Σ’ ένα ακόμη μεγάλο κεφαλοχώρι του Δήμου Τρικκαίων, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, βρέθηκε ο φακός του «Ε.Π.». Για το Μεγαλοχώρι ο λόγος, παλιά ονομασία Μπουχούνιστα, ένα χωριό ζωντανό, με πολύ κόσμο( απογραφή 2011,κάτοικοι 1550), με ποικίλες δραστηριότητες από φορείς και συλλόγους, ένα χωριό που εξελίσσεται διαρκώς και αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική στα χρόνια που διανύουμε.
Στο Μεγαλοχώρι συναντήσαμε ανθρώπους που νοιάζονται κι αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν στην ανάπτυξή του. Aυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι δύο δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι με διαφορετικά αντικείμενα ο καθένας και ιδιαίτερη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα και προσφορά, γεγονός που καταδεικνύει την δυναμική της τοπικής κοινωνίας κι ο επίσης δραστήριος σύλλογος γυναικών «Πλειάδες». Βρεθήκαμε με τον πρόεδρο του Τ.Σ. του χωριού κ. Βασίλη Ντινόπουλο, τον πρόεδρο του Π.Σ. Μεγαλοχωρίου κ. Βασίλη Αδάμο, ενώ παρούσα στην κουβέντα μας ήταν και η κ. Έφη Λεβέντη-Καρά, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας του μουσείου Τσιτσάνη, οι οποίοι μας μίλησαν για τη σημερινή κατάσταση του χωριού.
Εδώ και λίγο καιρό και για τους επόμενους 4 μήνες περίπου, ο οικισμός δέχεται και πάλι έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση λόγω του κλεισίματος για έργα στην περιφερειακή οδό, με αποκλειστική δίοδο για το δρόμο Τρικάλων-Λάρισας, το πέρασμα μέσα από το χωριό.
Δίκοπο μαχαίρι το χαρακτήρισαν αυτό οι συνομιλητές μας, αφού μπορεί να ωφελούνται οι ντόπιοι καταστηματάρχες από τους περαστικούς, αλλά εγκυμονούνται αρκετοί κίνδυνοι για προξένηση τροχαίου ατυχήματος με δυσάρεστες συνέπειες, εξαιτίας της μεγάλης κίνησης. Καλό είναι να υπάρξει αστυνόμευση και έλεγχος από την Τροχαία στη περιοχή, να χαραχτούν εκ νέου οι διαβάσεις που έχουν ξεθωριάσει ενώ θα πρέπει να μπει σε λειτουργία το φανάρι στο ύψος του πρώην Δημαρχείου.
Η δημοτική πισίνα που δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες στη τοπική και ευρύτερη κοινωνία παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με παρακείμενα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και αντισφαίρισης, έπαψε να λειτουργεί το 2009. Οι κάτοικοι ζητούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα να αλλάξει η χρήση γης, να αναβαθμιστεί και να επαναλειτουργήσει η πισίνα και να υπάρξει διαμόρφωση των γύρω χώρων με αναψυκτήριο, αποδυτήρια κλπ.
Χώρο για δανειστική βιβλιοθήκη σε οργανωμένη βάση ζητά ο Πολιτιστικός σύλλογος Μεγαλοχωρίου, αφού αυτή τη στιγμή στο χώρο του παλιού Δημαρχείου υπάρχουν 400 τίτλοι βιβλίων που βρίσκονται σχεδόν παρατημένοι σε χώρο μη επισκέψιμο. Μια τέτοια υλοποίηση κρίνεται άκρως απαραίτητη και θα βοηθήσει και τους μαθητές αλλά και τους ενήλικες.
Η καθαριότητα είναι σε ανεκτά πλαίσια, υπάρχει αποκομιδή σκουπιδιών δύο φορές την εβδομάδα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη κάποια πράγματα όπως η τοποθέτηση κάδων και καλαθιών, ιδίως σε κεντρικά σημεία.
