12ήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Τρικάλων

12ήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Τρικάλων

Ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά στα Τρίκαλα την έκθεση «190 Χρόνια Στρατιωτικής Μουσικής», η οποία αποτελείται από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πορεία της Στρατιωτικής Μουσικής, από την ίδρυσή της έως σήμερα, καθώς και αρχειακό μουσικό υλικό.

Η εν λόγω έκθεση -που προβλήθηκε επιτυχώς στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και Θεσαλονίκης, όπως και στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης- τελεί υπό την αιγίδα της Δ)νσης Μουσικού του Γ.Ε.Σ. και τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού.

Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 19:30 στην Πινακοθήκη «Θ. ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ» (Γαριβάλδη 8) και θα γίνει παρουσίαση των εκθεμάτων από τον Λοχαγό του Μουσικού Σώματος κ. Αθ. Μανιάτη και τον Αρχιλοχία Μουσικού Σώματος κ. Γεράσιμο Νίνο, ενώ η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη έως και την 28η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των:

Γ.Ε.Σ.  – Διεύθυνση Μουσικού

– 1η Στρατιά Λάρισας

– Γ’ Σώμα Στρατού

– Σ.Μ.Υ.

Δήμος Τρικκαίων 

– Δημ . Βιβλιοθήκη Τρικάλων

– Δημ. Φιλαρμονική Τρικάλων

– Δημ. Χορωδία Τρικάλων

Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

ενώ θα παραθέσουν ομιλίες αναλύοντας ιστορικά θέματα οι: Αλ. Καπανιάρης -ερευνητής,συγγραφέας, Αντ. Σμυρναίος –Επίκουρος Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας, Ταξ/χος Γεώργ. Λιάκος –Διοικητής Σ.Μ.Υ., Δημ. Κωνσταντινίδης- εκπαιδευτικός, ιστοριοδίφης, συγγραφέας, Κ. Μιχαλάκης – Φιλόλογος, ιστορικός, συγγραφέας.

Σκοπός του Συλλόγου Φίλων της Δ.Φ.Τ. είναι να τιμηθεί, πέραν της επετείου του ΟΧΙ  της 28ης Οκτωβρίου 1940, η επέτειος της Απελευθέρωσης της πόλης των Τρικάλων από τη γερμανική Κατοχή της 18ης Οκτωβρίου 1944.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις του 12ημέρου.

Παρατίθεται αναλυτικά το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/10 – ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10

19:30 Έκθεση βιβλίου και προβολή οπτικοακουστικού υλικού με θέμα «Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος: Κατοχή – Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων κατά τις ώρες λειτουργίας αυτής.

ΤΡΙΤΗ 18/10 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10

19:30 Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας της Στρατιωτικής Μουσικής και παρουσίαση από τον Λοχαγό (ΜΣ) Αθ. Μανιάτη και τον Αρχιλοχία (ΜΣ) Γεράσιμο Νίνο στην αίθουσα της Πινακοθήκη Θ. Μάρκελλου (Γαριβάλδη 8, Τρίκαλα).

* Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, καθώς και την Κυριακή 23/10

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/10

19:30 O Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος – ιστορικός, συζητά με μικρούς και μεγάλους για πλευρές της Εθνικής Αντίστασης στον Νομό Τρικάλων,  Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.

ΠΕΜΠΤΗ 20/10

19:30 Παρουσίαση βιβλίου για τον Τ/χη Δημήτριο Κασλά, υπερασπιστή του υψώματος 731, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Τρικάλων (Ηρ. Αλβανικού Μετώπου 52, Τρίκαλα).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/10

19:30 Ομιλία για την Ιστορία της πόλης των Τρικάλων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικό – ιστοριοδίφη, αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου – Δημαρχείο Τρικάλων (Ασκληπιού 18, Τρίκαλα).

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10

12:00 Παρέλαση της Στρατιωτική Μουσική της 1ης Στρατιάς Λάρισας παιανίζοντας εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων και ασκήσεις ακριβείας από τη Διμοιρία Επιδείξεων Σπουδαστών της ΣΜΥ, πεζόδρομος οδ. Ασκληπιού, στο ύψος της πλατείας Ρ. Φεραίου.

2Η  Ε Β Δ Ο Μ Α Δ Α

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10

21:00 Προβολή ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων με τίτλο «Ύψωμα 731: Η μάχη που έκρινε τον πόλεμο», αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων στον Μύλο Ματσόπουλου.

ΤΡΙΤΗ 25/10

20:00 Κεντρική Συναυλία

της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων σε συνδιοργάνωση με

τη Φιλαρμονική Δήμου Τυρνάβου,

τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Φαρσάλων και

τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

ΠΕΜΠΤΗ 27/10

10:30 Ομιλία με τίτλο «Η Πύλη στα χρόνια της Κατοχής» από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικό-ιστοριοδίφη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου-Λυκείου Πύλης (Πίνδου 4, Πύλη Τρικάλων)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10

7:45 Εωθινό από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

8:00 Έπαρση Σημαίας στην κεντρική πλατεία Τρικάλων από Διμοιρία Σπουδαστών της ΣΜΥ και τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.

11:00 Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.

11:30 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στη ΣΜΥ.

12:00 Παρέλαση

18:15 Υποστολή της Σημαίας στην κεντρική πλατεία Τρικάλων από Διμοιρία Σπουδαστών της ΣΜΥ και τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.

 

Σχόλια

σχόλια