Κυριακή 20.04.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πυργετός: προσπάθειες να διατηρηθούν οι παραδόσεις

12.02.2015 /

Σ’ ένα πολύ όμορφο προάστιο της πόλης, θα σταθούμε στο σημερινό μας οδοιπορικό και αυτό δεν είναι άλλο από τον Πυργετό. Καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της πόλης των Τρικάλων και εκτείνεται από τον Πύργο μέχρι την Αγία Μονή. Γύρω στους 1500 είναι ο αριθμός των κατοίκων, εκ των οποίων μέχρι τη δεκαετία του ’70, τα ¾ ήταν καραγκούνηδες και το ¼ βλάχοι με καταγωγή από τη Σαμαρίνα. Σήμερα η περιοχή γνωρίζει ιδιαίτερη αστικοποίηση και έχουν εγκατασταθεί εκεί πολλοί κάτοικοι που προέρχονται από τα ορεινά χωριά της Μεσοχώρας, των Χασίων κλπ. Παρά όμως την έντονη αστικοποίηση, ο Πυργετός ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να κρατήσει την ιδιοπροσωπία του, το ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα που τον χαρακτηρίζει.

Εκεί, ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, συστημένου το 1977, που διακρίνεται για την έντονη δραστηριότητά του και τη μεγάλη του συμβολή στην ανάπτυξη του Πυργετού, ντόπιους κατοίκους αλλά και μ’έναν άνθρωπο που αγαπάει και ασχολείται με την μακραίωνη ιστορία του Πυργετού, μέσα από έρευνες και βιβλία, τον κ. Κώστα Πουλιανίτη (του οποίου η έρευνα και οι γνώσεις για την γενέτειρά του, πραγματικά αξίζουν ιδιαίτερης παρουσίασης και αυτό του το υποσχεθήκαμε να γίνει μελλοντικά μέσα από τις σελίδες του «Ε.Π.»), για να μας εκθέσουν προβλήματα, παραλείψεις και οτιδήποτε άλλο θετικό ή αρνητικό απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Τα κύρια αιτήματά τους προς τη Δημοτική αρχή, συνοψίζονται στα εξής:

Αποχέτευση των λυμάτων που ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας-γεφυριών και των συνοικιακών δρόμων, ονοματοδοσία-αρίθμηση δρόμων (σε αρκετούς δρόμους έχει δοθεί ονομασία, χωρίς να ληφθεί εκ μέρους των αρμοδίων η γνώμη τοπικών φορέων και κατοίκων), να γίνει η πράξη εφαρμογής για το σχέδιο πόλης, τοποθέτηση κιοσκιών και τραπεζοπάγκων στο χώρο του αθλητικού κέντρου και στο υπό διαμόρφωση πάρκο, φωτισμός παρόχθιων δρόμων-πάρκου, λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών που βρίσκονται στην είσοδο του οικισμού από τη νέα περιφερειακή οδό, ενώ πάγιο αίτημα είναι και η δημιουργία λαογραφικού μουσείου (υπάρχει αρκετό και σπάνιο υλικό) και βιβλιοθήκης.

Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει και έργα όπως το νέο αθλητικό κέντρο, το νέο σχολείο που αναμένεται να δοθεί προς χρήση από την επόμενη σχολική περίοδο, ο καθαρισμός της κοίτης του Αγιαμονιώτη, δενδροφύτευση και χώρος αναψυχής και περιπάτου στην παρόχθια περιοχή, έργα που έχουν συμβάλει στο να κάνει ο Πυργετός βήματα προς τα μπρος.

Στα αξιοσημείωτα και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, είναι και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που γίνεται μέσα από τον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου και προσωπικά από τον π. Νικόλαο Χαντζιάρα. Καθημερινά βοηθούνται και σιτίζονται αρκετοί άποροι συμπολίτες μας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ο Πυργετός ως συνοικισμός, είναι σε καλύτερη μοίρα από κάποιες άλλες γειτονιές των Τρικάλων. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και εδώ, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν όμως ένας υπερδραστήριος εκπολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και τέλος υπάρχουν και άνθρωποι που τρέφουν μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Όλα αυτά μαζί με το έργο και τις δράσεις τους, βοηθάνε την συνοικία και μπορεί να κάνουν τα προβλήματα που την απασχολούν να φαντάζουν μικρότερα. Εμείς ως «Ε.Π.» απευθύνουμε έκκληση προς κάθε αρμόδια αρχή να σκύψει στα προβλήματα του Πυργετού και δηλώνουμε ότι συνεχώς θα αναδεικνύουμε προβλήματα και κακώς κείμενα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη καθημερινότητα των συμπολιτών μας και θα είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να καυτηριάσουμε τις παραλείψεις και τα λάθη αλλά και να επικροτήσουμε τις σωστές παρεμβάσεις, σε όλες τις περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, και όχι μόνο, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται.

 

                                                                                                       Δημήτρης Παδιός

 

 

 

 

[fbcomments]