Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έκτακτα μέτρα για κόστος εισροών σε κλάδους που έπληξε η κρίση της Ουκρανίας

03.03.2022

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν, στις 2 Μαρτίου 2022, έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τομείς της γεωργίας και των αγροδιατροφικών προϊόντων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή αρχικών πληροφοριών και προβλέψεων για την προσφορά και τις τιμές, ο εντοπισμός ζητημάτων που απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση και η εξέταση μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο στο εσωτερικό όσο και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στην κατάσταση της αγοράς για τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και στην πρόσβαση σε γεωργικές πρώτες ύλες και εισροές.

Μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις των υπουργών της ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, εξέφρασε την πρόθεσή του να:

  • ενεργοποίηση εργαλείων παρακολούθησης κρίσεων, ιδίως του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων επισιτιστικής ασφάλειας που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και την ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για τον τομέα του χοιρινού κρέατος, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου στις 21 Φεβρουαρίου
  • εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) με στόχο τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των εισροών
  • εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης το 2022, όπως η χρήση αγρανάπαυσης για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Τα μέτρα θα συζητηθούν αναλυτικά στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, καθώς και στο επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 21 Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός κ. Γεωργαντάς από την πλευρά του κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

  • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
  • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
  • Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.

«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

agrotypos.gr

Ετικέτες:

[fbcomments]