Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη με ελληνική συμμετοχή, ορισμένοι ασθενείς με long COVID εμφανίζουν περιφερική νευροπάθεια που σχετίζεται με υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 και μπορούν να ωφεληθούν από τις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες που χορηγούνται στις νευροπάθειες
Μέσα στην πανδημία φαίνεται ότι έχει γεννηθεί μια δεύτερη «πανδημία» η οποία μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει περισσότερο από εκείνη του κοροναϊού: αφορά τη μακρά COVID η οποία εκδηλώνεται με επίμονα συμπτώματα που ταλαιπωρούν άτομα που νόσησαν – ακόμη και ήπια – με τον SARS-CoV-2 επί τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της COVID-19. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, λιποθυμικές τάσεις, ταχυπαλμία, δύσπνοια, γνωστικά προβλήματα, χρόνιο πόνο, αισθητηριακές διαταραχές, μυϊκή αδυναμία.
Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson κ. Μαρίνος Δαλάκας – δείχνει έναν πιθανό βασικό «ένοχο» για τη μακρά COVID, τουλάχιστον σε κάποιους ασθενείς. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation» ορισμένοι ασθενείς με μακρά COVID εμφανίζουν μακροπρόθεσμες νευρικές βλάβες οι οποίες φαίνεται να προκαλούνται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος πυροδοτούμενη από τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.
Στη νέα μελέτη περιελήφθησαν 17 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2 (16 εξ αυτών με ήπια συμπτώματα) και πληρούσαν τα κριτήρια για διάγνωση μακράς COVID. Στο 59% των περιπτώσεων υπήρχαν ενδείξεις περιφερικής νευροπάθειας τα τυπικά συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν αδυναμία, αισθητηριακά προβλήματα, πόνους στα χέρια και στα πόδια και κόπωση.
«Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που διερευνούν τα αίτια της μακράς COVID. Μελέτες σαν και αυτή θα καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές καθώς η οξεία φάση της COVID υποχωρεί» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της Αν Λουίζ Οκλαντερ, ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του MGH και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι ορισμένοι ασθενείς με long-COVID εμφανίζουν βλάβες στις ίνες των περιφερικών νεύρων».
Η Οκλαντερ σημείωσε ότι ασθενείς με συμπτώματα μακράς COVID που δεν εξηγούνται με βάση άλλες διαγνώσεις και τα οποία δεν βελτιώνονται, μπορούν να ωφεληθούν από μια επίσκεψη σε νευρολόγο ή ειδικό στις νευρομυϊκές παθήσεις καθώς μπορεί να πάσχουν από νευροπάθεια. «Ερευνες της ομάδας μας και άλλων ομάδων αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τους διαφορετικούς τύπους της μετα-COVID νευροπάθειας καθώς και τους καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας τους» είπε η ερευνήτρια και εξήγησε ότι οι περισσότερες νευροπάθειες που σχετίζονται με τη μακρά COVID φαίνεται ότι αντανακλούν μια υπέρ το δέον ανοσολογική απόκριση στον ιό. «Ετσι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση μετά τη λήψη των συμβατικών θεραπειών που χορηγούνται για άλλες νευροπάθειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα».
Η Οκλαντερ τόνισε πάντως ότι είναι ακόμη μικρό το χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν κλινικές δοκιμές στις οποίες θα δοκιμαστούν συγκεκριμένες θεραπείες ώστε να εξαχθούν και ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους.
in.gr