Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ειπαν όχι στο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις λαϊκές αγορές

22.04.2021 /

Αρνητική ήταν η Δ. Αρχή του κ. Παπαστεργίου σε ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει την απόσυρση του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές με επιχειρήματα όπως «δεν είναι ώρα για ψηφίσματα εν μέσω διαβούλευσης», «δεν είναι για πέταμα το νομοσχέδιο», «ας συσταθεί μια επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου για να εξετάσει πλευρές του νομοσχεδίου» κλπ.

Αλήθεια, τι ζημιά θα έκανε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στους παραγωγούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες;

Τι εμπόδιο θα ήταν για τους ανθρώπους της λαϊκής σε αυτή τη φάση της «διαβούλευσης» το δημοτικό συμβούλιο να διατρανώσει τη διαφωνία του σ’ ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τις γνωρίζουμε, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεκλήρισμα των παραγωγών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων δίνοντας «αέρα στα πανιά» της μεγάλης επιχειρηματικής δράσης;

Τι καλύτερη στήριξη θα μπορούσε να υπάρξει από το Δημοτικό Συμβούλιο στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών αγροτών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών, από το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με το οποίο ζητείται:

  1. Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.
  2. Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαικών αγορών, χωρίς να είναι αντίθετο, σε ένα τμήμα των λαϊκών αγορών, να δραστηριοποιούνται και πωλητές άλλων ειδών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.
  3. Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές.
  4. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Τα προβλήματα διαχείρισης και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα, τα οποία να έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές και όχι αποκλειστικά με το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες, το οποίο πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά.
  5. Η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.
  6. Η αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, απαγόρευση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας και εργαλείων δουλειάς.
  7. Η μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο.

Είναι φανερό πόση μεγαλύτερη θα ήταν η πίεση και η διεκδίκηση προς την κυβέρνηση αν υπήρχε η έκδοση αντίστοιχων ψηφισμάτων από μία σειρά δημοτικά συμβούλια.

Τελικά το ψήφισμα απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής.

Αυτά να τα γνωρίζουν οι παραγωγοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, όπως και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν κι αυτοί τις αρνητικές συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, αφού οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις λαϊκές αγορές, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση και των τιμών των προϊόντων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε συνέχιση του αγώνα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν σηκώνει κανένα μερεμέτι. Εδώ και τώρα να αποσυρθεί.

Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων

[fbcomments]