Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

40 χρόνια Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με τον πολιτισμό στα Τρίκαλα

13.09.2018

Συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την ημέρα (15 Σεπτεμβρίου 1978) που συντάχτηκε και υπογράφτηκε το Καταστατικό Ιδρύσεως του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων, του γνωστού με τα αρχικά του ως Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Η έγκρισή του έγινε με την υπ’ αρ. 604/1978 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων στις 15 Οκτ. 1978. Πληρεξούσιος δικηγόρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Διβάανης.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του νέου τότε φιλολόγου Θεοδώρου Νημά και του αειμνήστου δημοσιογράφου Θεολόγη Τριανταφύλλου. Το νεοσύστατο σωματείο, με πενιχρά οικονομικά μέσα, από τις αρχές του 1979 εμφανίστηκε στα πολιτιστικά πράγματα των Τρικάλων και αμέσως έδωσε το στίγμα του με εκδηλώσεις ποιότητας. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα ετήσια.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ.  με συνέπεια εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα πολιτισμικά πράγματα της περιοχής Τρικάλων, και όχι μόνον. Χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων του, αλλά και όλων των μελών του, και με τη στήριξη κάποιων φιλοπροόδων πολιτών, Τρικαλινών και μη, ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει καταξιωθεί ως ένα από τα δραστηριότερα πολιτιστικά σωματεία της χώρας μας. Αρχικά στεγάστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο στην οδό Λαρίσης (αρ. 42) και από το 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητο διαμέρισμα που εδώρισε στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ο αείμνηστος Τρικαλινός συγγραφέας και ευπατρίδης Παναγιώτης Χρ. Χατζηγάκης με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία της “Βιβλιοθήκης Παν. & Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.”.

Έως τώρα έχει διοργανώσει 131 διαλέξεις με διακεκριμένους ομιλητές, 11 τριήμερα Συμπόσια Τρικαλινών Σπουδών, 1 διεθνές για το σπήλαιο Θεόπετρας (συνδιοργανωτής), αρκετές ημερίδες, λογοτεχνικές συναντήσεις, έχει τιμήσει με το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» πολλούς αξιόλογους Τρικαλινούς, και όχι μόνον, δημιουργούς, οι οποίοι με το έργο τους τίμησαν και πρόβαλαν την περιοχή Τρικάλων, αλλά κυρίως με τις υψηλού επιπέδου εκδόσεις του έχει αναδείξει την ιστορία, τα μνημεία και τον πολιτισμό εν γένει της περιοχής Τρικάλων. Τελευταία καθιέρωσε και ετήσια «Αριστεία Φιλολογίας και Ιστορίας», τα οποία απονέμονται σε δύο αποφοίτους των λυκείων του Ν. Τρικάλων, οι οποίοι εισάγονται με την υψηλότερη βαθμολογία σε τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας αντιστοίχως.

Στο ετήσιο περιοδικό του «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» (έχουν εκδοθεί 37 τόμοι, ενώ πρόκειται σύντομα να εκδοθεί και ο 38ος)  και στη σειρά αυτοτελών εκδόσεων «ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ» (18 τίτλοι) έχουν συνεργαστεί διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Το έγκυρο και χρήσιμο των εκδόσεών του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλές μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού τις προμηθεύονται.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. διατηρεί και λειτουργεί την πλούσια «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.» (με 14.500 περίπου τόμους, θεσσαλικού κυρίως ενδιαφέροντος), η οποία αποτελεί ένα σπουδαίο ερευνητικό κέντρο για όλη τη Θεσσαλία (λειτουργεί κάθε απόγευμα 7-9). Πέρα από αυτά αναπτύσσει και πολλές άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Τα ιδρυτικά μέλη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ήσαν οι: 1) Τριανταφύλλου Θεολόγης, δημοσιογράφος, 2) Αναστασίου Ελευθέριος, δάσκαλος, 3) Νημάς Θεόδωρος, φιλόλογος, 4) Ζάχος Ζαχαρίας, γεωπόνος, 5) Παπαδογεώργος Κων/νος, δημοσιογράφος, 6) Κορλός Κων/νος, θεολόγος, 7) Γκόγκος Γεώργιος, δημοσιογράφος, 8) Ζώης Νικόλαος, γεωπόνος, 9) Διβάνης Βασίλειος, δικηγόρος, 10) Φλούλης Δημήτριος, φιλόλογος, 11) Κουτσονάσιος Δημήτριος, γυμναστής, 12) Παπαβασιλείου Αντώνιος, δάσκαλαος, 13) Νταλάσης Πολυχρόνης, δάσκαλος, 14) Τσινάνη Μαρία, φιλόλογος,15) Κουτσής Δημήτριος, φιλόλογος, 16) Στάθης Δημήτριος, φιλόλογος, 17) Γεωργούλας Δημήτριος, φιλόλογος, 18) Μαχαίρας Γεώργιος, μαθηματικός, 19) Κόκκαλης Σωτήριος, μαθηματικός, 20) Παπαχρήστου Σοφία, δημοτική υπάλληλος, 21) Παπαχρήστου Φωτεινή, δασκάλα, και 22) Κοντοχρήστου Παρασκευή, φιλόλογος.

[fbcomments]