Ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έλεγε ότι μπορείς να φτιάξεις μια ιστορία με οτιδήποτε βλέπεις, ακούς ή αγγίζεις, αρκεί να έχεις φαντασία, η οποία κατά τον Αϊνστάιν είναι σημαντικότερη της γνώσης, μιας και η γνώση περιορίζεται σε εκείνα που ήδη γνωρίζουμε και κατανοούμε για το παρελθόν και το παρόν, ενώ η φαντασία εμπεριέχει ολόκληρο τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν εκεί για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε το μέλλον. Δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να ζωγραφίσει νέους κόσμου και να ζήσει μέσα σ’ αυτούς.
Ένα κείμενο για να χαρακτηριστεί δημιουργικό, πρέπει πρωτίστως να έχει τα στοιχεία της φαντασίας (εικονοπλασία) και της πρωτοτυπίας (μη συμβατική επιλογή θέματος-πλοκής), και δευτερευόντως αυτά της οργάνωσης και της δομής του κειμένου. Πρέπει να περιέχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, απρόοπτα επεισόδια (ανατροπές) και στο τέλος να δίνεται μια λύση-έκπληξη, η οποία θα έχει μεν το στοιχείο του απρόσμενου, αλλά – προσοχή! -, θα συνάδει με την όλη πλοκή και δεν θα είναι «ξεκάρφωτη» ή «κουφή» κατά τα κοινώς λεγόμενα.
Με όχημα λοιπόν τη φαντασία και οδηγό τις εμπειρίες, τα ακούσματα και τα συναισθήματα, μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει να ταξιδέψει στον συναρπαστικό και μαγικό κόσμο της γραφής. (Θα κάνει, συν τοις άλλοις, και μιαν ανέξοδη και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία!).