Τρίτη 01.04.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ : Με την ρήξη χάνουν όλοι

17.02.2015

Έχοντας απόλυτα την συναίσθηση του τι σημαίνει κυβερνητικός βουλευτής, η επανεκλεγείσα Παναγιώτα Δριτσέλη, ανοίγει τα χαρτιά της στον «Ενεργό πολίτη» για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο νομό και την ανάπτυξή του.

Γνώστης του αγροτικού ζητήματος μιλά για σχέδιο που εδράζεται σε τρεις πυλώνες, για το αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την επιστημονική υποστήριξη των αγροτών.

Στον τομέα του τουρισμού κάνει λόγο για «γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις να ανεβάσουμε πολύ τα έσοδά μας από τον τουρισμό και να δημιουργήσουμε μια ποιοτική τουριστική οικονομία στον Νομό μας». Επίσης προαναγγέλλει την αντικατάσταση των διευθυντών εκπαιδεύσεων άρα και της Βάσως Κάκλα και του Χαράλαμπου Καφανέλη. Τέλος για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου προτείνει να τεθεί σε δημόσιο διάλογο η υπόθεση της διαχείρισης του υδάτινου αποθέματος.

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

Κυρία Δριτσέλη, ξανά στα έδρανα της Βουλής, αλλά αυτή τη φορά από κυβερνητική θέση. Αλλάζουν τα πράγματα; Άλλες οι ευθύνες;

 

Προφανώς και αυξάνονται οι ευθύνες τώρα για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σηματοδοτείται από μεγάλα διακυβεύματα για την χώρα. Οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του οδηγού και αυτό σημαίνει πολύ μεγάλες απαιτήσεις για αλλαγές στα κακώς κείμενα δεκαετιών. Όμως, για όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια αυτά τα δεδομένα ήταν γνωστά από την αρχή και σε καμία περίπτωση δεν μας φόβισαν οι αυξημένες ευθύνες. Με πολλή δουλειά, με συστηματικότητα και μεθοδικότητα είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε το κλίμα στην κοινωνία και στην οικονομία. Στόχος μας, ωστόσο, παραμένει παράλληλα να δημιουργήσουμε και ένα άλλο πολιτικό μοντέλο, μακριά από τις αντιλήψεις που συνηθίσαμε ως τώρα. Και γι’ αυτό χρειάζονται βαθιές και ριζικές τομές. Οι πολίτες ήδη βλέπουν σημαντικές αλλαγές και θα δουν ακόμα μεγαλύτερες πολύ σύντομα.

 

Σήμερα που θα δημοσιευτεί η συνέντευξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, πιστεύετε πως για να επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρέπει και η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της;

 

Είναι γνωστό σε όσους έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων ότι η δική μας ομάδα δίνει σκληρότατη μάχη σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Ήδη, η δυναμική μας στάση ανάγκασε τους εταίρους να δουν σοβαρά τις προτάσεις μας. Αυτό ξέρετε συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία τουλάχιστον πενταετία. Η επιμονή του Πρωθυπουργού στις ελληνικές θέσεις δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα ώστε οι ηγέτες των άλλων χωρών να κάνουν και εκείνοι βήματα προς μία πιο δίκαιη κατεύθυνση.  Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση διεξάγεται και με πολιτικούς και με τεχνικούς όρους ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυβερνήσεις της ευρωζώνης και εμπειρογνώμονες. Η λύση που επιδιώκεται είναι δίκαιη για όλες τις πλευρές. Η αποδοχή των ελληνικών προτάσεων σημαίνει νίκη για όλους και κυρίως για τους λαούς της Ευρώπης. Μία συμφωνία, win – win αν θέλετε, προϋποθέτει αμοιβαία βήματα. Εμείς λέμε ότι δεν γυρνάμε στις πολιτικές των ελλειμμάτων, κάτι το οποίο είναι απολύτως σωστό, ενώ οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν μια σειρά από βελτιωτικές αλλαγές στο πλαίσιο που θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Με αυτή την φόρμουλα κερδίζουν όλοι.

 

Αν τελικά επέλθει ρήξη, ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης. Ακούστηκαν προτάσεις όπως δημοψήφισμα ή εκ νέου εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες.

 

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό που ενώνει την Ευρώπη και τους λαούς της είναι ότι ο μεγάλος αυτός σχηματισμός αναζητεί πάντα τον τρόπο να αποφεύγει τις ρήξεις. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουμε μαζί. Σ’ αυτό το πλαίσιο η ελληνική Κυβέρνηση δεν θέλει την ρήξη, όπως δεν την θέλει και καμία άλλη κυβέρνηση στην ευρωζώνη. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, οι τεχνικές λεπτομέρειες πολλές φορές μπλοκάρουν τις πολιτικές αποφάσεις, όμως ο κοινός παρονομαστής είναι ένας. Με την ρήξη χάνουν όλοι. Με την συναινετική προσπάθεια αντίθετα κερδίζει η Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτικά σενάρια τα οποία δεν τα εξετάζουμε.

 

Πάμε στα του νομού και ποιο ειδικά στον αγροτικό τομέα. Πριν λίγες μέρες είχατε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Πολλά από τα προβλήματα χρήζουν άμεσων λύσεων.

