Εύκολο ριζότο μιλανέζε με σαφράν, γαρίδες και μοναδικά αρώματα. Φτιάξτε το όλοι!
Υλικά Συνταγής
350 γραμ. γαρίδες
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
50 γραμ. βούτυρο
400 γραμ. ρύζι αρμπόριο
80 γραμ. λευκό ξηρό κρασί
1½ λίτρο ζεστό ζωμό κότας
1/2 κ.γλ στήμονες τζαφορά Αστυπάλαιας
100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη 60 γραμ βούτυρο
Εκτέλεση
Για το καλύτερο ριζότο μιλανέζε χρησιμοποιούμε φρέσκες γαρίδες. Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Βάζουμε σε 1/2 φλ. ζεστό ζωμό την τζαφορά Αστυπάλαιας κι αφήνουμε να σταθεί και να βγάλει το άρωμα και το χρώμα της. Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1΄. Αφαιρούμε τις γαρίδες σε πιάτο και τις σκεπάζουμε για να παραμείνουν μαλακές και ζεστές.
Ρίχνουμε το βούτυρο στο λάδι γαρίδας και δυναμώνουμε τη φωτιά προς δυνατή.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3΄.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας σοτάρουμε για 1′ να γίνει διάφανος ο κόκκος ρυζιού και να γυαλίσει με το βούτυρο. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί.
Όταν στεγνώσει το τηγάνι από το κρασί, αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό κότας. Ανακατεύουμε τακτικά το ριζότο με ξύλινη κουτάλα. Έτσι χυλώνει το ριζότο και δημιουργείται η χυλωμένη κρέμα του, από το άμυλο του ρυζιού.
Στα μισά του μαγειρέματος δηλ 10΄ μετά από αρχή, προσθέτουμε το διαλυμένο σαφράν.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5′ προσθέτοντας ζωμό. Τέλος, προσθέτουμε τις σοταρισμένες γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο και βράζουμε για 2′ ακόμα.
Στα 17´, το ρύζι θα έχει χυλώσει στο τηγάνι αλλά η καρδιά του θα κρατάει λίγο, θα είναι αλ ντέντε. Αποσύρουμε το ριζότο από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια καθώς και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, πασπαλίζοντάς το με λίγο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
www.argiro.gr