Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση λογαριασμών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, στους οποίους θα συμψηφίζεται η επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει χρεωθεί για τη χρήση περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021.
Η ενίσχυση ισούται με 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής, που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης – ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης – αφαιρουμένων αντίστοιχα, για έκαστο μήνα εφαρμογής του μέτρου, της έκπτωσης ή και τυχόν επιδότησης που έχει ανακοινωθεί από τον οικείο προμηθευτή και αφορά στην τιμολόγηση παροχών αγροτικής χρήσης.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν αγρότες στον ΑγροΤύπο, η επιδότηση σε πολλές περιπτώσεις δεν θα φτάνει στο 80% της ρήτρας αλλά θα κυμαίνεται σε χαμηλότερα ποσοστά.
Στο ΦΕΚ αναφέρει ότι η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο αγρότη ή επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.
Όπως επισημαίνει με δήλωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, «από το 2020 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί συνολικά 32,6 εκατομμύρια τέτοιων ενισχύσεων σε διάφορους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Επομένως για παραγωγούς που έχουν λάβει ενίσχυση de minimis, αυτή θα συμψηφίζεται με την επιδότηση στο ρεύμα με όριο τις 20.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν θα πάρουν επιδότηση για το 80% της αύξησης όσοι έχουν λάβει ενισχύσεις de minimis, αλλά ότι περισσέψει μετά το συμψηφισμό.
Παράλληλα, από το 80% της κάλυψης της ρήτρας αφαιρούνται οι επιδοτήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη χαμηλή τάση και οι εκπτώσεις που δίνουν οι προμηθευτές ρεύματος.
Αν μάλιστα το άθροισμα της επιδότησης που είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα και των εκπτώσεων των προμηθευτών υπερβαίνει το 80% της ρήτρας, τότε δεν παρέχεται η επιδότηση από τον οικείο προμηθευτή».
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (ΕΔΩ)