Φουντώνει η αγανάχτηση στα χωριά του νομού Λάρισας για τα τιμολόγια ρεύματος που καταφθάνουν με τη ρήτρα αναπροσαρμογή να εκτοξεύει στο διπλάσιο τις χρεώσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ παρατηρείται εγκατάλειψη αρδευόμενων εκτάσεων και στροφή σε σιτηρά και κριθάρι, παρά το γεγονός ότι βαμβάκι και καλαμπόκι φέτος κατέγραψαν τιμές ρεκόρ.
Ενδεικτικά αγρότες από τα Φάρσαλα από τα 55 με 60 ευρώ το στρέμμα άρδευση , φέτος έφτασε στα 110 με 120 ευρώ το στρέμμα. Αυτό που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον αγροτιοκό κόσμο στη Θεσσαλία είναι το γεγον΄ςο ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε αναδρομικά για καλλιέργιες για τις οποίες είχε γίνει κοστολόγηση εκ των προτέρων. Εξωφρενικό είναι επίσης το γεγονός ότι εγκαταλείπονται πλεόν εκτάσεις με βαμβάκι λόγω υψηλού κόστους άρδευσης από τα τιμολόγια του ρεύματος, σε μια χρονιά που καταγράφει ιστορικα΄ρεκόρ η τιμή του!
Αναρωτιούνται μάλιστα γιατί πληρώνουν το μάρμαρο της επιβάρυνσης με διοξείδιο του άνθρακα από καλλιέργεις όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι που το δεσμεύουν μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά κανείς δεν μετρά αυτό το θετικό ισοδύναμο.
Οι αγρότες είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις μετά από αρκετά χρόνια με αίτημα το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, ωστόσο, τούτη τη φορά περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να προταχθεί ως αίτημα η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Αυτά θα δώσουν ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης επιφανειακών νερών, που οδήγησαν τη γεωργία στη Λάρισα από τα 800.000 στρέμαμτα βαμβάκι στα 240.000 την τελευταία 20ετία, λόγω της έλλειψης νερού, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα πέσουν και κάτω αό τις 200.000, καθώς αντικαθίστανται από στάρι, κριθάρι και όσπρια.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να εμπαίζει τους Θεσσαλούς με ένα έργο που είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει προοπτική στον τόπο μας. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές της Θεσσαλίας χαμηλώνουν τους τόνους της διεκδίκησης παρά το γεγονός ότι το είχαν ψηλα΄στις προεκλογικές τους εξορμήσεις στα χωριά, για να μην έρθουν σε αντίθεση με τις επιλογές του πρωθυπουργού που πάγωσε το θέμα από το Σεπτέμβρη.
Αν όμως λειτουργούσαν τα υδροηλεκτρικά σε Συκιά και Μεσοχώρα θα είχαμε και φθηνό ρεύμα και επιφανειακά νερά σε περιοχές που συνεχίζουν να αρδεύουν με γεωτρήσεις…
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα βρίσκεται αυτή τη φορά ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των αγροτών. Μήπως ήρθε η ώρα τη λύση στον Αχελώο να τη δώσουν τα τρακτέρ, αναρωτιόνταν παλιός έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής;
Γ.Κ.
thessaliatv.gr