Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σταθερή αξία το βαμβάκι στη Θεσσαλία τη νέα σεζόν

13.01.2022

Καθοριστικής σημασίας οι περσινές υψηλές τιμές παραγωγού. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάγαμε για μείωση εκτάσεων και μάλιστα μεγάλη.

Σκεπτικισμός και προβληματισμός επικρατεί και στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ενόψει της προετοιμασίας για την επερχόμενη σεζόν. Το τσουχτερό κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα, που χρησιμοποιείται στην άρδευση, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις λοιπές εισροές προκαλούν προβληματισμό στους παραγωγούς. Ωστόσο, με την ψυχολογία στα ύψη λόγω των περσινών καλών εμπορικών τιμών, δύσκολα, το βαμβάκι θα χάσει πολλά στρέμματα τη νέα χρονιά. Αν μάλιστα υπάρξουν και παρεμβάσεις από την κυβέρνηση ή η διεθνής συγκυρία ρίξει τα κόστη της ενέργειας σχετικά άμεσα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση στρεμμάτων σε ορισμένες περιοχές.

Αν αποκλιμακωθούν οι τιμές στο ρεύμα πάει για αύξηση η Μαγνησία

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου με καταστήματα εφοδίων στην περιοχή τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι περισσότεροι παραγωγοί είναι σε κατάσταση αναμονής. Αυτό που τους απασχολεί είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος. Σε περιοχές, όπως η δική μας με προσιτό κόστος νερού, στη χειρότερη περίπτωση τα στρέμματα θα μείνουν σταθερά ή θα ανέβουν λίγο καθώς υπάρχει καλή ψυψολογία στους βαμβακοπαραγωγούς λόγω των τιμών. Αν η κυβέρνηση κάνει πράξει τις εξαγγελίες για ορθολογικές χρεώσεις ρεύματος, τότε σίγουρα πάμε για περισσότερα στρέμματα. Το ευτυχές για το προϊόν και τους παραγωγούς, είναι οι περσινές πολύ καλές τιμές. Σκεπτικισμός κυριαρχεί όσον αφορά στο καλαμπόκι, λόγω των μεγάλων του αναγκών σε λίπανση (άζωτο, νιτρική αμμωνία), παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι τιμές έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυρίως για όσους πωλούν αποθηκευμένο προϊόν. Κέρδος πιστεύω θα έχουν οι ελαιοκράμβες ως προς τα στρέμματα λόγω και των καλών τιμών στα συμβόλαια».

Σχεδόν σταθερά αναμένονται τα στρέμματα στα Φάρσαλα

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Βουλγαρέτσιο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Cotton Farsala, τη νέα χρονιά στο βαμβάκι αναμένεται σταθερότητα ως προς τα στρέμματα ή μικρή μείωση, η οποία αν γίνει θα οφείλεται ως επι το πλείστον στις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού που έχει 100 μέλη – παραγωγούς, η τιμή πέρσι κυμάνθηκε στα 70 λεπτά το κιλό.

Θα παραμείνει βασική καλλιέργεια στην Καρδίτσα, λένε οι παλιοί παραγωγοί

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος από την Καρδίτσα, που είναι και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου καλλιεργεί κάθε χρόνο 300 στρέμματα με βαμβάκι. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, παρά το ότι υπάρχει ασφαλώς σκεπτικισμός για τις αυξήσεις σε ρεύμα και λιπάσματα, εντούτοις στην Καρδίτσα, το προϊόν θα είναι για μια ακόμα χρονιά leader. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ακόμα και σε χρονιές που η εμπορική τιμή είχε κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά για τον παραγωγό επίπεδα, την δεκαετία του 2000, οι αγρότες δεν του γύρισαν την πλάτη, δεδομένου ότι υπάρχει και η ειδική ενίσχυση για το προϊόν.

Προβλέψεις για ελαφριά μείωση στην Κομοτηνή

Ο κ. Χρήστος Παρασκευούδης από την Κομοτηνή είναι ένας έμπειρος βαμβακοπαραγωγός. Από συζητήσεις με συναδέλφους του, αλλά και την εικόνα του κάμπου, όπως λέει στον ΑγροΤύπο, φαίνεται πως το βαμβάκι πάει για μείωση στρεμμάτων γύρω στο 20%, με κερδισμένο το σιτάρι. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευούδη, οι περσινές καλές τιμές για το προϊόν, φαίνεται να εξανεμίζονται από τα κόστη για την ενέργεια και τις λοιπές εισροές. Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει ο ίδιος, το βασικό ζιζανιοκτόνο έχει πάρει ανατίμηση από πέρσι, σήμερα, 100%, με αποτέλεσμα να τιμάται τώρα 160 ευρώ. «Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, από τα 150-170 ευρώ το στρέμμα κόστος, πάμε για 200 με 250 ευρώ κόστος στην περιοχή μας. Συνεπώς, στην απευκταία περίπτωση που οι εμπορικές τιμές επιστρέψουν στα επίπεδα των 50-55 λεπτών το κιλό, τότε θα μιλάμε απλά για επιστροφή χρημάτων και ανύπαρκτο κέρδος για τον παραγωγό», τονίζει ο κ. Παρασκευούδης.

Ετικέτες: ,

[fbcomments]