Σε αρκετά σημεία εντός και εκτός χωριού τα χόρτα θέλουν κόψιμο (αν και σε πολλά σημεία αυτό έχει ήδη συμβεί, αλλά δυστυχώς ξαναφυτρώνουν γρήγορα), όπως επίσης σε πολλούς αγροτικούς και δευτερεύοντες δρόμους απαιτείται η επισκευή τους καθώς το οδόστρωμα παρουσιάζει πολλές φθορές.
Στο γήπεδο ποδοσφαίρου να τοποθετηθεί φωτισμός και κάτω από το χώρο των κερκίδων να δημιουργηθεί γυμναστήριο, να υπάρξει ανάπλαση του τερέν και βάψιμο των αποδυτηρίων.
Τους τελευταίους μήνες, όπως μας είπε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ντινόπουλος, ένας άνθρωπος που κάθε μέρα είναι πάνω στα προβλήματα του χωριού, με την εφαρμογή κάποιων δράσεων και πρωτοβουλιών έγιναν κάποια βήματα όπως η αποκατάσταση του μνημείου πεσόντων στη κεντρική πλατεία που ήταν σε κακή κατάσταση, η συντήρηση και η διαμόρφωση του πρασίνου πίσω από το κτίριο του πρώην Δημαρχείου που και εκεί τα πράγματα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση αλλά και του ίδιου του κτιρίου, συντήρηση και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και των παιδικών χαρών( στο Μεγαλοχώρι υπάρχουν 12-13 πάρκα και χώροι αναψυχής με αρκετό πράσινο και χώρους για τα παιδιά) και ευελπιστεί με τη συνδρομή του Δήμου να γίνουν πολλά ακόμα. Ένα έργο που δυσαρέστησε αρκετούς ήταν το μπάζωμα από την πρώην Δημοτική αρχή, της λιμνούλας που υπήρχε άλλοτε στη κεντρική πλατεία με το χαρακτηριστικό γεφυράκι. Σήμερα έχει τελείως άλλη εικόνα, έμεινε μεν το γεφυράκι αλλά από κάτω μόνο χώμα και πέτρες θα δει κανείς.
Στο χωριό υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες με κυριότερες αυτές του Αγ. Αθανασίου, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Νικολάου με τις ιστορικές τοιχογραφίες από την κρίση. Η εκκλησία έχει υποστεί φθορές λόγω του χρόνου και εμείς θέλουμε να διασωθεί, υπογράμμισε στον «Ε.Π.» ο κ. Αδάμος.
Σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης λειτουργούν δημοτικός παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Η κ. Δήμητρα Μπαντή είναι η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Εστιαιώτιδας, του άλλου συλλόγου που δραστηριοποιείται στη περιοχή και τόνισε πως αν και είναι μόλις στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, έχει ήδη κάνει αρκετές εκδηλώσεις χορευτικού και λαογραφικού κυρίως περιεχομένου ενώ είναι ήδη προγραμματισμένη για την Κυριακή 21 Ιουνίου μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση στη πλατεία με τη συμμετοχή αρκετών χορευτικών.
Η κ. Άννα Ιακωβάκη, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μεγαλοχωρίου, από τη μεριά της μας μίλησε για το σύλλογο και τις δράσεις του με τις οποίες καταγράφεται μια ιδιαίτερη δημιουργικότητα (ομιλίες και ενημερωτικά σεμινάρια για θέματα υγείας, εκδρομές, συζητήσεις κ.α.)
Έν έτει 2015 το Μεγαλοχώρι είναι μια αυτάρκης κοινωνία, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη δυναμική και αυτό σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αγάπη και το μεράκι των δικών του ανθρώπων. Σίγουρα έχει μέλλον και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική μας κοινωνία και εξέλιξη αρκεί οι αρμόδιες αρχές να το βοηθούν και να το στηρίζουν.
Δημήτρης Παδιός