Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κώστας Σκρέκας: Ανοίγει ο δρόμος για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας

22.12.2021

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι εμβληματικό για την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε είχε δεσμευθεί και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο, συνοδευόμενος από τον Τρικαλινό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Μεσοχώρας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986 και έως το 2001 είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερό του μέρος. Το έργο καθυστέρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών, καθώς είχε συνδεθεί με την εκτροπή του Αχελώου.

Η έγκριση νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελούσε τη βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, οι οποίες αφορούν στο κλείσιμο του φράγματος και την έναρξη πλήρωσης του Ταμιευτήρα.

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και όταν ολοκληρωθεί θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 400.000 τόνους κάθε χρόνο.

Ο Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του, τόνισε σχετικά: «Τον περασμένο Ιανουάριο επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και δεσμευτήκαμε ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη για την τρικαλινή κοινωνία, δεδομένου ότι θα αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το έργο θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία στην ευρύτερη περιοχή και από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων από 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού».

[fbcomments]