Σύσκεψη για την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία των Τρικάλων

Σύσκεψη για την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία των Τρικάλων

Σύσκεψη με απώτερο στόχο την ένταξη των προσφύγων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στο πρώην σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στην τοπική κοινωνία, σημερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η σύσκεψη έγινε στο «Μανδραγόρα» παρουσία πολιτών, συλλογικοτήτων και φορέων με κυριότερο θέμα την δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών στο χώρο της δομής και φυσικά, την ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-2

Αυτό που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους ήταν η πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων στον καταυλισμό, ώστε οι πρόσφυγες να απασχολούνται στη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πότε θα ξεκινήσει και πως θα γίνει σε τοπικό επίπεδο.

Σημειωτέον, αυτό που τονίσθηκε είναι ότι ήδη στη Βόρεια Ελλάδα πέντε σχολεία έχουν δεχθεί προσφυγόπουλα. Το σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας  για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, η εκπαίδευση των παιδιών 4-5 ετών προβλέπεται να παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους.  Για την πρωτοβάθμια και την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις απογευματινές ώρες (14.00-18.00) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε ο βασικότερος στόχος είναι τα Τρίκαλα είναι να αποτελέσουν πόλη πρότυπο συμβίωσης των προσφύγων με τους πολίτες, ενώ αυτό που ειπώθηκε χαρακτηριστικά είναι «οι πρόσφυγες να ζουν στην πόλη όλη την ημέρα και να επιστρέφουν στη δομή, μόνον για να κοιμούνται».

Καταλήγοντας να αναφερθεί ότι αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση αλληλέγγυων εκπαιδευτικών στο «Μανδραγόρα» στις 5 το απόγευμα, με κυριότερο θέμα την οργάνωση για την παράδοση μαθημάτων ελληνικών και αγγλικών σε ενήλικες και εφήβους πρόσφυγες, προκείμενου να διευκολύνει την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία.

E.K.

Σχόλια

σχόλια