ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ : Πετύχαμε και τους… χάλασε η σούπα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ : Πετύχαμε και τους… χάλασε η σούπα

Ο Διευθυντής του αιμοδυναμικού τμήματος του Νοσοκομείου κάνει λόγο για συμφέροντα που τους… χάλασε τη σούπα…

Σίγουρα είναι ο άνθρωπος του νοσοκομείου που τα τελευταία χρόνια έχει σώσει αρκετές ζωές κι αυτό όχι μόνο λόγω της επιστημοσύνης του, αλλά κυρίως λόγω της επιμονής του να λειτουργήσει το πρώτο αιμοδυναμικό τμήμα σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο της χώρας. Ο λόγος για τον διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής κ. Δημήτρη Πλατογιάνη, η προσπάθεια του οποίου στην αρχή λοιδορήθηκε από πολλούς συναδέλφους του (μας πήρε κι εμάς η μπάλα ως ΜΜΕ), όμως τα αποτελέσματα της δουλειάς του σήμερα, μετρήσιμα σε πραγματικούς αριθμούς, έχουν βάλει τα γυαλιά σε όλους αυτούς (Από 30/10/2014 έως σήμερα 2.918 στεφανιογραφίες εκ των οποίων οι 823 ήταν και αγγειοπλαστικές (τοποθέτηση stent), Από 30/3/2017 έως σήμερα 42 τοποθετήσεις μόνιμων βηματοδοτών!). Ο ίδιος μιλώντας στον «Ενεργό Πολίτη» λέει με νόημα σε όλους αυτούς «Τους χαλάσαμε… τη σούπα» γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που πιστεύουμε. Ο ίδιος όχι μόνο δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά τολμά να βλέπει μπροστά και πέραν της τοποθέτησης των βηματοδοτών που και εκεί κάνει λόγο για συμφέροντα, προγραμματίζοντας και διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

Κ Πλατογιάννη να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πιστεύατε όταν ξεκινούσατε αυτό το εγχείρημα, πως σήμερα θα είχε αυτά τα αποτελέσματα;

Ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι η λειτουργία του εν λόγω εργαστηρίου στο Γ. Ν. Τρικάλων, (το ΠΡΩΤΟ αιμοδυναμικό εργαστήριο σε νομαρχιακό νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία με στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές πρωτογενής και μη και τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών), θα προσέφερε πρωτοποριακές υπηρεσίες και θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Με το που επιχειρήθηκε  και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, μάλιστα λίγο πριν τα εγκαίνια του αιμοδυναμικού τμήματος, δεχθήκατε μια μεγάλη επίθεση από τους συναδέλφους σας, κυρίως των νοσοκομειακών; Τόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα;

Πράγματι τα συμφέροντα είναι πολύ  μεγαλύτερα απ’ ότι νομίζεται και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. Τους χαλάσαμε τη… σούπα, και η σούπα δεν χαλάει μόνο επειδή… έκοψε… το αυγό αλλά και για….άλλους λόγους. Τα συμφέροντα ήταν πολύπλευρα τόσο από ντόπιους συναδέλφους όσο και άλλους άλλων νοσοκομείων και άλλων ειδικοτήτων. Δεν υποχωρήσαμε όμως, κάναμε τη δουλειά μας αυτή για την οποία ταχτήκαμε και τα αποτελέσματα σήμερα είναι ορατά, μετρήσιμα και συγκρίσιμα. Καταφέραμε και αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους καρδιολογικούς και όχι μόνο ασθενείς και προσφέρουμε πλέον υπηρεσίες τριτοβάθμιου νοσοκομείου και όλα αυτά γιατί είχαμε τις ικανότητες , τα  προσόντα, το όραμα, την  αγάπη στη δουλειά μας και σεβασμό στους ασθενείς. Σκοπός μας, ήταν και είναι, η επίλυση όλων των προβλημάτων στην κλινική μας χωρίς να υπάρχει ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία όχι μόνο των συνοδών αλλά και του συστήματος από τις πάμπολλες διακομιδές.

Ένα από τα επιχειρήματά τους είναι πως στο νοσοκομείο Τρικάλων δεν υπάρχει θωρακοχειρουργικό τμήμα, τελικά αυτό ευσταθεί;

Το θέμα της ύπαρξης θωρακοχειρουργικής κλινικής δεν υφίσταται για τις στεφανιογραφίες και τις αγγειοπλαστικές, για δε τους βηματοδότες ο νόμος αναφέρει  ότι πρέπει να υπάρχει σε απόσταση τουλάχιστον 60Km θωρακοχειρουργική κλινική. Η εν λόγω κλινική υπάρχει, είναι η καρδιοχειρουργική του Π. Γ. Ν. Λάρισας υπό την διεύθυνση του κου Τσιλιμίγκα η οποία μετά από έγγραφη βεβαίωσή του μας καλύπτει απόλυτα. Πρέπει να τονίσω ότι μέχρι τώρα, στα τρία χρόνια λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΗ που να χρειάστηκε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν άλλα αιμοδυναμικά που  μπορούν να επιδείξουν τέτοια αποτελέσματα?

