Η Αγία Μονή είναι μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης και μάλιστα με σημαντική ιστορία. Τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 μεσουράνησε ιδιαίτερα, αφού εδώ ήταν συγκεντρωμένα αρκετά κέντρα διασκέδασης και ταβέρνες που προσέλκυαν κόσμο απ’ όλα τα μέρη της πόλης και όχι μόνο. Οι κάτοικοι εκείνα τα χρόνια, βλάχικης καταγωγής από τη Σαμαρίνα οι περισσότεροι, επιδίδονταν στην παραγωγή και το εμπόριο μάλλινων ειδών, ένα είδος που εκείνη την εποχή είχε ιδιαίτερη πέραση και απέφερε σημαντικά κέρδη και στους ίδιους αλλά και στην περιοχή γενικότερα. Ξακουστό και ονομαστό στο πανελλήνιο, ήταν επίσης το Αγιαμονιώτικο καρναβάλι που γινόταν την Καθαρή Δευτέρα και το παρακολουθούσαν χιλιάδες Τρικαλινοί αλλά και άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σιγά σιγά με την πάροδο των χρόνων, οι συνήθειες άλλαξαν, τα στέκια μεταφέρθηκαν αλλού, υπήρξε έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και έλλειψη οικονομικών πόρων και έτσι όλα αυτά κάποια στιγμή σταμάτησαν. Η Αγία Μονή από κει που ήταν η συνοικία με την μεγαλύτερη κοινωνική κίνηση πέρασε στην υποβάθμιση και την απομόνωση. Λιγοστά τα έργα και οι εκδηλώσεις, λιγοστό το ενδιαφέρον και από πλευράς Δήμου. Όμως εδώ και λίγα χρόνια κάτι έχει αρχίσει να κινείται, κάτι πάει να γίνει πάλι κι αυτό οφείλεται κυρίως στην επανασύσταση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Άρη» Αγίας Μονής, δύο φορέων που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της συνοικίας σε πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο.
Σήμερα η συνοικία της Αγίας Μονής είναι αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα, πολλά από τα οποία την ταλανίζουν χρόνια.
Το κυκλοφοριακό είναι μείζον ζήτημα. Καθημερινά από την οδό Πύλης, σύμφωνα με μετρήσεις, διέρχονται περίπου 19.000 τροχοφόρα και παρόλο που έγινε και ο νέος περιφερειακός δρόμος Πύλης-Καλαμπάκας, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση στο κέντρο της συνοικίας. Επανειλλημένα έχουν σημειωθεί τροχαία δυστυχήματα και η περιοχή έχει θρηνήσει αρκετά θύματα. Ο κ. Δημ. Παζαϊτης, νυν και επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Ταμήλου, μόνιμος κάτοικος Αγίας Μονής, εξήγησε στον «Ε.Π.» πως ο εσωτερικός δακτύλιος που θα ενώσει τα Αμπελάκια με το Ριζαριό, είναι ήδη χαραγμένος, απλά η καθυστέρηση στην παράδοση οφείλεται αποκλειστικά στον εργολάβο. Όταν ολοκληρωθεί, σίγουρα θα συμβάλει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας μέσα στη συνοικία.
Το οδόστρωμα πολλών τοπικών οδών (Λ. Κατσώνη, Πυθαγόρα, Πυργετού κ.α.) είναι κατεστραμμένο και χρειάζεται επισκευή με μόνιμες λύσεις και όχι εκ του προχείρου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επίσης πολλοί δρόμοι, μικρότερης κυκλοφορίας, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να είναι χωμάτινοι, με λακκούβες, λάσπες κλπ.
Πρέπει να υπάρξει λοιπόν άμεση λύση από τα συνεργεία του Δήμου, για να αρχίσει η ασφαλτόστρωση τώρα που οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, γιατί οι άνθρωποι που ζουν πέριξ αυτών των οδών πέρασαν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.
