Στις μέρες μας με όλη αυτή την οικονομική και όχι μόνο κρίση να πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια μας και με δεδομένη σε πολλές περιπτώσεις τη δυσκολία των Τρικαλινών καταναλωτών να προμηθεύονται ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, ο «Ε.Π.» μέσα από μια έρευνα αγοράς σε τοπικά παραδοσιακά μπακάλικα, κατέγραψε σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την κ. Αναστασία Χονδρού, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού παντοπωλείου «Σαν τότε…»,η οποία εμπορεύεται στο κατάστημά της παραδοσιακά προϊόντα από την τοπική αγορά, λίγοι πελάτες είναι αυτοί που προτιμάνε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για προϊόντα πιο οικονομικά ακόμη κι αν είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έτερος ιδιοκτήτης παραδοσιακού παντοπωλείου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προχωρώντας κι ένα βήμα παραπέρα, τόνισε:
«Ο κόσμος δυστυχώς στρέφεται στα μεγάλα super markets για τις αγορές του. Μόνο να φανταστείτε ότι μεγάλο σούπερ μάρκετ Γερμανικών συμφερόντων είναι σήμερα στην κορυφή των πωλήσεων, αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον πια για τα δικά μας μαγαζιά. Ο κόσμος προτιμά τα εισαγόμενα που είναι φθηνότερα σε σχέση με τα Ελληνικά προϊόντα. Σ’ αυτό βέβαια δεν βοηθάει και το ίδιο το κράτος, αφού για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι μόνο πως θα σωθεί το δημόσιο, για τον ιδιωτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καμία μέριμνα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πλέον για την ποσότητα και όχι για την ποιότητα. Δυστυχώς έτσι θα αναγκαστούμε να φύγουμε όλοι από την Ελλάδα, οι μόνοι που θα μείνουν πίσω θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αυτή είναι η ωμή αλήθεια».
Ο κ. Λευτέρης Μπιλιάλης, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού παντοπωλείου «Τροφοζήν»με λειτουργία σχεδόν 40 χρόνων, που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης από τον πατέρα του, επισημαίνει πως «οι εποχές έχουν αλλάξει, γι’ αυτό αλλάζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες. Οι σημερινές τάσεις της κοινωνίας θέλουν ένα αγοραστικό κοινό πιο σφιχτό, πιο οικονομικά στοχευμένο με μεγάλη πλέον στροφή στα Ελληνικά προϊόντα .Έχει γίνει πια κατανοητό απ’ όλους ότι η οικονομία της χώρας στηρίζεται στη στήριξη των αγαθών που παράγονται εδώ. Αν όλοι μας υιοθετήσουμε το τρίπτυχο παράγουμε Ελληνικά-εμπορευόμαστε Ελληνικά-καταναλώνουμε Ελληνικά, τότε σίγουρα όλοι οι Έλληνες καταναλωτές και η χώρα κατ’ επέκταση θα είναι πιο αναπτυγμένη και πιο πλούσια. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση απ όλους μας».
Ιδιοκτήτης του «παντοπωλείου στη λαϊκή»είναι ο κ. Αλέξανδρος Μέρμηγκας, ο οποίος μας εξομολογείται πως «εγώ εμπορεύομαι και πουλάω μόνο τοπικά προϊόντα Τρικαλινών παραγωγών, κυρίως φέτα, λάδι, όσπρια και μπαχάρια. Η ποιότητα ενός προϊόντος είναι το παν κι ο καταναλωτής θα το επιλέξει αν είναι και σε καλή τιμή, γι’ αυτό και όλα πια είναι θέμα προσφορών. Ο πελάτης πέρα από το προϊόν ζητάει μια καλή εξυπηρέτηση, μια ζεστή καλημέρα, ένα χαμόγελο. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο και σ’ ένα απρόσωπο σούπερ μάρκετ. Σαφώς και δουλεύουμε στα μαγαζιά μας με τεφτέρι, υπάρχουν πελάτες γνωστοί και ζητούν να πληρώνουν όταν πληρώνονται κι αυτοί. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τέτοιες ευκολίες, αλλιώς αν δεν τον εξυπηρετήσουμε τον πελάτη έτσι, κινδυνεύουμε να τον χάσουμε».
Από τα λεγόμενα των παραπάνω επαγγελματιών, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη για στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του κοινού στηρίζει και προτιμάει τα τοπικά προϊόντα, έχοντας αντιληφθεί ότι έτσι βοηθάει να επιστρέφει το χρήμα στο τόπο του και να υπάρχει ανάπτυξη.
Δημήτρης Παδιός