Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης και κομμάτων για την ρωσική εισβολή

24.02.2022
Ομόθυμη καταδίκη ΠτΔ, κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για «πρωτοφανή ρωσική προκλητικότητα» κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


 

Η δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την υποδοχή του ομολόγου της από το Ισραήλ:

 

Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα, με την ιδιότητά σας ως Προέδρου πλέον του Κράτους του Ισραήλ και χαίρομαι που είστε εδώ. Δυστυχώς οι συνθήκες μετέβαλαν αρκετά την ροή των πραγμάτων. Σήμερα τα ξημερώματα η Ρωσία ξεκίνησε μια απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο επίθεση με βομβαρδισμούς σε πόλεις μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας. Με την επίθεση αυτή, η Ρωσία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Όπως γράφτηκε, η επίθεση αυτή κινδυνεύει ίσως να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Είναι σημαντικό ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση αυτή.

Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και απώλειες και ότι η Ρωσία, την ύστατη έστω στιγμή, θα κατανοήσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και θα αποσύρει τα στρατεύματά της, σεβόμενη την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πιστεύω, επίσης, ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη αυτή την κρίσιμη ώρα και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στον 19ο αιώνα.

Κύριε Πρόεδρε, οι δύο χώρες μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν μια στρατηγική σχέση, που κυρίως οφείλεται στη φιλία μεταξύ των λαών, αλλά και στο κοινό τους όραμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύω ότι, μετά τις συνομιλίες που θα έχουμε, η σχέση αυτή μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, γιατί είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διευρύνουν τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας, που τόσο το έχει ανάγκη.

Και πάλι καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε.

ISAAC HERZOG (από μετάφραση):

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σας.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική και περίπλοκη στιγμή της ιστορίας. Και εγώ απ’ το πρωί προβληματίζομαι για τα τεκταινόμενα, οι σκέψεις μου είναι στους αθώους πολίτες της Ουκρανίας και προσεύχομαι να επιστρέψουμε πλέον στην ομαλότητα. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να καλέσω όλους τους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονται στην Ουκρανία, να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τις πρόσφορες οδούς, και η σκέψη μου βεβαίως κατευθύνεται και προς την τοπική εβραϊκή κοινότητα.

Η επίσκεψή μου αυτή, εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, έρχεται να τονίσει τις άριστες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των κρατών μας, αλλά επίσης και να δει τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας για το καλό μας και για το καλό της ανατολικής Μεσογείου.

Έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία. Δράττομαι της ευκαιρίας, όπως σας είπα και προηγουμένως, να σας καλέσω να έρθετε στη χώρα μου, να επισκεφθείτε το Ισραήλ για να δείτε πόσο πολύ εκεί έχει επηρεάσει ο ελληνικός πολιτισμός και γενικότερα η Ελλάδα τη χώρα και τον λαό μου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τις άλλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας. Εύχομαι οι συνομιλίες μεταξύ μας να είναι καλές και να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις άριστές μας σχέσεις τόσο στον ανθρώπινο όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι από εδώ και στο εξής να λαμβάνουμε μόνο καλές ειδήσεις.

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα: «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν. Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Αναλυτικά το ΥΠΕΞ σημειώνει:

 

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια.

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που από το πρωί διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας», υπογραμμίζει το κόμμα σε σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις.

«Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Παράλληλα, πρέπει κάθε μέριμνα να ληφθεί για στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία».

Ν. Γιαννακοπούλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ): Σειρά αυταρχικών ηγετών παίρνουν μαθήματα από τον κ. Πούτιν

Ο κ. Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, «σειρά αυταρχικών ηγετών, με σαφείς αναθεωρητικές απόψεις, παίρνουν μαθήματα τακτικής από τον κ. Πούτιν». Πρόσθεσε επίσης ότι η θεωρία του “ιστορικού λάθους” που επικαλείται ο ηγέτης της Ρωσίας “δεν απέχει πολύ από την αναθεωρητική λογική Ερντογάν”.

Στοπ στην εισβολή ζητά το ΜέΡΑ25

«ΣΤΟΠ στην εισβολή του Πούτιν. ΣΤΟΠ σε κάθε ΝΑΤΟϊκό σχέδιο εμπλοκής σε αδιέξοδη πολεμική κλιμάκωση. ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ μέσα από την διπλωματία των λαών, όχι των πολεμοχαρών ολιγαρχών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Η 24η Φεβρουαρίου, δυστυχώς, θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια Πούτιν-ΝΑΤΟ, τελικά, γέννησαν πόλεμο. Σήμερα, προέχει να σταματήσει η εισβολή, να επιστρέψουν τα Ρωσικά στρατεύματα στη βάση τους και να ξεκινήσει μια νηφάλια ειρηνευτική διαδικασία. Προέχει ακόμα να παλέψουμε ώστε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε μια αδιέξοδη, επικίνδυνη σύρραξη στην περιοχή μας», σημειώνει, τονίζοντας πως «η άμεση κατάπαυση του πυρός και η Διαρκής Ειρήνη είναι το ζητούμενο».

«Είναι όμως δεδομένο ότι, με αυτές τις ηγεσίες στη Μόσχα, στην Ουάσιγκτον και στην ΕΕ οι οποίες είτε πυροδότησαν είτε ανέχθηκαν τις εντάσεις που μας οδήγησαν εδώ, μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία είναι αδύνατη», προσθέτει και καταλήγει: «Για αυτό, το DiEM25, το ΜέΡΑ25 και η Προοδευτική Διεθνής καλούμε τα λαϊκά προοδευτικά κινήματα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο να ενεργοποιηθούν ώστε να αφοπλίσουν το διεθνές στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και να το αντικαταστήσουν με την διπλωματία των λαών που μόνο στόχο μπορεί να έχει την μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία».

efsyn.gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]