Τεράστια είναι η ζημιά στην τοπική οικονομία του νομού Τρικάλων, αλλά και του γειτονικού της Καρδίτσας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του διμήνου Μαΐου – Απριλίου, σε μεγάλο εύρος καλλιεργειών. Οι ζημιές ανέρχονται με μια πρόχειρη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αφού αφορούν σχεδόν όλες τις καλλιέργειες στο νομό… με τους αγρότες μας να κοιτούν συνεχώς τον ουρανό και να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις υποσχέσεις των πολιτικών πως… κάτι θα γίνει για τις αποζημιώσεις, αφού επισήμως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να τις καλύψει.
Συγκεκριμένα ζημιές έχουν υποστεί τα βαμβάκια, στα οποία έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις επανασπορές, αλλά το πρόβλημα παραμένει ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για δροσερό Ιούνιο με βροχές δεν ευνοούν την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Παρόμοιες ζημιές και σε καλαμπόκια, τριφύλλια όπου έχουν χαθεί δύο κοπές, σε βίκο, σε βιομηχανική τομάτα στη φακή, ενώ στα στάρια όπου σε δύο εβδομάδες ξεκινά ο αλωνισμός είναι ορατά τα προβλήματα από μυκητιάσεις που τα υποβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά. Προβλήματα σοβαρά υπάρχουν επίσης με τα καρπούζια στην περιοχή του Μακρυχωρίου.
Σε ότι αφορά τα βαμβάκια ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η απαγόρευση δραστικών φαρμάκων που θα τα βοηθούσαν να αναπτυχθούν εκ νέου καθώς έχουμε ήδη προσβολές και σηψηριζίες και για τούτο γεωπόνοι και παραγωγοί ζητούν εξαίρεση από τις κοινοτικές οδηγίες μιας και έχουμε μια έκτακτη κατάσταση. Ακόμη μεγαλύτερα όμως είναι τα προβλήματα στα δέντρα, καθώς έχει χαθεί η συγκομιδή στα κεράσια σε Αγιά και Τύρναβο, όπου τελευταία είχαμε και χαλαζόπτωση που έπληξε και ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και αμπέλια.
Οι… πολιτικοί
Στα χωράφια και στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν τόσο ο πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας, αλλά και οι Θανάσης Λιούτας και Χρήστος Μιχαλάκης, χωρίς όμως να μπορούν να διαβεβαιώσουν στους αγρότες πως θα αποζημιωθούν, αφού θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συμβεί αυτό. Πάντως όλοι τους συμφωνούν πως είναι αναγκαίο να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Το υπουργείο
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.
Αποφάσισαν τα ακόλουθα:
Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.
Ο ΕΛ.Γ.Α. θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.
Η αγροτική κοινωνία γνωρίζει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛ.Γ.Α. ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των αγροτικών νοικοκυριών με την καταβολή αποζημιώσεων με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.