Μπορεί οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της χώρας να γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους πολύ σύντομα να ανοίξουν τα χαρτιά τους, αναφορικά με τις προαγορές σύσπορου βαμβακιού, ωστόσο οι Θεσσαλοί παραγωγοί δεν ανυπομονούν για την κίνησή αυτή.
Στην πρόθεση σποράς για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, οι συμφωνίες προπώλησης του βαμβακιού δεν φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τους παράγοντες που θα καθορίσουν τα στρέμματα βαμβακιού που θα καλλιεργηθούν στον κάμπο. Κι αυτό γιατί η περσινή -πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου- διαδικασία της προαγοράς βάμβακος δεν απέφερε κέρδη στον παραγωγό, ενώ η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε από τις προσπάθειες των εκκοκκιστών να στηρίξουν, στην πορεία, οικονομικά τη σχετική διαδικασία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών Βάμβακος που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία «το κόστος παραγωγής είναι αυτό που θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του αγρότη για τα στρέμματα που θα καλλιεργήσει με βαμβάκι», ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι «φέτος τα χωράφια με βαμβάκι θα είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της υψηλής τιμής που σημείωσε το 2021, αλλά και της απροθυμίας παραγωγών τομάτας-καλαμποκιού να στραφούν σε αυτές τις καλλιέργειες, αφού εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής.Κάνοντας έναν απολογισμό των συμφωνιών που έκλεισαν οι Θεσσαλοί παραγωγοί, μέσω των προαγορών φαίνεται ότι η μέση τιμή κυμάνθηκε από 50 έως 58 λεπτά το κιλό, ενώ μετά την ξέφρενη χρηματιστηριακή πορεία που ακολούθησε, οι εκκοκκιστές φρόντισαν να «γλυκάνουν» τους αγρότες, δίνοντάς τους extra πίστωση, ως τα 63-65 λεπτά.
Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλο «οι περισσότεροι παραγωγοί-μέλη της ΟΠ Βάμβακος είχαν συμφωνήσει σε τιμές από 52 έως 58 λεπτά.
Στην πορεία υπήρξε ενίσχυση από την πλευρά των εκκοκκιστών 7 με 10 λεπτά, μέχρι τα 63-65 λ., καθώς ελήφθη υπόψη η μέση τιμή πώλησης τα 73-75 λεπτά και αφαιρέθηκαν τα 10 λεπτά που προβλεπόταν ως ποινή, όταν «έσπαγε» κάποιος παραγωγός τη συμφωνία». Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «η περσινή χρονιά ανέδειξε κερδισμένους όσους δεν βιάστηκαν να πουλήσουν» και αποκάλυψε ότι «προ ημερών, Λαρισαίος παραγωγός πούλησε τις αποθηκευμένες ποσότητες βάμβακος, στα εκκοκκιστήρια Θράκης σε τιμή 89 λεπτά! Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «στο βαμβάκι θα πρέπει επιτέλους να πληρωθεί η πραγματική αξία της απόδοσης, εάν θέλουμε ποιοτικό βαμβάκι» και εκτίμησε πως «στη θεσσαλική πεδιάδα τα στρέμματα θα είναι σταθερά, ίσως λίγο αυξημένα, κερδίζοντας εκτάσεις από την τομάτα και το καλαμπόκι».
Ομάδα Παραγωγών Cotton Φάρσαλα
Από την πλευρά τους παραγωγοί της Ομάδας Παραγωγών Cotton Φάρσαλα εμφανίζονται δικαιωμένοι από την επιλογή τους πέρυσι, να μην προχωρήσουν σε προσυμφωνίες για μεγάλες ποσότητες βάμβακος, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά και υπήρχε μια διστακτικότητα. Φαίνεται πάντως ότι αρκετοί αθέτησαν τις προσυμφωνίες με τους εκκοκκιστές, καθώς προτίμησαν να πληρώσουν τη ρήτρα (ποινή), αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη από την τρέχουσα εμπορική τιμή, η οποία έσπαγε το φθινόπωρο το ένα ρεκόρ, μετά το άλλο». Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι «φέτος οι εκκοκκιστές θα αυξήσουν αισθητά τη ρήτρα για να διαφυλάξουν τα νώτα τους, εξέλιξη που θα κάνει ακόμα πιο διστακτικούς τους παραγωγούς για τις προαγορές». Στα καφενεία της επαρχίας, κυριαρχεί η άποψη ότι δύσκολα θα υπάρξουν προαγωγές άνω των 100 κιλών. «Εκτός και αν η τιμή της συμφωνίας ξεκινά από …6», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά νεαρός παραγωγός από το Ευύδριο.
Σχετικά με την παράταση που δόθηκε στη φετινή εκκοκκιστική περίοδο (18 Φεβρουαρίου), αυτή δεν αφορά τον νομό Λάρισας, παρά μόνο περίπου 4.000-5.000 στρέμματα στον νομό Καρδίτσας, στα οποία δεν συγκομίστηκε βαμβάκι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
thessaliaeconomy.gr