους κατοίκους μας εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πύργος.
Πρώτα πρώτα μας έκαναν λόγο για την κακή κατάσταση των δρόμων. Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις οι περισσότεροι δρόμοι να έχουν λακκούβες και μπαλώματα. Με τις βροχές πλημμυρίζουν τα πάντα και οι δρόμοι μετατρέπονται σ’ έναν απέραντο λασπότοπο κάνοντας δύσκολη την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Χαρακτηριστικά μας μετέφεραν πως οδοί σαν τις Φιλοθέου, Γ. Μάνεση, Αλιάκμονος και Σέχου δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι και πλημμυρίζουν συχνά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν υπόγεια κτίσματα. Ο κ. Αμπελαργάς μας μίλησε για την οδό Σφαλέου που για 280 μέτρα είναι χωρίς φως και πλημμυρίζει με τις πρώτες βροχές.
Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία η καθαριότητα είναι άγνωστη λέξη. Παντού υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια και δεν υπάρχουν καλαθάκια. Με δική του πρωτοβουλία έχει τοποθετήσει κατά καιρούς κάποια καλαθάκια ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου που βρίσκεται εκεί, ενώ και οι κάδοι που είναι στην περιοχή δεν επαρκούν.
Επιτακτική ανάγκη των κατοίκων είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η αποχέτευση στον οικισμό, π.χ. η κεντρική οδός Πηνειού είναι χωρίς αποχέτευση. Απομένει ένα μικρό κομμάτι που πρέπει να συνδεθεί με το δίκτυο. Μια ακόμα έλλειψη με την κεντρική οδό είναι ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις. Έχουν ξεφτίσει στο πέρασμα των χρόνων και πρέπει να ξαναχαρακτούν.
Οι παιδικές χαρές είναι εγκατελειμένες στο έλεος του θεού. Οι μοναδικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, είναι με προσωπική εργασία και έξοδα κάποιων κατοίκων ενώ παρακαλούν την Δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε τα παιδιά τους να χαίρονται με ασφάλεια το παιχνίδι τους.
Ένα άλλο ζήτημα που μας έθεσαν οι κάτοικοι είναι για την εκμίσθωση από το Δήμο του Δημοτικού καταστήματος που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι ανεκμετάλλευτο με το χρόνο να δείχνει έντονα τα σημάδια του και να αποτελεί εστία μόλυνσης, με ότι κακό συνεπάγεται αυτό για την εικόνα της συνοικίας.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε εδώ. Υπάρχουν και στα σχολεία της περιοχής (το 17ο Δημοτικό και το 17ο Νηπιαγωγείο) καθώς και στο διπλανό νεκροταφείο (ναι, καλά διαβάσατε, ο αύλειος χώρος του νηπιαγωγείου γειτνιάζει με το νεκροταφείο). Στο μεν Δημοτικό σχολείο, η στέγη χρειάζεται επισκευή και παρά τις οχλήσεις των κατοίκων προς τις Δημοτικές Αρχές, δυστυχώς εκκρεμεί ακόμα η κατασκευή. Οι τουαλέτες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με τις πόρτες να είναι σπασμένες και τα πλακάκια ξηλωμένα. Επίσης στην αυλή του σχολείου υπάρχει μια ερειπωμένη αποθήκη, η στέγη της οποίας είναι σπασμένη και το εσωτερικό της είναι σκουπιδότοπος και εστία μόλυνσης για τα παιδιά. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, αναρωτιέται τι εξυπηρετεί η ύπαρξη μιας τέτοιας άχρηστης αποθήκης και προτείνει την επισκευή και αξιοποίησή της ή αλλιώς την κατεδάφισή της. Ο σύλλογος επίσης ζητά την διαμόρφωση του χώρου έξω από την είσοδο του σχολείου που είναι γεμάτος λακκούβες και όταν βρέχει γεμίζει με λάσπες, με λίγο χαλίκι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Το κτίριο που στεγάζεται το νηπιαγωγείο χρειάζεται βάψιμο και φρεσκάρισμα καθώς και επισκευή των ξύλινων παραθύρων. Όσο για το νεκροταφείο οι νεκροί περιμένουν με σειρά προτεραιότητας, όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Υπάρχει μεγάλο και έντονο πρόβλημα χωρητικότητας. Και δω αναζητούνται λύσεις από τους υπεύθυνους.
Το ποτάμι καθαρίστηκε μέχρι ένα σημείο αλλά λίγο πιο πέρα από τον οικισμό έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε ζούγκλα από τα χόρτα. Πρέπει λοιπόν και δω να γίνει καθαρισμός, όπως επίσης και διαμόρφωση στα παραποτάμια πεζοδρόμια και παγκάκια που είναι μέσα στην εγκατάλειψη.
Επίσης χρειάζονται αντικατάσταση όλες οι φθαρμένες και σπασμένες λάμπες που είναι έξω από τον αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ.
Στο χώρο του γηπέδου που χρησιμοποιεί ως έδρα ο Α.Ο Πύργου, που διαθέτει ακαδημία ποδοσφαίρου με πάνω από 100 παιδιά, υπάρχει προοπτική κατασκευής νέου γηπέδου.
Σήμερα στον Πύργο ζουν, κατοικούν, περίπου 3000 άτομα. Ανάμεσά τους και περίπου 60-70 οικογένειες ΡΟΜΑ, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επισκεφθήκαμε την γειτονιά τους και συνομιλήσαμε με κάποιους από αυτούς και μας είπαν ότι και αυτοί αισθάνονται ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι από τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές, που τους θυμούνται μόνο προεκλογικά.
Όπως διαπιστώσατε όλοι εσείς που διαβάσατε αυτό το κείμενο, ο Πύργος χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται έργα υποδομής. χρειάζεται λύσεις. Τα έχει ανάγκη ο τόπος και τα περιμένουν οι κάτοικοι αλλά και όλοι οι Τρικαλινοί.
Δημήτρης Παδιός