Στον αέρα» στην κυριολεξία βρίσκεται φέτος η διαδικασία δηλώσεων του ΟΣΔΕ λόγω των αλλαγών που έγιναν στην αρχή της χρονιάς στο διαχειριστή κι ενώ όπως φάνηκε στην πορεία οι αντικαταστάτες δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν το βάρος, μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύχτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει σημαντικά η σύνταξη των δηλώσεων των 650.000 περίπου αγροτών και ενώ οι ημερομηνίες πιέζουν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός είχε δηλώσει πρόσφατα από τη Βουλή, ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου, αλλά τίποτε δεν προϊδεάζει ότι την προσεχή Πέμπτη το σύστημα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί η πιστοποίηση των ΚΥΔ, που θα παραλάβουν τις δηλώσεις των αγροτών. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει δικαστική διμάχη πλέον της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ -Cognitera με τον παλιό διαχειριστή, που είναι άγνωστο που θα καταλήξει (η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Απρίλη)
Αυτό συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση και στις αποζημιώσεις των πληγέντων φέτος παραγωγών, αφού χωρίς τη βάση των δεδομένων που θα προκύψει από τις δηλώσεις των παραγωγών, δεν μπορούν να βγουν πορίσματα από τον ΕΛΓΑ κι ενώ φέτος στη Θεσσαλία είχαμε πέντε παγετούς με τελευταίο το διπλό του Απρίλη που «πάγωσαν» και διέλυσαν την τοπική αγροτική παραγωγή…
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ που διαχειρίζονται σημαντικά κονδύλια του αγροτικού τομέα πορεύονται με τρόπο αναχρονιστικό, εξαιτίας της αδυναμίας της διοίκησης να δημιουργήσει μία δική της βάση δεδομένων για τα αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όλα αυτά τα χρόνια και η εξάρτηση από έναν ιδιώτη πάροχο την αφήνει έκθετη στα μάτια των αγροτών.
Ο παλιός «πάροχος» στον οποίο φέρεται να επιστρέφει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μετά και τις αλλαγές που είχαμε στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκμεταλλεύεται την περίσταση καθώς «κρατά στο χέρι» την κυβέρνηση και την πολιτική της στην ελληνική ύπαιθρο με τα 2,5 δις ευρώ ετήσιων επιδοτήσεων που μοιράζει το ΟΣΔΕ.
Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, ο κατέχων τη βάση δεδομένων, είναι εκείνος που καθορίζει εν πολλοίς και τις εξελίξεις, ιδιαίτερα όταν όλες οι προηγούμενες ηγεσίες στο ΥΠΑΑΤ δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μία κρατική βάση δεδομένων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις…
Μέσα σε όλα αυτά οι αγρότες παίρνουν κουτσουρεμένα καλλιεργητικά δάνεια ενόψει των εαρινών καλλιεργειών αφού «κάρτα αγρότη» από τις τράπεζες χωρίς δήλωση ΟΣΔΕ δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ έχουν καθυστερήσει σημαντικές πληρωμές ή υπάρχουν «ουρές» από προηγούμενες , όπως η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το Δεκέμβρη, αφού υπάρχουν προβλήματα και με το εθνικό απόθεμα. Ετεροεπαγγελματίες έρχονται να διεκδικήσουν δικαιώματα, με τα βοσκοτόπια είμαστε ακόμη σε δυσμενή θέση, ενώ και με τους δασικούς χάρτες, η διαδικασία χωλαίνει…
Και όλα αυτά ενώ είμαστε στα μέσα Απρίλη, άλλες χρονιές οι «πύλες» για τη σύνταξη των δηλώσεων άνοιγαν στα μέσα Φλεβάρη, ή το αργότερο το Μάρτη, ενώ υπάρχει και η καταληκτική ημερομηνία από την Ε.Ε. για τις 15 Ιουνίου.
Το θέμα είναι πλέον μείζον για την κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται πως από λανθασμένους χειρισμούς «βρίσκεται σε ομηρία» και κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε έντονη δυσαρέσκεια από τους αγρότες, καθώς είμαστε σε χρονιά πανδημίας με έντονη την έλλειψη ρευστότητα ς σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Φυσικά η «ρίζα του κακού» βρίσκεται στην παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που έχει «χτιστεί» σε σαθρά θεμέλια, χωρίς δασολόγιο, κτηματολόγιο και μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και χωρίς χαρτογραφικό υπόβαθρο, δεν μπορείς να οικοδομήσεις καμιά ανάπτυξη, σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο
Γ.Κ.
Πηγή thessalia tv