Αγνωστες πτυχές των Τρικάλων στην Κατοχή

Αγνωστες πτυχές των Τρικάλων στην Κατοχή

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον εκπαιδευτικό –ιστοριοδίφη κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή των Τρικάλων, κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, αλλά και να μελετήσουν, όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τους Γερμανούς, αλλά και την εθνική επέτειο του «Όχι» από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Δήμο Τρικκαίων και το Σύλλογο Φίλων της Φιλαρμονικής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέλυσε το χρονικό της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής των Τρικάλων, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στην ιστορική περίοδο που ξεκινά με την έναρξη του Ελληνογερμανικού πολέμου και τελειώνει με την απελευθέρωση της πόλης.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε σημαντικά γεγονότα, ημερομηνίες σταθμούς για τα Τρίκαλα στους απελευθερωτικούς αγώνες, αλλά και σημαντικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την απελευθέρωση της πόλης και της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Οδού Ασκληπιού, παρέλαση της Στρατιωτικής Μουσικής της 1ης Στρατιάς Λάρισας, παιανίζοντας εμβατήρια και ασκήσεις ακριβείας από την Διμοιρία Επιδείξεων Σπουδαστών της ΣΜΥ.

Επίσης, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στον Μύλο Ματσόπουλου στις 9 το βράδυ, προβολή ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων με τίτλο «Ύψωμα 731- Η μάχη που έκρινε τον πόλεμο» και την Τρίτη  25 Οκτωβρίου στο  Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων στις 8 το βράδυ, συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, με συνδιοργάνωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τυρνάβου, της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Φίλων Φιλανθρωπικής Φαρσάλων», της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων, ενώ την  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Πύλης στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί ομιλία με θέμα «Η Πύλη στα χρόνια της Κατοχής» από τον Εκπαιδευτικό-Ιστοριοδίφη Δημήτρη Κωνσταντινίδη.

Ε.Κ.

Σχόλια

σχόλια