Πέμπτη 28.11.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκρέκας στο AgriBusiness Thessaly Summit 2021 – Στήριξη αγροτών για ενεργειακή αυτονομία

22.11.2021

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του AgriBusiness Thessaly Summit 2021, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου, με θέμα «Το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή».

Το συνέδριο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον αποτελούταν απο 7 συνεδρίες, 35 θεματικά πεδία και 40 ομιλητές και διεξάγεται στο Ananti City Resort και απευθυνόταν σε επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες, ακαδημαϊκούς και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα, με σκοπό την διασύνδεση και την μεταφορά τεχνογνωσίας για βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο Κ. Σκρέκας

“Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλική πεδιάδα είναι τα ύδατα και η διαχείρισή τους. Η κλιματική κρίση συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση τους”. Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το βράδυ από τα Τρίκαλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας στο Agri Business Forum, το οποίο διεξάγεται στη θεσσαλική πόλη το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου, με θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή». Οι σημαντικότερες πιέσεις, εξήγησε ο κ. Σκρέκας, που εντοπίζονται στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας σχετίζονται κυρίως με τη γεωργική δραστηριότητα, την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, ανέλαβε άμεσα να συντονίσει το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή. Το έργο, ύψους 14 εκατ. ευρώ, LIFE-IPAdaptInGR συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2026. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση της προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα σε αυτές είπε, πως είναι η παραγωγή (γεωχωρικών) δεδομένων κλιματικών προβολών αναφορικά με τις μελλοντικές τιμές των κύριων κλιματικών παραμέτρων και κλιματικών δεικτών για το σύνολο της Ελλάδας, καθώς και κλιματικών χαρτών. Το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ακαδημία Αθηνών. Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι ανοικτή. Όπως και η υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών διαχείρισης υδατικών πόρων και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα κλιματικών προβολών υψηλής ανάλυσης του έργου LIFE-IPAdaptInGR.

Ειδική αναφορά ο κ. Σκρέκας έκανε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή, ειδικά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους με την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ άλλων τόνισε: “Τον Μάρτιο του 2019, με τον ν. 4602/2019, οι αγρότες μπορούν πλέον να διαθέτουν ένα φωτοβολταϊκό έως 500 kW, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 το εισόδημα που προέρχεται από εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500kW, χαρακτηρίζεται αγροτικό. Οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά, σε σχέση με αυτή που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να πωλούν στο σύστημα έως το 75% της ενέργειας που παράγουν από το 25% που ήταν το όριο προηγουμένως. Δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ εντός αγροτικής εκμετάλλευσης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα. Δίνεται η ευκαιρία σε αγρότες να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ. Για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε ένα διακριτό υποσύστημα παροχών αγροτικής χρήσης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΤΜΕΑΡ του ΔΑΠΕΕΠ”. Για να καταλήξει τονίζοντας: “Όλοι οι αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση λαμβάνουν την κρατική επιδότηση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης”.

Ο Μιχάλης Σαράντης

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.» κ. Μιχάλης Σαράντης, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ημερίδας
ενώ έκανε ιστορική διαδρομή στην επιχείρηση, φθάνοντας μέχρι και το σήμερα στη δημιουργία ενός εξωστρεφή ομίλου, με παρουσία σε πέντε ηπείρους.
«Η Ελλάδα του 2021 σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και στην ανάπτυξη έχει κάνει τεράστια βήματα. Τα προϊόντας μας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα προϊόντα άλλων χωρών. Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα που παράγουμε» τόνισε.

Ο Βασίλης Γιαγιάκος

«Ο πρωτογενής τομέας  και ο παραγωγικός τομέας της αγροδιατροφής έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, καθώς πέρα από την οικονομική δραστηριότητά τους, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκος.

Την Παρασκευή

Ο Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ άλλων τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική φάση στην οποία τόσο η κλιματική όσο και η περιβαλλοντική και η πρόσφατη υγειονομική κρίση του COVID-19 ανέδειξαν νέες προτεραιότητες για τη γεωργία και το αγροδιατροφικό σύστημα, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων μετασχηματισμών τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή και κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης ανέπτυξε το θέμα «το μέλλον είναι η μετάβαση προς βιώσιμα και ανθεκτικά σε κλιματολογικές συνθήκες, συστήματα τροφίμων».

Τριαντόπουλος

Εθνικό σχέδιο που εδράζεται σε τρεις δομικούς πυλώνες που έχουν επιβάλει οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης παρουσίασε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, οι οποίες -δυστυχώς- όπως είπε, την τελευταία περίοδο έχουν επηρεάσει σημαντικά μέρος της πρωτογενούς παραγωγής της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε σήμερα από τα Τρίκαλα ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό,  μιλώντας στο AgriBusiness Thessaly Summit 2021 με θέμα “Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή”.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε σε ένα εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, έχει εντοπίσει, από την πρώτη στιγμή, την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν επιβάλει οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Και απαντά με ένα εθνικό σχέδιο που εδράζεται σε τρεις δομικούς πυλώνες.

Οι τρεις πυλώνες

  1. Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, πράσινης, ανάπτυξης για όλες και όλους.

Ένας πυλώνας με σημαντικές πρωτοβουλίες, μέσα από την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία, αλλά και μέσα από πρωτοποριακές εθνικές επιλογές, όπως η απολιγνιτοποίηση, το πρόγραμμα GReco-Island, η έκδοση πράσινου ομολόγου και ο νέος κλιματικός νόμος.

  1. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.

Σε αυτό το επίπεδο δίνεται έμφαση, μεταξύ άλλων, σε έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και νέες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης. Σημαντικό ρόλο έχει αναλάβει, δε, το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  1. Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, δηλαδή στη στήριξη και την αποκατάσταση μίας πληττόμενης περιοχής.

 

Ετικέτες:

[fbcomments]