Ζητάνε από πολίτες να επιστρέψουν τις… συντάξεις τους!

Ζητάνε από πολίτες να επιστρέψουν τις… συντάξεις τους!

Μέρος της οριστικής τους σύνταξης, ή ακόμη και ολόκληρη, καλούνται να επιστρέψουν οι νέοι συνταξιούχοι, γιατί η προσωρινή σύνταξη που πήραν ήταν μεγαλύτερη από την οριστική. Οι πρώτες αποφάσεις που παίρνουν στα χέρια τους δείχνουν διαφορές μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης που φτάνουν μέχρι και στα 1.500 ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ για συμψηφισμό οριστικών και προσωρινών συντάξεων, που δημοσιεύει η εφημερίδα, καλούνται να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης ακόμη και συνταξιούχοι που με τον νόμο Κατρούγκαλου πέφτουν στα 454 ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνταξιούχος πήρε οριστική 454 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου και πρέπει να γυρίσει πίσω στον ΕΦΚΑ 1.108 ευρώ για 12 μήνες από τη διαφορά της προσωρινής που ήταν μεγαλύτερη, στα 546 ευρώ. Η επιστροφή βάσει νόμου θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 7 μήνες, με παρακράτηση 151 ευρώ από την οριστική σύνταξη. Για το διάστημα αυτό θα ζει με 302 ευρώ τον μήνα.

Στο Δημόσιο δε, το πρόβλημα θα είναι ίσως και μεγαλύτερο, ιδίως για όσους αποχωρούν με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων.

Στρατιωτικοί και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας παίρνουν προσωρινή σύνταξη με πλαφόν τα 768 ευρώ, από το φετινό Ιούλιο και μετά, ενώ όσοι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, πήραν ως προκαταβολή το 50% των συνολικών τους αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι σε αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) των 2.200 ευρώ, βγήκαν προκαταβολές σύνταξης 1.100 ευρώ.

Η οριστική σύνταξη όμως δεν θα βγει στα 1.100 με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά πιο κάτω γιατί θα μετρήσουν όχι οι τελευταίες αποδοχές, αλλά οι αποδοχές μιας 15ετίας.

Ήδη, στο Γενικό Λογιστήριο επικρατεί αναβρασμός γιατί σύντομα και καθώς θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου με το νόμο Κατρούγκαλου, θα διαπιστωθούν διαφορές ως και 300 ευρώ μεταξύ προκαταβολής και οριστικής σύνταξης. Αυτές οι διαφορές θα παρακρατηθούν από τις ήδη μειωμένες αποδοχές που θα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Στην ουσία, θα έχουν μια φανερή μείωση λόγω των χαμηλών συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων και μια κρυφή μείωση που θα είναι άμεση στην τσέπη με την παρακράτηση των προκαταβολών που παίρνουν και είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες από τις οριστικές τους συντάξεις.

dimarxos.gr

Σχόλια

σχόλια