Πέμπτη 24.10.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δεκάδες νεκροί στο μέτωπο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν

28.09.2020 /

Δεκάδες άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν εκ νέου χθες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα με βαρύ πυροβολικό και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Reuters.

Αδιευκρίνιστος πάντως είναι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων τόσο μεταξύ των στρατιωτών όσο και μεταξύ των αμάχων, αφού η κάθε πλευρά λέει τα δικά της.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν, οι μάχες συνεχίστηκαν με διαφορετική ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί «ο εχθρός άρχισε πάλι τις πολεμικές επιχειρήσεις με πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα». Σύμφωνα με τον Αρμένιο αξιωματούχο οι Αρμένιοι στρατιώτες «αντιστέκονται με δύναμη ψυχής στις καταπατήσεις της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν και λαμβάνουν κατάλληλη δράση, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο προσωπικό και τον εξοπλισμό του εχθρού».

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν χθες άλλοι 15 στρατιώτες, τα ονόματα των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα.

Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζει το Μπακού, η Αρμενία «κρύβει» τις απώλειες που έχει υποστεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν «22 τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού της Αρμενίας, 15 αντιαεροπορικά συστήματα και 18 drones έχουν καταστραφεί», ενώ 550 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Αζέροι στρατιώτες, ενώ έχουν καταστραφεί 30 μονάδες πυροβολικού και 20 drones

Οι μάχες μεταξύ του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν και της κυρίως χριστιανικής Αρμενίας φέρνουν στο πρσκήνιο τις πολεμικές βλέψεις της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, να καλεί τις παγκόσμιες δυνάμεις να αποτρέψουν την εμπλοκή της Άγκυρας.

Δεν μαχόμαστε μόνο ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν.

Είπε ότι η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων που έχει διαθέσει ο τουρκικός στρατός.

«Τα ίδια αεροσκάφη F-16 που βρίσκονταν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν για περισσότερο από ένα μήνα με πρόσχημα κοινών στρατιωτικών ενεργειών, χρησιμοποιούνται από το πρωί», ανέφερε ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Θέλω αυτό να είναι ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι το Αζερμπαϊτζάν, είναι η Τουρκία που πολεμά ενάντια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο αντιαεροπορικά και αεροσκάφη, υπάρχει επίσης ένα στρατιωτικό σώμα, για να μην αναφέρουμε μισθοφόρους και εθελοντές από άλλες χώρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Βρισκόμαστε στο χείλος ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στον Νότιο Καύκασο», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν για «άμεση κατάπαυση του πυρός» ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για ειρήνη.

Ειδικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» και «ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» και προέτρεψε τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε  ότι είχε επικοινωνήσει με τις δύο χώρες και τους ζήτησε να «χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους συνδέσμους άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στους Αρμένιους πως «η ηγεσία σας σας σπρώχνει στην καταστροφή». Μάλιστα, κάλεσε τους Αρμένιους «να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους κατά της ηγεσίας τους και κατά αυτών που τους μεταχειρίζονται σαν ανδρείκελα, καλώ και τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του κατά της εισβολής και της σκληρής βίας».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας.

Οι συγκρούσεις που ήταν οι χειρότερες από το 2016, αύξησαν την πιθανότητα για έναν νέο πόλεμο σε μια περιοχή που «σιγοβράζει» εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο κράτη τελείωσε το 1994, με μια εκεχειρία όμως που ανά διαστήματα παραβιάζεται.

Αμφότερες οι χώρες κήρυξαν χθες στρατιωτικό νόμο, με την Αρμενία να προχωρά σε γενική κινητοποίηση των στρατευμάτων της. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχουν κηρυχθεί σε «κατάσταση πολέμου» 19 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπακού.

[fbcomments]