Δευτέρα 21.04.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρόπος ζωής το ποδήλατο για τους Τρικαλινούς

10.03.2015

Αν ζητούσαν σε κάποιον να απαριθμήσει 3-4 πράγματα απόλυτα συνυφασμένα με τα Τρίκαλα, σίγουρα το ένα απ’ αυτά θα ήταν το ποδήλατο. Κι αυτό γιατί η πόλη μας, αρκετές δεκαετίες τώρα, συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες πόλεις πανελλαδικά, όπου κυκλοφορούν τα περισσότερα ποδήλατα, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό.

Τον κυριότερο λόγο σ’ αυτό παίζει η ρυμοτόμηση του εδάφους, καθώς τα Τρίκαλα είναι μια «ίσια» και επίπεδη πόλη, που ευνοεί την χρήση του ποδηλάτου.

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα ακόμα, εκατοντάδες ποδήλατα με ποδηλάτες όλων των ηλικιών, διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, προσδίδοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην καθημερινή κίνηση. Κάποιοι ειδικοί επί του θέματος, έχουν αποκαλέσει τα Τρίκαλα ως “το Πεκίνο της «Ελλάδας», λόγω της πληθώρας των ποδηλάτων που κυκλοφορούν όλο το χρόνο και ειδικά μετά την άνοιξη όταν ανοίγει ο καιρός.

Σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει στην κατοχή του ποδήλατο και σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός τον ποδηλάτων είναι μεγαλύτερος από ένα  ανά οικογένεια, αφού μικροί και μεγάλοι το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους.

Αν θελήσουμε να επικαλεστούμε μαρτυρίες για την ύπαρξη και χρήση των ποδηλάτων στα Τρίκαλα, θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους. Η Μαρούλα Κλιάφα, ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος, ο πρωταθλητής Στέλιος Βάσκος είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς ερευνητές που έχουν μιλήσει εμπεριστατωμένα για το θέμα. Θα περιοριστούμε ν’ αναφέρουμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Θάρρος» του 1926 που αναπαριστά με τον πλέον παραστατικό τρόπο την χρήση ποδηλάτων στα Τρίκαλα, εκείνη την εποχή: «Η ποδηλατοδρομική μανία που εκόλλησε τελευταίως, δίκην επιδημίας, την Τρικαλινήν νεολαίαν αυξάνεται και πληθύνεται. Όπου κι αν γυρίσει κανείς και οιανδήποτε ώραν ημέρας και νυκτός, θα συναντήσει ομάδες ποδηλατιστών. Τας μεσημβρινάς όμως ώρας, αι εκδρομαί των ποδηλατοδρομούντων ως τας συνοικίας είναι ενοχλητικότατοι διά τους αναπαυόμενους συμπολίτας. Διότι οι ευλογημένοι χαλούν τον κόσμο με τις φωνές των και με τα κουδουνίσματα και σαλπίσματα των ποδηλάτων…». Αυτό δείχνει ότι το ποδήλατο εκτός από μέσο για να κάνει ο άνθρωπος τη δουλειά του, να πάει κάπου ή να μεταφέρει φορτία, ήταν και μέσο αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Στην πόλη μας υπάρχει πληθώρα ποδηλατικών καταστημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεγάλη ιστορία στο χώρο του ποδηλάτου. Έτσι ο «Ε.Π.» ήρθε σε επαφή ενδεικτικά, με κάποιους επαγγελματίες εμπόρους ποδηλάτων στην πόλη μας, με σκοπό να μας μυήσουν στα «μυστικά» του ποδηλάτου. Ο κ. Νίκος Πλακώνας, θυμήθηκε τα  χρόνια, όπου ως πιτσιρικάς 10 χρονών, ξεκίνησε να δουλεύει στο ποδηλατάδικο του Τρέλλη για να μάθει τη δουλειά, ως σήμερα που είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας στο χώρο. Τα Τρίκαλα έχουν μεγάλη παράδοση με το ποδήλατο, εξαιτίας του εδάφους τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Καρδίτσα, ενώ η Κως αναλογικά με τον πληθυσμό έχει τα περισσότερα ποδήλατα που τα περισσότερα όμως είναι επί ενοικίου, μας τόνισε για να συνεχίσει:«Παλιά ερχόταν ο κόσμος από τα χωριά να ψωνίσει και να κάνει τις δουλειές του στη πόλη με τα ποδήλατα, με τους λεγόμενους ματρακάδες που είχαν τότε» ενώ συμπλήρωσε πως σήμερα παρόλο που υπάρχει κάποια μείωση στις πωλήσεις εξαιτίας της κρίσης, οι Τρικαλινοί δεν αποχωρίζονται το ποδήλατο στις μετακινήσεις τους.

Στο κατάστημα Σπυρόπουλου, ο υπεύθυνος κ. Γιώργος Δουρδούλης μας είπε ότι η τιμή στα Τρίκαλα για ένα ποδήλατο μεσαίας κατηγορίας κυμαίνεται από170-300 ευρώ περίπου, ενώ στο κατάστημα του υπάρχει και ποδήλατο με 2.500 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ποδήλατα ακόμα και με 6.000 ευρώ. Όπως όλους τους επαγγελματίες, έτσι και στον κλάδο μας έχει αγγίξει η κρίση, παρόλα αυτά όμως η προτίμηση των Τρικαλινών στο ποδήλατο ήταν και παραμένει σταθερή.

Μια ξεχωριστή κι αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι κι αυτή του συλλέκτη, κατασκευαστή κι εμπόρου Κώστα Τσεκούρα, ο οποίος έχει στη κατοχή του ένα μεγάλο αριθμό καλοδιατηρημένων ποδηλάτων-ματρακάδων .Όπως ενα BSA- RALLY, κατασκευής 1940 με ανταλλακτικά που φτιάχτηκαν απο το 1911 έως το 1940. Τέτοιο μοντέλο χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι καταδρομείς στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Υπήρχε και σε σπαστό, που το κουβαλούσαν στην πλάτη και το συναρμολογούσαν όταν ήθελαν να διανύσουν κάποια μεγάλη απόσταση. Περιλαμβάνει σκαπάνη, κράνος, θήκες για μεταφορά στρατιωτικού υλικού, θήκη για απόρρητα έγγραφα, παγούρι με νερό, φακό, πυξίδα, φανάρι και κουδούνι Αγγλικό, εργαλειοθήκη, λάστιχα PIRELLI.

Σε επίπεδο Τρικάλων και σε οργανωμένο πλαίσιο λειτουργούν ο ποδηλατικός σύλλογος Τρικάλων, οι ποδηλάτες Τρικάλων,o Κρόνος και άλλοι σύλλογοι,. που σε τακτά διαστήματα διοργανώνουν εκδηλώσεις για το ποδήλατο, μαζικούς ποδηλατικούς περιπάτους κλπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μερικοί από τους πρωταθλητές ποδηλασίας είναι Τρικαλινοί όπως ο Στ. Βάσκος, ο Δημ.Γεωργαλής, Γ. Καράτζιος, αφοί Μπούγλα κ.α.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ποδήλατο είναι η πιο οικονομική και πρακτική λύση για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, είναι εύκολο στα παρκάρισμα και κινείται ευέλικτα στη πόλη και ειδικά σήμερα που οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο για ένα πιο υγιεινό περιβάλλον και την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, γίνεται κατανοητό γιατί το ποδήλατο αποτελεί «πρώτη ανάγκη» στις προτιμήσεις όλων των Τρικαλινών ανεξαρτήτου ηλικίας.

 

Δημήτρης Παδιός  

 

[fbcomments]