Το Ριζαριό είναι ένας από τους παλαιότερους και συνεχώς αναπτυσόμενους συνοικισμούς γύρω από την πόλη των Τρικάλων που κατοικείται από 1200 άτομα περίπου. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη δόμηση και οικιστική επέκταση, εξαιτίας της ωραίας περιοχής που επιλέγουν πολλοί Τρικαλινοί, που ως επί το πλείστον ανήκουν στη μεσαία και πάνω οικονομικά τάξη, που θέλουν να φύγουν από το κέντρο και να διαβιούν σε πιο ήρεμο και φυσικό περιβάλλον. Έτσι φτιάχτηκαν πολύ όμορφες κατοικίες που σίγουρα ομορφαίνουν και δίνουν έναν αέρα ανάπτυξης στην περιοχή.
Αυτή τη στιγμή τη συνοικία του Ριζαριού ταλανίζουν τρία φλέγοντα ζητήματα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου, τον πρόεδρο κ. Άγγελο Καρανάνα και τον Αντιπρόεδρο κ. Στέλιο Πανάγο, που μας υποδέχθηκαν στην περιοχή και μίλησαν γι’ αυτά στο φακό του «Ε.Π.».
Το πρώτο έχει να κάνει με τον βιολογικό καθαρισμό και τον σταθμό που είναι εγκατεστημένος λίγο έξω από το συνοικισμό και προτείνεται όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου ακαθάρτων στους συνοικισμούς και συνδεθούν αυτοί στο σύστημα, η λειτουργία του βιολογικού θα βρεθεί σε οριακό σημείο. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα. Να γίνει τρίτη επέκταση του υπάρχοντος σταθμού ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον αυξημένο όγκο βοθρολυμάτων ή να απομακρυνθεί και να γίνει μια καινούργια μονάδα μεγαλύτερη που θα ενσωματώσει και τα λύματα του πρώην Δήμου Εστιαιώτιδας σε περιοχή μακριά από κατοικημένες περιοχές και πιο κοντά στο Πηνειό ποταμό που μπορεί με τον όγκο νερού που διαθέτει να αποσβέσει την επιβάρυνση;
Οι κάτοικοι ζητούν στο συγκεκριμένο σταθμό να μην συνδεθούν άλλες περιοχές πλην του Ριζαριού, να γίνει διασφάλιση της καλής λειτουργίας, να υπάρχουν συχνές μετρήσεις και να γίνει δεντροφύτευση της δημοτικής έκτασης για απόσβεση των οσμών και την αισθητική βελτίωση του χώρου. Υπάρχει έντονη δυσοσμία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που επιβαρύνει διαρκώς την υγεία των κατοίκων.
Επίσης καίριο είναι το ζήτημα με τον κόμβο που οδηγεί στην είσοδο του συνοικισμού και συγκαταλέγεται στους 300 πιο επικίνδυνους κόμβους πανελλαδικά, όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά. Υπάρχει μεγάλη κίνηση και επειδή από το σημείο περνούν αυτοκίνητα και μεγάλα φορτηγά με μεγάλη ταχύτητα, η περιοχή έχει θρηνήσει πάμπολλες φορές τροχαία δυστυχήματα με αρκετά θύματα. Ζητούν την τοποθέτηση και άλλων προειδοποιητικών φωτεινών σηματοδοτών, πριν από αυτό το σημείο, έτσι ώστε οι οδηγοί να αντιλαμβάνονται έγκαιρα και να μειώνουν ταχύτητα.
Το οδικό δίκτυο του Ριζαριού, από τον κεντρικό δρόμο μέχρι όλες τις παρόδους, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Παντού μπαλώματα και λακκούβες που γίνονται λάσπες και λιμνάζοντα νερά με ότι άσχημο αυτό συνεπάγεται. Υπηρεσίες που έσκαψαν τους δρόμους τους κάλυψαν πρόχειρα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σ’ αυτό το χάλι.
Από κει και πέρα υπάρχει πληθώρα προβλημάτων, μικρών αλλά και μεγαλύτερων. Ο συνοικισμός Ριζαριού για πολλά χρόνια δέχεται τα λύματα της πόλης και ο ίδιος δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και αναμένεται το επόμενο διάστημα η ολοκλήρωσή της. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να απαλλαγούν από τα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο ως ελάχιστη ανταπόδοση της επιβάρυνσης που δημιουργεί ο βιολογικός σταθμός. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των δρόμων και του κεντρικού φρεατίου συγκέντρωσης. Υπάρχουν κίνδυνοι και για τους κατοίκους και για τα αυτοκίνητα
Οι κάτοικοι επίσης ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για την περιοχή τους. Σε υπόμνημα που έχουν άλλωστε υποβάλλει προς το Δήμο, έχουν καταθέσει τις εξής προτάσεις:
α) Χάραξη και ασφαλτόστρωση των περιμετρικών δρόμων με παράλληλη διαμόρφωση ζώνης πρασίνου ανάμεσα στο μεριά και τον οικισμό.
β) Πεζοδρόμια: Διαμόρφωση καθαρισμός και στρώσιμο με πλάκες των πεζοδρομίων. Προτεραιότητα στους κεντρικούς δρόμους, γύρω από πλατείες και γύρω από τα πάρκα και τα σχολεία.
γ) Πλατείες –Πάρκα
Ένας δυναμικός οικισμός που συνεχώς μεγαλώνει έχει τις ανάγκη από κοινόχρηστους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί σε αφθονία, άλλα για να είναι λειτουργικοί χρειάζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις.
Η δεύτερη πλατεία του οικισμού θέλει ανακατασκευή και συντήρηση.
Οι δεντροφυτεμένες περιοχές που υπάρχουν ήδη μπορούν να μετατραπούν σε μικρά πάρκα που να είναι επισκέψιμα με ελάχιστο κόστος.
δ) Έλεγχος και συμπλήρωση του φωτισμού όπου χρειάζεται.
ε) Η καθαριότητα και ο καλλωπισμός των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να οργανωθεί σε μόνιμη βάση έτσι ώστε τα συνεργεία που είναι αρμόδια για αυτό να παρεμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Συντήρηση ή αντικατάσταση φθαρμένων κάδων και τοποθέτηση νέων όπου κρίνεται απαραίτητο και υπάρχει αίτημα. Λόγω των πολλών αγροτικών μηχανημάτων και των έργων για την σύνδεση των ακαθάρτων υπάρχει πολλή σκόνη, λάσπη και χαλίκια στις άκρες των δρόμων. Όταν βρέχει μέρος αυτών καταλήγουν στα φρεάτια ομβρίων και τα βουλώνουν και το υπόλοιπο στερεοποιείται δίνοντας εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη χόρτων μέσα στο δρόμο. Επίσης προτείνεται ο καθαρισμός της κοίτης του Ληθαίου, η ασφαλτόστρωτη και σύνδεση με οδό Καρδίτσας και Πατουλιάς, μερική πεζοδρόμηση του δρόμου πίσω από την εκκλησία. Στόχος της παρέμβασης είναι η ενοποίηση των δύο πλατειών σε μία. Προτείνονται: γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, επαρκής φωτισμός, παγκάκια, αίθριο και τέλος να δοθούν ανταποδοτικά οικόπεδα στους κατοίκους. Οι Ριζαριώτες είναι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον δουν να προχωράει. Μαζί με τον δραστήριο τοπικό Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό σύλλογο, είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.
Δημήτρης Παδιός