Η μελέτη βρήκε ότι μολονότι ένα χαμηλό ποσοστό του μητρικού γάλακτος περιέχει γενετικό υλικό του κορονοϊού, αυτό δεν «μεταφράζεται» σε παρουσία λοιμογόνων σωματιδίων του ιού που μπορούν να αναπαραχθούν ούτε σε λοίμωξη Covid-19 στα μωρά που θηλάζουν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Κρόγκσταντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «Pediatric Research», ανέλυσαν δείγματα μητρικού γάλακτος από 110 θηλάζουσες μητέρες, εκ των οποίων οι 65 είχαν προηγουμένως θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, ενώ εννέα είχαν ύποπτα συμπτώματα αλλά με αρνητικό τεστ και οι υπόλοιπες είχαν επίσης συμπτώματα αλλά δεν είχαν κάνει τεστ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το δείγμα της μελέτης τους ήταν σχετικά μικρό, αν και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που αναλύει το μητρικό γάλα και συμπεραίνει ότι ο θηλασμός από μητέρες με διαγνωσμένο ή ύποπτο κορονοϊό δεν οδηγεί σε μόλυνση Covid-19 τα μωρά τους.
«Το μητρικό γάλα αποτελεί πολύτιμη πηγή διατροφής για τα βρέφη. Στη μελέτη μας δεν βρήκαμε την παραμικρή ένδειξη ότι το γάλα της μητέρας που έχει μολυνθεί με Covid-19 περιέχει λοιμογόνο γενετικό υλικό ούτε κάποια κλινική ένδειξη ότι τα ίδια τα μωρά μολύνονται, κάτι που δείχνει ότι ο θηλασμός πιθανότατα δεν συνιστά κίνδυνο»δήλωσε ο Κρόγκσταντ. Με άλλα λόγια, οι θηλάζουσες μητέρες με λοίμωξη Covid-19 δεν αποτελούν κίνδυνο για τα νεογνά τους.
Μία άλλη μικρή αμερικανική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παιδιών και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», δείχνει ότι η μόλυνση της εγκύου με κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις ανοσιακές αντιδράσεις στο έμβρυο, ακόμη κι αν ο ιός δεν έχει μολύνει τον πλακούντα.
Η νέα έρευνα μελέτησε 23 έγκυες, εκ των οποίων οι 12 είχαν κορονοϊό (οι οκτώ χωρίς συμπτώματα, μία με ήπια και τρεις με σοβαρά).
iatropedia.gr