Όσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Στουρνάρα, δεν μπορεί παρά να είναι σίγουροι, πως όπως κατάφερε να έχει τάξη τα οικονομικά του Δήμου Παλαιοκάστρου ως δήμαρχος, και του δήμου Τρικκαίων ως αντιδήμαρχος, το ίδιο θα κατάφερνε και με την ΠΑΔΥΘ στην οποία είναι πρόεδρος. Η εταιρία έχει φτάσει σήμερα με ταμειακά διαθέσιμα 1.200.000 ευρώ, διαδραματίζοντας πλέον έναν αναπτυξιακό ρόλο για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
Κ. Στουρνάρα, τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της ΠΑΔΥΘ, πείτε μας δυο λόγια για την ίδια την εταιρία.
Η ΠΑΔΥΘ είναι μια ανώνυμη εταιρία στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας και της Περιφερειακή Ενότητας Τρικάλων. Το ποσοστό είναι 50% στο νομό Καρδίτσας και 50% στο Νομό Τρικάλων. Συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο όλοι οι δήμαρχοι των δύο νομών, ένας σύμβουλος από τον πρώην δήμο Παλαιοκάστρου λόγω έδρας του ΧΥΤΑ και ένας επιπλέον σύμβουλος από το δήμο Τρικκαίων που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί με δική μου προσπάθεια ως αντιδήμαρχος Τρικκαίων τις μετοχές που είχε η ΤΕΔΚ πήγα και τις αγόρασα. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΠΑΔΥΘ είναι η ΠΕΔ Θεσσαλίας. Άποψή μου ήταν πως δεν έχει κανένα λόγο ο Βόλος και η Λάρισα γι’ αυτό προχωρήσαμε και στην αγορά αυτών των μετοχών, ώστε να καταστεί ο δήμος σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος με 35%.
Έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο κατά τη θητεία της παρούσας διοίκησης, αλλά και πριν. Εγώ έχω πάρα πολλά χρόνια στο συμβούλιο της ΠΑΔΥΘ. Για μένα ως δήμαρχος Παλαιοκάστρου τότε, είχα την τύχη να εγκαινιάσω το συγκεκριμένο έργο, αφού πρώτα κατάφερα να ξεπεράσω μια εμπλοκή με την χάραξη του δρόμου και μάλιστα με την συναίνεση των κατοίκων, ώστε να προλάβουμε και τις προθεσμίες και να μην υπάρξει πρόστιμο. Παράλληλα κάναμε αποκατάσταση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών που ήταν διάσπαρτες στους δύο νομούς ενώ από το Δεκέμβριο του 2008 αρχίσαμε να πάμε σκουπίδια στην Παλαιοσαμαρίνα.
Οικονομικά πως είναι τα πράγματα για την επιχείρηση, γιατί πολλά ακούμε για όλες αυτές τις εταιρίες
Όπως σας είπα και πριν, η χρονιά που άρχισε τη λειτουργία της ουσιαστικά, ήταν το 2008, οι χρονιές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα είναι όλες κερδοφόρες για την επιχείρηση. Το κόστος είναι σε λογικό πλαίσιο, όποιος πάει μόνος του τα σκουπίδια επιβαρύνεται με 15 ευρώ τον τόνο, όποιος τα εναποθέτει στους σταθμούς μεταφόρτωσης όπου συμπιέζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται, έχει ένα επιπλέον κόστος 5 ευρώ τον τόνο.
Η επιχείρηση θα έλεγα πως λειτουργεί άψογα. Προσπαθήσαμε συμμαζέψαμε τις δαπάνες, ήδη αυτή τη στιγμή «πατάμε καλά», στον ισολογισμό με 31-12-2014, τα ταμειακά διαθέσιμά μας είναι 907.500 ευρώ, σήμερα δε, ξεπερνούν το 1.200.000 ευρώ.
Επί δική σας θητείας τι έγινε
Όταν ανέλαβα την προεδρία, βοήθησαν φυσικά όλοι οι δήμαρχοι, γιατί κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ξεκίνησα από την είσπραξη των οφειλών που είχαν οι δήμοι προς την ΠΑΔΥΘ. Και μάλιστα για να γίνω πιο πιστικός ξεκίνησα από το δήμο Τρικκαίων όπου ήμουν αντιδήμαρχος οικονομικών, με την καταβολή κάθε μήνα του αντιτίμου και με την καταβολή της δόσης από την ρύθμιση των οφειλών που έγινε για όλους τους δήμους. Βέβαια σε αυτό συμβάλλει και η νομοθεσία όπου πλέον τα χρήματα μπορούμε να τα εισπράξουμε από τους δήμους μέσω της ΔΕΗ, μάλιστα σε κάποιους δήμους όπου δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη, κάναμε παρακράτηση των ΚΑΠ. Όπου αλλού δεν εισπράττονται γίνεται για άλλους λόγους. Εμείς γίναμε λίγο σκληροί και επίμονοι, αλλά νοικοκυρέψαμε τα πράγματα.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν ανέλαβα πρόεδρος στην ΠΑΔΥΘ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 182 χιλ. και αυτά σήμερα έγιναν 1.200 χιλ. Επίσης οι υποχρεώσεις, όταν ανέλαβα, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ήταν 602 χιλ. Σήμερα το ποσό αυτό είναι 170 χιλ. και είναι οι τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησης (ΙΚΑ, μισθοδοσία κλπ).
