«Θετικό σημάδι» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την πρόθεση της Μόσχας να προσέλθει σε διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο για μία ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη» αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.
«Θα ακούσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας», ανέφερε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε δηλώσεις του στο πλευρό της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα, νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει νόημα ο διάλογος είναι να δείξει και η άλλη πλευρά ότι ακούει τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τη ρωσική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Οποιαδήποτε νέα επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας θα επιφέρει υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας το πάγιο μήνυμα της Συμμαχίας και της Ε.Ε. τις τελευταίες εβδομάδες. Η σημερινή συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, όπως ανέφερε, έγινε ώστε «να υπάρξει συντονισμός» μεταξύ των δύο πλευρών πριν τις διπλωματικές επαφές με τη ρωσική πλευρά.
Στο σημείο αυτό στάθηκε και η κ. Στεφανίσινα στις δικές της δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι τίποτα δεν πρέπει να αποφασίζεται για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της. Η Ρωσία, τόνισε η Ουκρανή αξιωματούχος, «επιχειρεί να επιβάλλει την ατζέντα της» και απαιτεί την «άνευ όρων παράδοση» της χώρας της, «υπονομεύοντας τις βασικές αρχές της λειτουργίας δημοκρατικών χωρών και του ΝΑΤΟ». Κατέληξε δε με την έκκληση «να κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μία νέα ρωσική εισβολή», εκφράζοντας τη στήριξή της στις διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία.
Σε ερώτηση για το αν, ως απάντηση στη Μόσχα, το ΝΑΤΟ προτίθεται να προχωρήσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ο γ.γ. της Συμμαχίας επανέλαβε ότι «ποτέ δεν θα κάνουμε εκπτώσεις από τη αρχή ότι κάθε έθνος στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να ακολούθησε την πορεία της επιλογής του». Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας, όπως είπε, «αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής ασφαλείας εδώ και δεκαετίες».
«Μόνο η Ουκρανία και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα κρίνουν πότε η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία. Κανείς άλλος δεν έχει λόγο επ’ αυτού», κατέληξε. Η κ. Στεφανίσινα τόνισε ότι η προσχώρηση στην ευρω-ατλαντική συμμαχία περιλαμβάνεται στο ουκρανικό Σύνταγμα και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ουκρανών – «δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων που έθεσε η Ρωσία στις 17 Δεκεμβρίου για την αποκλιμάκωση της κρίσης ήταν η εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ – ειδικά προς ανατολάς.
kathimerini.gr