Με την Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν χθες, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Τριμερή, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπροσώπου, Γιάννης Οικονόμου.
«Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για τη διεθνή θέση της χώρας μας και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων προστέθηκε χθες κατά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Υπογράφηκε Μνημόνιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, Μνημόνιο για τριμερή συνεργασία σε θέματα αποδήμων και κοινή πολιτική διακήρυξη, με την οποία οι τρεις ηγέτες παίρνουν ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην συνέχεια κάνοντας αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, παρέθεσε τα λόγια του πρωθυπουργού ο οποίος είπε πως οι θέσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου «ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας».
Οι τρεις ηγέτες με την κοινή διακήρυξή τους ανάμεσα στ’ άλλα:
Αναφερόμενος στον Δακτύλιο ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την ερχόμενη Δευτέρα, σημείωσε πως όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους.
Εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν καθημερινά στο δακτύλιο ανεξάρτητα από τον αριθμό τους δύο βασικές κατηγορίες:
-Πρώτον οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.
-Και δεύτερον όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρέσεις και θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν και να εκλογικευθούν.
Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν τόσο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με λιγότερη ταλαιπωρία και καθαρότερη ατμόσφαιρα.
Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας: Ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και Δήμων, Περιφέρειας και επιστημόνων, αλλά και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.
protothema.gr