Τι προσωπικό έχει σήμερα η ΠΑΔΥΘ;
Το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στην ΠΑΔΥΘ και στους σταθμούς μεταφόρτωσης είναι 39 άτομα αορίστου χρόνου.
Οι δήμοι πέραν από πελάτες είναι και μέτοχοι. Τι κέρδος έχουν;
Οι δήμοι έχουν αρκετά κέρδη από μια υγιή επιχείρηση όπως η ΠΑΔΥΘ, γιατί είναι πολλά και σημαντικά τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τα κέρδη μας αγοράσαμε 1500 κάδους απορριμμάτων που τους μοιράσαμε ανάλογα με τις ποσότητες σκουπιδιών που έχει ο κάθε δήμος, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση δική τους. Επίσης φέτος με την ίδια τακτική θα μοιράσουμε άλλους 1500 κάδους. Ήδη προχώρησε ο διαγωνισμός, ανοίχτηκαν οι προσφορές και φαντάζομαι τέλος του άλλου μήνα θ’ αρχίσουν να έρχονται οι πρώτες παρτίδες. Δηλαδή τα κέρδη μας επιστρέφονται στους ίδιους τους δήμους.
Επίσης από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο ποσό, πάνω από 800.000 χιλ. πάει για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ. Μην διανοηθεί κανείς ότι μπορεί να τα βάλει χέρι. Γιατί όταν η όλη διαδικασία μετά από 17-18 χρόνια γεμίσουν οι κυψέλες, αυτή η περιοχή πρέπει να αποκατασταθεί και το λιγότερο που μπορεί να κάνει όποιος βρεθεί τότε, είναι να ακολουθήσει τη νομολογία.
Ποια είναι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ;
Όπως ξέρετε η Παλαιοσαμρίνα αρχικά έγινε για το νομό Τρικάλων. Επειδή όμως στο γειτονικό νομό της Καρδίτσας δεν κατέληξαν στην επιλογή ενός ανάλογου χώρου, επιφορτιστήκαμε και τα σκουπίδια της Καρδίτσας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής να περιοριστεί. Ήδη η πρώτη το πολύ σε δυο χρόνια θα έχει γεμίσει. Όμως έχουμε προχωρήσει στη δημοπράτηση της επέκτασης των κυψελών προϋπολογισμού κοντά στα 9.200.000 ευρώ, εξ ολοκλήρου με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε τους δημότες, ούτε τους δήμους. Το έργο προχωράει, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και εκτιμούμε πως έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Αυτό δίνει μια ζωή 17 χρόνων επιπλέον στο ΧΥΤΑ.
Όμως η Ευρωπαϊκή τακτική έχει καταργήσει τους ΧΥΤΑ και μιλάει για ΧΥΤΥ
Πολύ σημαντική ερώτησή σας. Είμαστε από τους πρώτους φορείς στη χώρα που προχωρήσαμε στη μελέτη για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων να είμαστε σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουμε πάρει τις άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων – που δεν ήταν καθόλου εύκολο- και ευελπιστούμε στη βούληση της σημερινής κυβέρνησης το έργο να μην πάει μέσω ΣΔΙΤ, αλλά να χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το κράτος. Εμείς είμαστε έτοιμοι έναντι όλων των άλλων.
Σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία ενός ΧΥΤΥ παίζει και η ανακύκλωση. Υπάρχει ανταπόκριση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα;
Η ανακύκλωση βοηθάει σημαντικά στο ότι δεν πάνε ανακυκλώσιμα υλικά στις κυψέλες ώστε να καταλαμβάνουν αρκετό χώρο. Θα έλεγα πως είμαστε από τους πρώτους πανελλαδικά που τοποθετήσαμε μπλε κάδους, μιας ακόμη και στην Αθήνα μπήκαν πολύ αργότερα. Βρισκόμαστε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και θα έλεγα πως το σέβονται και οι πολίτες που δεν κάνουν κατάχρηση των μπλε κάδων, με άλλα σκουπίδια μέσα.
Το επόμενο βήμα όμως κ. Στουρνάρα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφερειών.
Ναι, η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο για αυτό τον τρόπο διαχείρισης. Εμείς το παλέψαμε και συνεχίζουμε να το παλεύουμε. Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι πως όπου υπάρχουν έστω και σε επίπεδο νομού φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, είτε με τη νομική μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, είτε Α.Ε., να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να συμμετέχουν στο επιτελικό αυτό όργανο σε επίπεδο σχεδιασμού.
Σκέφτεστε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής απέναντι στους δήμους;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, τουλάχιστον στο σημερινό συμβούλιο. Ο λόγος είναι πως ο μηχανολογικός εξοπλισμός με τα χρόνια έχει φθαρεί και θα χρειαστεί αντικατάσταση. Το να κατεβάσουμε ένα ευρώ τον τόνο, κανείς από τους δήμους αλλά και από τους δημότες δεν κερδίζει ουσιαστικά τίποτα, για την ΠΑΔΥΘ όμως είναι σημαντικό.