Σωτήρα: Μια περιοχή λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο, με αρκετά προβλήματα, που έχει όμως έναν υπερδραστήριο πολιτιστικό σύλλογο και κατοίκους που την αγαπούν. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο συνοικισμό και την συζήτηση που είχαμε μαζί τους, στη συνέχεια του οδοιπορικού του «Ε.Π.» στις συνοικίες και γειτονιές της πόλης.
Εκεί λοιπόν, ο Μορφωτικός και εκπολιτιστικός σύλλογος Σωτήρας, που ίδρυσαν κάτοικοι το 1983, πέρα από τις πολύ ωραίες και πετυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς, όπως τη γιορτή χοιρινού ή γουρνοχαρά, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, έχει καταγράψει και προβάλει όλα τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Σωτηριώτες.
Σε κεντρικό καφενείο του οικισμού μας περίμεναν ο πρόεδρος κ. Σάκης Παπαβασιλείου και τα μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου κ.κ. Κέμος, Ζήγρας, Καραγιάννης, Κολοβός, Μπάλας, Τσιρώνης κ.α. για να μας εκθέσουν τα προβλήματα της περιοχής τους.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως είναι άνθρωποι φιλόξενοι και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Ιδού λοιπόν με τη δική τους βοήθεια, τι προβλήματα κι ελλείψεις καταγράψαμε:
1ο. Είναι αναγκαία η δημιουργία περιφερειακού δρόμου διότι η κίνηση των οχημάτων έχει αυξηθεί πάρα πολύ μετά και την κατοίκηση των εργατικών κατοικιών. Υπάρχει ήδη μελέτη κατασκευής παραποτάμιου δρόμου έξω από τη Λεπτοκαρυά, περιφερειακά της Σωτήρας, ο οποίος θα συναντά τον παλιό δρόμο στην έξοδο του οικισμού προς Ράξα. Επίσης απαιτείται συντήρηση του οδικού δικτύου και τοποθέτηση σηματοδότη στην είσοδο του χωριού για να ελαττώνουν ταχύτητα οι οδηγοί.
2ο. Απαιτείται σύνδεση του παλιού οικισμού με το αποχετευτικό δίκτυο, όπως συνέβη με τις εργατικές κατοικίες. Να τοποθετηθούν κράσπεδα, να κατασκευαστούν πεζοδρόμια και τέλος να επεκταθεί ο αγωγός του φυσικού αερίου στο συνοικισμό.
3ο. Δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου να γίνει επιτέλους και το γήπεδο μπάσκετ, που παρόλο που έχει ξεκινήσει η χάραξη, δεν έχει παραδοθεί ακόμα προς χρήση. Επίσης η αυλή του νηπιαγωγείου χρήζει πλακόστρωσης και χρειάζεται επισκευή η μάντρα.
4ο. Η Πλατεία Μεταμόρφωσης έχει μεγάλα δέντρα που οι ρίζες τους έχουν καταστρέψει την πλακόστρωση. Προτείνουν να πλακοστρωθούν τα κομμάτια που χάλασαν, χωρίς να χρειαστεί να κοπούν τα δέντρα.
5ο. Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους, είναι η ύπαρξη του χώρου συγκέντρωσης αδέσποτων σκύλων και ο παρακείμενος καταυλισμός των τσιγγάνων. Ο σύλλογος ζητά την απομάκρυνση των σκυλιών, που είναι όχι μόνο μέσα στο χώρο, αλλά τριγυρνάνε και έξω απ’ αυτόν με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων κι ασθενειών, αλλά είναι και επικίνδυνα για τους περαστικούς. Επιπλέον υπάρχει πρόταση να δοθεί αλλού χώρος στη μοναδική οικογένεια τσιγγάνων που κατοικεί δίπλα ακριβώς από το χώρο των σκυλιών, ώστε η περιοχή να αδειάσει, να καθαριστεί και γίνει όπως ήταν πριν, καλλιεργούμενη έκταση.
6ο. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η οριοθέτηση των δημοτικών εκτάσεων, ο καθαρισμός της κοίτης του Ληθαίου, η κατασκευή γέφυρας ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τον διπλανό οικισμό της Περδικορράχης και φυσικά ζητούν την αποκομιδή των σκουπιδιών δύο φορές την εβδομάδα και όχι μια, όπως ισχύει σήμερα.
7ο. Από τα αιτήματα που θεωρούν απαραίτητα να ικανοποιηθούν, είναι και η ανέγερση μνημείου πεσόντων απέναντι από το χώρο της εκκλησίας, η δημιουργία λαογραφικού μουσείου για να στεγαστούν πλήθος εκθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους οι Σωτηριώτες και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση προς τη Δημοτική αρχή να παραχωρήσει στο σύλλογο ένα μηχάνημα για να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες, όταν μεγαλώνουν τα χόρτα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αυτή τη δουλειά υπάλληλοι του δήμου.
Σήμερα στη Σωτήρα, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ιερό ναό που υπάρχει στην περιοχή, μαζί με τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών, διαμένουν περίπου 1000 άτομα. Είναι πολύ παλιός οικισμός αφού η εκκλησία αναφέρεται σε γραπτές πηγές από το 1200 μ.Χ. και το όνομα Σωτήρα το συναντάμε περίπου στα 1380 μ.Χ.
Ένας συνοικισμός των Τρικάλων με ιδιαίτερη και μακραίωνη ιστορία, ψάχνει ακόμα να βρεί τον βηματισμό του εν έτει 2015.
Δημήτρης Παδιός