Το πάρκο που φιλοξενεί και παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ειρήνης και Κατσώνη, πρέπει να φροντιστεί από τους υπευθύνους. Παντού υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια, η παρακείμενη βρύση είναι κλειστή θυμίζοντας έρημο τοπίο και πολλές λάμπες θέλουν αντικατάσταση, αφού οι περισσότερες είναι σπασμένες ή καμμένες.
Απαραίτητη θεωρείται η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στα Αμπελάκια και το Φλαμουλάκι, ενώ στην κεντρική πλατεία (Πλατεία Δημ. Μητροπάνου), απαιτείται νέος σχεδιασμός της πλατείας, αφού ο υπάρχων χώρος μάλλον δεν εξυπηρετεί. Υπάρχουν επίσης θέματα με τις ρίζες των δένδρων που έχουν βγει προς τα έξω και έχουν ξηλώσει την πλακόστρωση κλπ. Ένα επίσης άσχημο θέαμα παρατηρείται με την στάθμευση πολλών οχημάτων πάνω στην πλατεία και τους γύρω πεζοδρόμους, θυμίζοντας περισσότερο πάρκινγκ παρά κοινόχρηστο χώρο, παραδομένο για αναψυχή και περίπατο σε μικρούς και μεγάλους. Το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς έλεγχοι απο την τροχαία για την εξάλειψη του φαινομένου.
Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει, είναι αυτό με το οστεοφυλάκιο εντός του κοιμητηρίου, όπως μας το μετέφεραν αρκετοί κάτοικοι, που έχουν εκεί τους δικούς τους ανθρώπους. Ο χώρος του οστεοφυλακίου είναι μικρός και δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τα κουτιά με τα οστά να είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, δυσκολεύοντας τους ανθρώπους να εντοπίσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα. Πολλοί κάτοικοι αιτούνται να γίνει επέκταση του χώρου του οστεοφυλακίου, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας προβλημάτων πολεοδομικής φύσεως. Ο Δήμος πρέπει επειγόντως να προχωρήσει σε αυτοψία του χώρου και να δοθεί η δέουσα λύση, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και ηθικό.
Ο κ. Παζαϊτης αναφέρθηκε και στο χώρο έναντι του κοιμητηρίου Αγίας Μονής, που είναι Δημοτική έκταση. Είναι στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο σημείο να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου με παιδική χαρά κλπ. Επίσης ανέφερε ότι στο σχεδιασμό είναι το Δημοτικό Σχολείο να μεταφερθεί στο χώρο πλάι στο Γυμνάσιο και Λύκειο, έμπροσθεν του γηπέδου της Αγίας Μονής και ο ήδη υπάρχων χώρος να δοθεί για άλλη χρήση προς όφελος των κατοίκων. Όσο για το γήπεδο χρειάζεται συντήρηση η περίφραξη και ενίσχυση του φωτισμού.
Με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τελευταία, κυρίως λόγω του «Μύλου των Ξωτικών», ο Αγιαμονιώτης ποταμός παρουσιάζει μια πιο αξιοπρεπή εικόνα, αφού ήταν σε κακά χάλια για αρκετά χρόνια (με το τοπίο να θυμίζει ζούγκλα του Αμαζονίου). Βέβαια οι παρεμβάσεις μπορούν να πλουτιστούν όπως με επιπλέον φωτισμό, δημιουργία χώρου αναψυχής μα παγκάκια στην γέφυρα της πίσω πλευράς και στο νησάκι που σχεδιάστηκε πίσω απο το Μύλο Ματσόπουλου θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ένας όμορφος χώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων με γήπεδα, διαδρόμους, δεντροφυτεύσεις κ.α.
Σήμερα στην Αγία Μονή κατοικούν πάνω απο 6000 κάτοικοι. Αγαπούν τον τόπο τους γιατί ζουν εκεί και θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Είναι περήφανοι που είναι Αγιαμονιώτες και ελπίζουν, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και το ανάλογο ενδιαφέρον, η συνοικία σύντομα ν’ αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε. Γι’ αυτό ζητούν την έμπρακτη στήριξη του Δήμου αλλά και όλων των φορέων για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δημήτρης Παδιός