Η σφήκα… απειλεί την καστανιά και στο ν. Τρικάλων

Η σφήκα… απειλεί την καστανιά και στο ν. Τρικάλων

Το δέντρο καστανιά πέρα από την ασθένεια του έλκους που την απειλεί εδώ και δεκαετίες στην περιοχή μας, απειλείται και από την προσβολή του εντόμου Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς).

Το έντομο σφήκα της καστανιάς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της καστανιάς. Η πρώτη εστία του καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2014 σε περιοχή της Π. Ε. Πιερίας στο πλαίσιο του προγράμματος των επίσημων επισκοπήσεων που εκτελούνται και από το Δασαρχείο Τρικάλων. Προσβολές έχουν διαπιστωθεί σε περιοχές των Π. Ε. Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Δράμας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.

Κύριος τρόπος εξάπλωσης του εν λόγω εντόμου είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλια) σε μεγάλες αποστάσεις και με ενεργή πτήση των ενήλικων σε μικρές αποστάσεις. Το προσβεβλημένο δέντρο εμφανίζει κηλίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση της ανάπτυξής του, μείωση της παραγωγής του κάστανου (60%-85%) και τελικά εξασθένιση του δέντρου.

Η καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς με αποκλειστική χρήση χημικών εντομοκτόνων έχει περιορισμένα αποτελέσματα εξαιτίας της βιολογίας του και άλλων παραγόντων. Εφαρμόστηκε η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis και εφαρμόζεται διεθνώς με θετικά αποτελέσματα ως μόνιμη αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με του φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Δασαρχείου Τρικάλων, κ. Άννα Τσιάμη και κ. Χρήστο Νάκο.

 

Σχόλια

σχόλια