Ανακοίνωση για τις πλημμύρες:
Στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να
αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν
τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του.
Με την ‘’καρδιά στην Κούλουρη’’ βρέθηκαν για μια ακόμη φορά κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων, αφού οι αναμενόμενες βροχές της περιόδου ξύπνησαν μνήμες του περσινού Σεπτέμβρη. Για τη Δ. Αττική αυτές οι αναμενόμενες βροχές έγιναν υγρός τάφος για 16 συνανθρώπους μας και εφιάλτης για εκατοντάδες εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά που καταστράφηκαν.
Για άλλη μια φορά ακούγονται τα ίδια κι απαράλλαχτα τσιτάτα για να κουκουλώσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Από τη Δ. Αττική μέχρι και το νομό Τρικάλων, αλλά και σ΄ όλη τη χώρα, παίρνουν και δίνουν , αναμασώνται χιλιοειπωμένες δικαιολογίες όπως ‘’ακραία φυσικά φαινόμενα’’ , ‘’η ποσότητα της βροχής ήταν απρόσμενα μεγάλη’’ κι άλλα παρόμοια που ντύνονται με επιστημονικοφανή μανδύα, για να δώσουν ένα βολικό άλλοθι στον ένοχο.
Βέβαια, όσο ορμητικές και καταστροφικές είναι οι πλημμύρες, δεν μπορούν να παρασύρουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει το φυσικό φαινόμενο . Αυτό υπάρχει και ξέρουμε ότι θα επαναληφθεί και μάλιστα κάποιες φορές και με μεγαλύτερη ένταση. Όπως ξέρουμε, πολύ συγκεκριμένα, στις περιοχές του νομού μας τις ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα σε Καλαμπάκα, Πύλη, Φαρκαδόνα, Πηνειό, Διαλεχτό, Φωτάδα, Βαλομάνδρι, Μουργκάνι, Ρίζωμα, Θεόπετρα, Βασιλική κ.α. Άλλωστε οι ελάχιστες παρεμβάσεις που έγιναν από τον περσινό Σεπτέμβρη ήταν υποτυπώδεις και αποσπασματικές. Την ώρα που ακόμη υπάρχουν κάτοικοι που δεν έχουν αποζημιωθεί από τις περσινές καταστροφές! Ζητήματα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στην επαφή του με το λαό , άνθρωπο τον άνθρωπο, όσο και μέσω των εκπροσώπων του στα Δημοτικά Συμβούλια και το Κοινοβούλιο.
Είναι πλέον πασιφανές ότι διαχρονικά η λαϊκή οικογένεια δεν καλύπτεται από τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους για προστασία και θωράκιση από τέτοια φαινόμενα, και η αιτία έχει συγκεκριμένο όνομα. Είναι ο δρόμος οικονομικής ανάπτυξης που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης ,ο δρόμος ανάπτυξης που αξιώνει και εφαρμόζει η ΕΕ.. Σ’ αυτό το δρόμο κινήθηκε το περιεχόμενο του αναπτυξιακού συνεδρίου, που έκανε στη Θεσσαλία, πριν ένα μήνα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που απέδειξε ότι δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή έργων και υποδομών που να προστατεύουν το λαό . Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι διόδια για να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι , όταν η αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος, γραφικότητα ή υπερβολή και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη με ευθύνη του κράτους, ο εργαζόμενος λαός θα το πληρώνει πολύ ακριβά και με τη ζωή του. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό το λέει ‘’δίκαιη ανάπτυξη’’ και σ’ αυτό συμφωνούν τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και Δημοτικές Αρχές του νομού μας.
Το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλα αυτά είναι πως η καταστροφή δεν έχει να κάνει με το ‘’ακραίο φυσικό φαινόμενο’’. Αλλού είναι το πρόβλημα. Ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κι αυτή που συνεχίζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από το ίδιο σημείο που την άφησαν οι πρώτοι. Επειδή βροχές και πλημμύρες θα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει , ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης όσων επλήγησαν. Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να γίνουν έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, που θα προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του.
Αγώνας, που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική, θα πρέπει να δένεται με την πάλη του για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, μεταφορών κ.α. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
ΤΡΙΚΑΛΑ 18/11/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