Συνεδριάζει ξανά σήμερα η Επιτροπή Ειδικών εξετάζοντας το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης των μέτρων.
Ήδη, από τη Δευτέρα, όπως είχε γράψει το iefimerida.gr, η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εισηγήθηκε στους επιστήμονες να εξετάσουν τόσο την επιστροφή της… όρθιας διασκέδασης, όσο και την αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 14:00.
Πολλές είναι άλλωστε οι ευρωπαϊκές χώρες που τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο αίρουν περιοριστικά μέτρα, αλλά κηρύττουν και το τέλος της πανδημίας, με την Ελλάδα να κινείται -με πιο αργά και προσεκτικά βήματα, ωστόσο- προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα τρία βασικά ζητήματα που θα εξετάσει η Επιτροπή: Διασκέδαση, γήπεδα και Απόκριες
Ετσι, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει μία νέα χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας και βάσει των όσων τους εισηγήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει τεθεί επί τάπητος ένας γενικός σχεδιασμός με ορίζοντας το Πάσχα και με στόχο οι πολίτες να κάνουν -έπειτα από δύο χρόνια- γιορτές ξανά στο χωριό.
Εκείνα που θα εξεταστούν, λοιπόν, από τους ειδικούς είναι η νέα χαλάρωση στη διασκέδαση με την επιστροφή των όρθιων στη διασκέδαση, αλλά και η αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, σε ποσοστό πληρότητας 50%, σε πρώτη φάση.
Αλλώστε, το ζήτημα των γηπέδων είχε τεθεί ως ζήτημα από το υπουργείο Υγείας και την περασμένη εβδομάδα, όμως η Επιτροπή αποφάσισε να μην βιαστεί.
Δύσκολο να επιτραπούν οι μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις
Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τα καρναβάλια ή τουλάχιστον για τις μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Και αυτό διότι, όπως λένε άνθρωποι της Επιτροπής, οι μεγάλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών ατόμων είναι δεδομένο πως θα δώσουν κρούσματα.
Αυτό, πάντως, που ενδεχομένως να επιτραπεί είναι οι μικρές εκδηλώσεις και όχι οι καθιερωμένες παρελάσεις.
Τζανάκης: Μικρές αποκριάτικες γιορτές με φειδώ
Εξάλλου, θετικός απέναντι στη διοργάνωση μικρών αποκριάτικων γιορτών, με φειδώ και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iefimerida.gr.
Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας το προσεχές διάστημα και τόνισε ότι οδεύουμε προς μια υγειονομική κατάσταση που θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε οικογενειακά και με λίγους φίλους, ενώ ακόμη καλύτερη θα είναι η κατάσταση το φετινό Πάσχα.
Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση το αργότερο μέχρι 7 Μαρτίου -Δικαιολογείται η χαλάρωση των μέτρων
Την ίδια ώρα, (συγκρατημένα μεν, αλλά) αισιόδοξος παρουσιάστηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση, το αργότερο μέχρι 7 Μαρτίου.
«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου για τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία», τόνισε στο GRTimes, ο κ. Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας ότι:
«Από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή, όπως μια νέα μετάλλαξη, αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».
Μάλιστα, εξήγησε πως αυτή η αποκλιμάκωση θα είχε ήδη ξεκινήσει αν «δεν υπήρχε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού, η οποία βοηθά στο άμεσο χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Δυστυχώς, όποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει μόλις 19% κάλυψη από τη μετάλλαξη Όμικρον».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν είναι δικαιολογημένη η χαλάρωση των μέτρων, όπως συζητείται το τελευταίο διάστημα στις συσκέψεις των ειδικών, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «δικαιολογείται, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουμε ξανά βεβιασμένες κινήσεις για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα».