Δευτέρα 21.04.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο αθλητισμός στα Τρίκαλα έχει την δική του… στέγη

28.04.2015

Δημοτικό αθλητικό μουσείο: Πλούσια και σπάνια εκθέματα

 

Η Αθλητική παράδοση της πόλης των Τρικάλων είναι ένα γεγονός το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ο Αθλητισμός των Τρικάλων από το 1896 μέχρι σήμερα κυριαρχεί στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Οι επιτυχίες των Τρικαλινών αθλητών και αθλητριών είναι αξιόλογες και ο αιωνόβιος Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων επί σειρά ετών αναδείχτηκε ο πρώτος και καλύτερος επαρχιακός σύλλογος της Ελλάδας.   Ειδικότερα, στον τομέα του στίβου τα Τρίκαλα έχουν αναδείξει πολλούς λαμπρούς αθλητές και αθλήτριες.

Οι Βασίλης Πελίγκος, Γεώργιος Λυγάτσικας, Γιώργος Σαμολαδάς, Χρήστος Παπανικολάου, Σοφία Σακοράφα, Στέλιος Βάσκος, Δημήτρης Αβράμης, Δημήτρης Σούλας, Περικλής Ιακωβάκης, Κώστας Παταβούκας, Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Τσιάντας είναι λίγα μόνο από τα πολλά ονόματα των Τρικαλινών αθλητών, παλιών και νεότερων, που τίμησαν τον Ελληνικό αθλητισμό αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Τρίκαλα. Φυσικά ο κατάλογος με ονόματα Τρικαλινών αθλητών είναι ανεξάντλητος, θα χρειαζόμασταν  πολλές σελίδες για να τους αναφέρουμε όλους. Καθένας έχει τη δική του αξία και το δικό του μερίδιο προσφοράς.

Μια τέτοια λαμπρή παράδοση, την οποία δημιούργησαν εκατοντάδες ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών, με την καθοριστική και ανεκτίμητη βοήθεια αφοσιωμένων αθλητικών παραγόντων, όπως οι αείμνηστοι Β. Πελίγκος, Γ. Τούφας και Αλ. Πιτυρίγκας, μολονότι δεν αμφισβητείται, εν τούτοις δεν είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Όλη αυτή η πλούσια ιστορία του Τρικαλινού αλλά και πανελλήνιου Αθλητισμού είναι καταγεγραμμένη και φιλοξενείται στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό μουσείο του Δήμου Τρικκαίων και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό των μεγάλων αθλητών από το 1896 μέχρι και σήμερα μετάλλια, κύπελλα, βραβεία, διπλώματα, σφραγίδες, κριτικές εφημερίδων, χειρόγραφα, αναμνηστικά συμμετοχών, προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών και άλλα ντοκουμέντα από ομαδικά ή ατομικά αθλήματα (ξεχωριστή η αναφορά-έκθεση στην ιστορική ομάδα του Α.Ο. Τρίκαλα), που αποδεικνύουν τη δίκαιη πρωτοκαθεδρία της πόλης στον ελληνικό αθλητισμό. Βασίζεται στο συλλεκτικό υλικό από συλλογές του Βασίλη Πελίγκου, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρωτεργάτη της ιδέας ίδρυσης ενός τέτοιου μουσείου, του καθηγητή ιατρικής και προέδρου του Ε.Ε.Σ. Σπύρου Μπονώτη, στα πρωτογενή αρχεία του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και άλλων αθλητικών συλλόγων της πόλης, στις δωρεές και προσφορές επώνυμων αθλητών και απλών συνδημοτών.

Το ΔΙΑΜ ιδρύθηκε το 1998 και στεγάζεται στο Καστρακίδειο ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Σκοπός του είναι η διάσωση, η προστασία και η προβολή των ιστορικών τεκμηρίων της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων, αλλά και γενικότερα στην ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας του αθλητισμού.

Μέσα από όλο αυτό το υλικό παρουσιάζονται η ιστορία του αθλητισμού της πόλης και οι πρωτεργάτες από το 1896 έως σήμερα. Επίσης παρουσιάζονται τα επιτεύγματα των νεότερων αθλητών και οι προσδοκίες για το μέλλον.

 

Το θέμα βέβαια είναι πόσοι Τρικαλινοί αλλά και επισκέπτες της πόλης γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του «θησαυρού» που υπάρχει σ’ αυτό το μουσείο; Η γνώμη μας είναι πως αυτοί είναι πολύ λίγοι, αναφορικά με τη σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου. Ίσως ο Δήμος, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το ΔΙΑΜ, θα πρέπει να βρει τρόπους να το προβάλει περισσότερο και να το φέρει πιο κοντά στον Τρικαλινό δημότη αλλά και στον επισκέπτη, ξεφεύγοντας από την κοινή λογική της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και λειτουργίας. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος προσωπικά θα έπρεπε να κινηθούν τάχιστα προς αυτή τη κατεύθυνση, για να καταστήσουν το ΔΙΑΜ έναν ακόμα «κράχτη» για τη πόλη μας.

Να υπενθυμίσουμε πως το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου τις ώρες 09.00 π.μ.-13.00 μ.μ.

 

Δημήτρης Παδιός

[fbcomments]