 

Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή παρουσιάζει ίσως το πιο πλήρες σχέδιο, μετά την Μεταπολίτευση, σε σχέση με την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό εδράζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην τόνωση της οικονομικής δύναμης της αγροτικής οικογένειας, δεύτερον, στην τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία και τρίτον, στην διάχυση της επιστημονικής υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μια σειρά από μέτρα που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα που ξέρουμε. Ενδεικτικά αναφέρω το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση της φορολόγησης σε αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ισχυροποίηση των γεωτεχνικών και κτηνοτροφικών υπηρεσιών και πολλά άλλα. Έτσι, το πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης φαίνεται να θέτει τις βάσεις ώστε η αγροτική παραγωγή του τόπου μας να απογειωθεί και οι αγρότες να ξαναπιστέψουν στις προοπτικές του επαγγέλματός τους.

 

Ένας άλλος οικονομικός πυλώνας του νομού είναι ο τουρισμός, με αιχμή του δόρατος τα Μετέωρα, το γνωρίζετε άλλωστε καλά λόγω καταγωγής. Ποιες θα είναι οι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Και στον τομέα του τουρισμού έχουμε επεξεργαστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ατζέντα αναπτυξιακών δράσεων. Αυτό που θέλουμε είναι η τουριστική ανάπτυξη να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, ο τουρισμός να ωφελεί τις τοπικές οικονομίες και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν οικονομικά βάρη από τις τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί και εδώ το κλειδί. Τα αναπτυξιακά κίνητρα επίσης. Σ´ ότι αφορά την περιοχή μας πράγματι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε το στολίδι των Μετεώρων αλλά και πολλές άλλες φυσικές ομορφιές. Το τουριστικό μας προϊόν είναι μοναδικό αλλά η τουριστική μας οικονομία δεν είναι όσο ανεπτυγμένη θα μπορούσε. Έχουμε αρκετές σκέψεις γύρω από το θέμα και θέλουμε να τις βάλουμε στο τραπέζι με τους ανθρώπους του τουρισμού και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δική μου αίσθηση είναι ότι μπορούμε με γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις να ανεβάσουμε πολύ τα έσοδά μας από τον τουρισμό και να δημιουργήσουμε μια ποιοτική τουριστική οικονομία στον Νομό μας.

 

Εκπαιδευτικός η ίδια. Μέχρι σήμερα από την ημέρα της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, ακούσαμε για μια σειρά από αλλαγές κυρίως όσον αφορά το Λύκειο. Θα υπάρξουν και διοικητικές αλλαγές; Θα αλλαχθούν οι διευθυντές των Διευθύνσεων, ώστε να προωθήσετε τη δική σας πολιτική;

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει μια σειρά από άμεσες ενέργειες που αφορούν στο λύκειο. Η βασικότερη από αυτές είναι η κατάργηση της αντιπαιδαγωγικής τράπεζας θεμάτων. Ο γενικότερος στόχος μας για το λύκειο είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε το κλίμα και να επαναφέρουμε την χαρά της μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό δεν είναι καθόλου μικρό και καθόλου εύκολο. Απαιτεί τομές και ποιοτική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Σ´ ότι αφορά την διοίκηση της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την κομβική σημασία του θέματος. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε ένα σύστημα που εμπεριέχει πελατειακά και ανορθολογικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε μια παλέτα μεταρρυθμίσεων για την μετάβαση σε μία πιο αξιοκρατική και δημοκρατική διοίκηση της εκπαίδευσης. Μακριά από εμάς οι λογικές του κομματικού Κράτους και του διορισμού ημετέρων. Ο διορισμός των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης θα γίνει με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο και όπως είπε και ο Υπουργός Παιδείας στις προγραμματικές του δηλώσεις, με «πολιτική ανεξιθρησκία».

 

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με το θέμα της φράγματος του Αχελώου. Η συνάδελφος Ηρώ Διώτη και ως επικεφαλής παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτήρισε αδιέξοδη προσπάθεια για εκτροπή. Ποια είναι η δική σας θέση;

 

Η κυρία Διώτη έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον συγκεκριμένο φάκελο και έχει πλήρη γνώση και των τεχνικών δεδομένων αλλά και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ερωτημάτων που απορρέουν από αυτό το σχέδιο. Για το ίδιο ζήτημα έχει αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχοντας σταθμίσει με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο τις επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου. Θα πρέπει κατά την δική μου γνώμη να γυρίσουμε στην βάση του προβλήματος και να σκεφτούμε γιατί χρειαζόμαστε τόσο νερό στον θεσσαλικό κάμπο και γιατί η αγροτική μας παραγωγή είναι τόσο «υδροβόρα». Έχω την αίσθηση ότι αυτή η διάσταση του ζητήματος δεν έχει την θέση που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναδούμε όλη την υπόθεση της διαχείρισης του υδάτινου αποθέματος από την αρχή θέτοντας ως θεμελιώδες ερώτημα το πώς ο μεγάλος θεσσαλικός κάμπος θα ζήσει διασφαλίζοντας την αγροτική παραγωγή σε συνθήκες περιβαλλοντικής αειφορίας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, το οποίο όλοι το αναγνωρίζουμε αλλά δυστυχώς δεν το συζητάμε επαρκώς.

[fbcomments]