Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι αγρότες πιστεύουν πως ήρθε η ώρα των τρακτερ!

14.12.2021 /

Του Γιάννη Κολλάτου

 

Αγρότες από τη Θεσσαλία στελέχη του αγροτικού τομέα της ΝΔ, επισκέφθηκαν πρόσφατα τους αρμόδιους υπουργούς Σπήλιο Λιβανό Αγροτικής Ανάπτυξης και Κώστα Σκρέκα Ενέργειας, για να τους θέσουν το θέμα με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά όπως αυτές διαμορφώνονται με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η απάντηση που έλαβαν ήταν πως αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια γιατί αυξάνονται και τα αγροτικά προϊόντα και γενικά οι πρώτες ύλες, ως αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου πληθωρισμού και «κάντε υπομονή, οι τιμές στην ενέργεια θα πέσουν την άνοιξη, μην παρατάτε εαρινές καλλιέργειες».

Το αφήγημα ωστόσο των κυβερνητικών στελεχών ότι μπορεί το κόστος παραγωγής των αγροτών να εκτοξεύεται αλλά οι ίδιοι απήλαυσαν τιμές υψηλές στα προϊόντα τους, πάσχει.
Αφενός αύξηση γνώρισαν μόνο συγκεκριμένα προϊόντα. Το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι, άντε και η μηδική. Δεν γνώρισαν αύξηση τα φρούτα, τα μήλα, τα ροδάκινα, ενώ για το βιομηχανικό που υπήρξε μία αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εξαιτίας των παγετών καταστράφηκε το 70% της παραγωγής. Δεν γνώρισαν αύξηση η ελιά και το λάδι, τα όσπρια, τα κηπευτικά.
Ειδικά για το βαμβάκι και τα σιτηρά, η αλήθεια είναι πως οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες πάνω από μια δεκαετία και οι αγρότες έβγαζαν οριακά ένα κέρδος, αν το έβγαζαν, φροντίζοντας να έχουν καλές παραγωγές και στρεμματικές αποδόσεις. Φέτος βέβαια είχαμε μειωμένες παραγωγές και στα σιτηρά και στο βαμβάκι λόγω του καύσωνα, ενώ στα αμπέλια είχαμε μείωση πάνω από 60% και στα αμύγδαλα σχεδόν το 90% της παραγωγής χάθηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

Θα πρέπει να κατανοήσουν οι κυβερνώντες ότι οι αγρότες, είναι επιχειρηματίες και όταν η εκμετάλλευσή τους παράγει ζημιές χρεοκοπούν. Με τριπλασιασμό στο κόστος των λιπασμάτων, διπλασιασμό στο κόστος της ενέργειας, άρα και της άρδευσης και αύξηση στο πετρέλαιο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, καμία αγροτική εκμετάλλευση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Ειδικά για όσους αρδεύουν αντλώντας νερό από τα 200 και 300 μέτρα, όπως συμβαίνει σε αρκετούς αγρότες στην οδό Βόλου (δεξιά του δρόμου από Λάρισα προς Βόλο).
Χθες στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο γεωπόνος Δημήτρης Τσιάχας εξήγησε πως ακόμη και για το σιτάρι , κάποιος που καλλιεργεί 300 στρέμματα, θα χρειαστεί φέτος ένα κεφάλαιο της τάξης των 20.000 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για βαμβάκι για την ίδια έκταση δεν θα του φτάσουν ούτε τα 80.000 ευρώ όπως έχε εκτοξευθεί το κόστος άρδευσης στο θεσσαλικό κάμπο. Προφανώς θα πρέπει να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί η αγροτική πίστη στα ετήσια καλλιεργητικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες γιατί τα κόστη δεν είναι ίδια με τα περσινά.

Απαιτείται επίσης το μέτρο της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο να είναι καθολικό και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες και φυσικά απόσυρση ή συμψηφισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα με το θετικό ισοδύναμο που αφήνουν στο περιβάλλον με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα τα δέντρα και οι εαρινές καλλιέργειες. Φυσικά τα μέτρα αυτά είναι προσωρινής ανακούφισης. Για το θεσσαλικό κάμπο απαιτούνται και πιο μόνιμα, όπως η λύση του υδατιοκού προβλήματος με την κατασκευή των μεγάλων και μεσαίων φραγμάτων.

Αν δεν γίνουν αυτά, αν ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής, τότε οι αγρότες αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν. Με τα τρακτέρ. Η αρχή αναμένεται να γίνει την προσεχή Κυριακή με την πανελλαδική των μπλόκων στη σύσκεψη της Νίκαιας την Κυριακή, όπου αναμένεται να δώσουν το παρόν και αρκετοί «γαλάζιοι» αγρότες.

Το δρόμο δεν τον έδειξαν μόνο οι αείμνηστοι Μπούτας και Πατάκης, όπως νομίζουν κάποιοι στην κυβέρνηση, θέλοντας να κομματικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι Ισπανοί αγρότες που όταν πρόκειται για την επιβίωσή τους βάζουν στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο , ή στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, ή στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης εκατοντάδες τρακτέρ απαιτώντας λύσεις…

thessaliatv.gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]