Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τη σταθερή πορεία των Ταλιμπάν προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ενώ εναντιώθηκαν σε προσπάθειες ηγετών του αμερικανικού στρατού να προετοιμάσουν την επιχείρηση εκκένωσης εργαζομένων στην πρεσβεία καθώς και Αφγανών συμμάχων μερικές εβδομάδες πριν την πτώση της Καμπούλ, αναθέτοντας σε αμερικανικά στρατεύματα την ενορχήστρωση του σχεδίου όταν ο κίνδυνος ήταν πλέον μεγαλύτερος, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών στρατιωτικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Μια ερευνητική έκθεση 2.000 σελίδων, που συνέταξε ο αμερικανικός στρατός και η οποία δημοσιεύθηκε στη Washington Post μέσω αιτήματος που αφορούσε τον νόμο περί ελευθερίας στην πληροφόρηση, περιγράφει λεπτομερώς τις αποφάσεις ζωής και θανάτου τις οποίες λάμβαναν καθημερινά Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες, που είχαν σταλεί στο Αφγανιστάν προκειμένου να αναλάβουν την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν εκεί για να φύγουν από τη χώρα.
Επιπλέον, το έγγραφο περιέχει πληροφορίες που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη βία με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το προσωπικό του στρατού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού ανταλλαγής πυρών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μαχητών των Ταλιμπάν, αφότου φέρονται να απείλησαν μια ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών και Αφγανών πολιτών. Κάνει επίσης λόγο για ένα άλλο περιστατικό, κατά το οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν ένα μέλος μιας ελίτ στρατιωτικής μονάδας του Αφγανιστάν και τραυμάτισαν άλλα έξι άτομα, τα οποία είχαν προηγουμένως ανοίξει πυρ εναντίον των Αμερικανών.
Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έγινε με μία βόμβα, που είχε ως αποτέλεσμα έναν «τρομακτικά» υψηλό αριθμό θανάτων, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έρευνα διεξήχθη έπειτα από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 26 Αυγούστου, ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την οποία εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 170 Αφγανοί πολίτες και 13 μέλη του αμερικανικού στρατού.
Η έκθεση, ωστόσο, συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερα στοιχεία, όντας ίσως το πιο πλήρες έγγραφο που έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα για την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν, η οποία διήρκεσε 17 εφιαλτικές ημέρες και αποτέλεσε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές για την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το στρατιωτικό προσωπικό θα ήταν «πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεξαγωγή ενός πιο οργανωμένου σχεδίου» εκκένωσης, αναφέρει σε ερευνητές του στρατού, ο Αντιναύαρχος Πίτερ Βέιζλι, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση.
Δεν κατονόμασε, ωστόσο, κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά έκανε λόγο για αμέλεια απέναντι στην αποφασιστικότητα των Ταλιμπάν για μια ταχεία και πλήρη στρατιωτική επικράτηση, κάτι που υπονόμευσε τη δυνατότητα των στρατιωτικών να θέσουν τις δυνάμεις τους σε ετοιμότητα.
Ο Βέιζλι δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με τη Washington Post.
Η έκθεση συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων, στους οποίους τέθηκαν ερωτήσεις μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από μέλος του Ισλαμικού Κράτους Κορασάν έξω από την πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση, κατάφεραν να εκκενώσουν 124.000 άνθρωποι, μέχρι τη στιγμή που έλαβε τέλος περίπου τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες, χρειάστηκε να συνάψουν μια ασυνήθιστη συμφωνία για την ασφάλεια, με τους Ταλιμπάν και να αναπτύξουν με ταχείς ρυθμούς 6.000 στρατιώτες προκειμένου να στηρίξουν τις βασικές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνταν από περίπου 600 στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν μείνει πίσω με διαταγή του Βέιζλι για να προστατεύσουν το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την προσπάθεια του στρατού, αλλά υπάρχουν και επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η επιχείρηση εκκένωσης ήταν ημιτελής και γεμάτη λάθη, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των στρατευμάτων. Κατά συνέπεια, έμειναν πίσω εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι υποστήριζαν το εγχείρημα των ΗΠΑ και στους οποίους είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα διέφευγαν από τη χώρα.
kathimerini.gr