Έρχονται πρωτοφανείς τιμές για τα δημητριακά και τα αγροτικά προϊόντα τους προσεχείς μήνες, γεγονός που δίνει ελπίδα στους αγρότες που έχουν να αντιμετωπίσουν το διογκωμένο κόστος παραγωγής, αλλά αποτελεί και τον πονοκέφαλο καταναλωτών και κυβερνήσεων. Το ζητούμενο βέβαια για όλο τον πλανήτη είναι η διατροφική αυτάρκεια καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι θα έχουμε αγορά τροφίμων με δελτίο, ειδικά σε αγαθά όπως το ηλιέλαιο και η ζάχαρη, αλλά και οι ζωοτροφές.
Εκρηκτική άνοδο στα δημητριακά προβλέπουν οι αναλυτές, για όλο το 2022, καθώς οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του πλανήτη είναι πλέον εμφανείς, ενώ τα πρώτα σημάδια γίνονται ορατά και στον κάμπο, στα συμβόλαια που υπογράφονται αυτή την περίοδο. Ενδεικτικά για το κριθάρι που πάει για βινοποίηση στη ζυθοποιία πέρυσι τέτοια περίοδο προσέφεραν οι βιομηχανίες 17 λεπτά το κιλό και χθες στη Νίκαια Λάρισας, υπογράφηκαν συμβόλαια με 32 λεπτά το κιλό.
Οι ελλείψεις σε καλαμπόκι είναι επίσης εμφανείς στους κτηνοτρόφους , με την πτηνοτροφία να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ όπως όλα δείχνουν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου δεν θα σπαρθούν εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων με σιτάρι, γεγονός που θα δημιουργήσει εκρηκτική ζήτηση λόγω της έλλειψης στην παγκόσμια αγορά.
«Είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για τις τιμές σε καλαμπόκι και σκληρό σιτάρι» μας ανέφερε γεωπόνος από τη Λάρισα, «αλλά δεν θα εκπλαγώ αν δω τιμές στο σκληρό ακόμη και 60 λεπτά το κιλό και στο καλαμπόκι πάνω από τα 40 λεπτά. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πότε θα λήξει ο πόλεμος και αν θα αρθούν οι κυρώσεις»…
Αξίζει να τονιστεί πως το κλειδί για την αγορά των σιτηρών με δεδομένο ότι η Ουκρανία βγαίνει εκτός αγορών για φέτος, το κρατά η Ρωσία η οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής έσπειρε φέτος τεράστιες εκτάσεις στη Σιβηρία όπου έλειωσαν οι πάγοι και είναι ένα ακόμη από τα «κρυφά όπλα» του Πούτιν για να πιέσει μέσω χωρών της Αφρικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων εις βάρος της, ενώ η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μπαίνει σε νέο προβληματικό κύκλο με καθυστερήσεις στα λιμάνια της Κίνας , από τη νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα αυτή…
Για την Ελλάδα δίνεται κίνητρο από φέτος από το ΥΠΑΑΤ με συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι στα 56 ευρώ το στρέμμα, προκειμένου να καλυφτεί μέρος της εγχώριας ζήτησης, καθώς χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε εξαγωγές.
Ήδη έχουν αρχίσει δειλά- δειλά οι σπορές καλαμποκιού στον κάμπο, αλλά οι αγρότες έχουν έλλειψη ρευστότητας για την προμήθεια εφοδίων για τούτο η καταβολή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι μέχρι την Τρίτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ενώ όπως όλα δείχνουν οι χαλαζόπληκτοι θα την πληρωθούν τον Απρίλη.
Σε γενικές γραμμές η χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για προβλέψεις, αφού όλα μπορούν να ανατραπούν, αν έχουμε ειρήνευση και λήξη του πολέμου, ωστόσο οι πιο απαισιόδοξου θεωρούν ότι μπαίνουμε σε έναν κύκλο βαθειάς ύφεσης ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς το ευρώ υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου. Από το 1,32 δολάρια ανά ευρώ που ήταν πριν από τον πόλεμο φτάσαμε στα 1,09 δολάρια ανά ευρώ. Κερδισμένο βέβαια από τη διαφορά αυτή στην ισοτιμία και την ενίσχυση του δολαρίου βγαίνει το βαμβάκι (η διεθνής τιμή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λογίζεται σε δολάρια), του οποίου οι τιμές και φέτος αναμένονται υψηλές, ίσως και πάνω από τα 75 λεπτά το κιλό για το σύσπορο…
Πάντως ο πόλεμος αναδεικνύει τη σημασία της αυτάρκειας σε τρόφιμα και το σημαντικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα, ενώ η ανησυχία είναι και για τη ζάχαρη η οποία πλέον εισάγεται κατά 100% κυρίως από Σερβία και η τιμή της επίσης έχει εκτοξευθεί και εδώ αναδεικνύεται το μεγάλο σφάλμα της απαξίωσης της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα και στη Θεσσαλία και η διάλυση του εργοστασίου Ζάχαρης στη Λάρισα…
Εκρηκτικό γίνεται το µείγµα στην αγορά ζωοτροφών, καθώς µετά την άνοδο των τιµών έρχονται και οι πρώτες ελλείψεις, ιδίως στα νησιά και την Κρήτη. Κερδισµένες προς το παρόν µόνο οι κάθετες κτηνοτροφικές µονάδες µε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών.
Το ΥΠΑΑΤ έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Γεωργαντά οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας προσανατολίζεται να δοθεί από φέτος κατ΄εξαίρεση ειδική ενίσχυση στο καλαμπόκι 56 ευρώ το σστρλεμμα, κάτι που ανέφερε μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας και ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κούκουρας που είναι και τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας (δείτε το βίντεο από το 9.30 και μετά)
Προβλήματα στην κτηνοτροφία
Πολλές από τις πρώτες ύλες, όπως καλαµπόκι και κριθάρι καλύπτουν µε δυσκολία τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, επηρεάζοντας ήδη και τον σχεδιασµό και όχι µόνο τα τιµολόγια στη γαλακτοβιοµηχανία και τη βιοµηχανία κρέατος.
Με τις υφιστάµενες συνθήκες µια πιο γενναιόδωρη ενίσχυση στις κτηνοτροφικές µονάδες κρίνεται ζωτικής σηµασίας για τη συνέχιση της παραγωγής, αφού όπως µεταφέρουν έµπειροι και καλά οργανωµένοι κτηνοτρόφοι, η ενίσχυση µε 4% του τζίρου εξαµήνου που έχει ανακοινωθεί, µόλις που καλύπτει τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές που πληρώνουν οι παραγωγοί για τα σιτηρέσια ενός µήνα. Άλλωστε, η ενίσχυση υπολογίστηκε µε βάση τα δεδοµένα της αγοράς πριν από την έναρξη του πολέµου στην Ουκρανία.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόµενο νέων παροχών, µε τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να επιφυλάσσεται για την ερχόµενη εβδοµάδα προκειµένου να αποκαλύψει τις νέες κατευθύνσεις επιδότησης των κτηνοτρόφων, βάσει της εργαλειοθήκης που θα ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου.
Πρώτες ελλείψεις ζωοτροφών στη Θεσσαλία
Ελλείψεις στον τομέα των ζωοτροφών εντοπίζονται στα μέρη μας, σύμφωνα με κτηνοτρόφους – παραγωγούς οι οποίοι παρακολουθούν με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι διακινητές ζωοτροφών, όπως ο Νιτσιάκος στην Ήπειρο, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς.
Το πρόβλημα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξωφρενικές τιμές αλλά με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα.
Η μεγάλη, πρόσφατη, εισαγωγή τεσσάρων πλοίων με καλαμπόκι από τη Ρωσία στην τιμή των 27 λεπτών το κιλό έμελλε να είναι και η τελευταία, μέχρι στιγμής, για τη χώρα μας, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ελληνικό εισαγωγικό εμπόριο.
Παρά, δε, το γεγονός ότι οι ποσότητες μαλακού σταριού και καλαμποκιού που εισάγονται στη χώρα μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν μπορούν να προσδιορισθούν επακριβώς ποσοτικά, εν τούτοις το πρόβλημα που θα δημιουργήσει όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά η έλλειψη λόγω της ρωσο – ουκρανικής σύγκρουσης θεωρείται μεγάλο.
thessaliatv.gr