Τι γίνεται με την υπόθεση τοποθέτησης βηματοδοτών, άλλος πόλεμος από κει;

Όπως όταν ξεκινήσαμε το αιμοδυναμικό εργαστήριο τα συμφέροντα αντέδρασαν λυσσαλέα έτσι και τώρα προσπάθησαν να ξαναπαίξουν το ίδιο τροπάριο. Δεν τους πέρασε και θα το χωνέψουν. Οι λόγοι είναι τυπικοί και γραφειοκρατικοί και αναμένεται να επιλυθούν πολύ σύντομα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αποδώσω τα εύσημα στον Διοικητή του νοσοκομείου τον κο Δ. Γ. Παρθένη γιατί αναλήφθηκε τα προβλήματα που σας ανέφερα (παρατεταμένος χρόνος νοσηλείας τουλάχιστον 15 ημερών, διακομιδή με ασθενοφόρο στην Αθήνα με πλήρωμα και γιατρό ……) και τα έλυσε αμέσως αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών και δικαιώθηκε πλήρως από το αποτέλεσμα. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Δυστυχώς όμως και στην περίπτωση αυτή τους χαλάσαμε …..το μαγείρεμα.

Όλο αυτό το εγχείρημα το έχετε πάρει στις πλάτες σας. Θεωρείτε πως χρειάζεται επιπλέον άτομα ώστε να λειτουργείτε κι εσείς πιο ανθρώπινα;

Στο εγχείρημα αυτό μπορεί να πρωτοστάτησα, αλλά δεν ήμουν μόνος. Είχα άξιο συμπαραστάτη τον φίλο μου Β. Λάσχο και τώρα τους νέους συναδέλφους που προσελήφθηκαν στην κλινική και έχουν μετεκπαιδευτεί καθώς επίσης και τους αφανείς ήρωες, τους νοσηλευτές του εργαστηρίου. Τον  Φ. Κατσακιώρη, την Β. Σακελλαρίδη, Γ. Χαχάμη, Χ. Μπέκο  Ζ. Σουλώτη, Δ. Βλάχο.

Από πλευράς μηχανολογικού εξοπλισμού, χρειάζεται κάτι επιπλέον το τμήμα;

Μια παροιμία λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», έτσι και η διοίκηση του νοσοκομείου υπό τον κο Παρθένη φρόντισε για την παραπέρα αναβάθμιση του εργαστηρίου ώστε να προσφέρει πληρέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς να προβαίνοντας  α)στην προμήθεια ενδοαυλικού Doppler β) νέου monitor για διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης και γ) προμήθεια ψηφιακού C-ARM και διαμόρφωση νέου χώρου για την τοποθέτηση των βηματοδοτών .

Υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που φοβηθήκατε πως θα χαθούν γεγονός που θα έδινε αφορμή στους «επικριτές» σας να σας κατηγορήσουν;

Δεν θέλω να μιλώ για τον εαυτό μου και την ομάδα, γιατί κινδυνεύουμε να  χαρακτηριστούμε  αλαζόνες και εγωιστές, αλλά δεν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις. Όχι ότι στατιστικά δεν θα συμβεί. Το απευχόμαστε και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

 

Ποιο σκέφτεστε να είναι το επόμενο βήμα για την κλινική, όχι πως αυτά είναι λίγα και μικρά.

Τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με την μετεκπαίδευση των νέων συναδέλφων σε τεχνικές όπως διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων, ηλεκτοφυσιολογική μελέτη (ήδη συνάδελφος μετεκπαιδεύεται στο αντικείμενο αυτό), τοποθέτηση βηματοδοτών απινιδιστών, καρδιακό επανασυγχρονισμό. Σχέδιο καθόλου δύσκολο και εφικτό.

Πως αισθάνεστε κάθε φορά που σώζετε μια ζωή;

Αυτό που αισθάνεται κάθε άνθρωπος που αγαπά και σέβεται τη δουλειά του. ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Ποια είναι τα άτομα που στελεχώνουν το τμήμα;

Το νοσηλευτικό προσωπικό το ανέφερα παραπάνω. Όσο αφορά τους γιατρούς είναι οι: Β. Λάσχος, Ν. Νικολούλης, Γ. Παπανικολάου, Κ. Σπαθούλας και οι ειδικευόμενοι.

 

Σχόλια

σχόλια