Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μια σημαντική συλλογή ζητά επειγόντως στέγη

03.08.2015 /

Η προσωπική συλλογή του κ. Νίκου Μαρδάνη μετρά 20.000 αντικείμενα!

 

Μια μοναδική και αξιόλογη συλλογή λαογραφικού περιεχομένου, που μπορεί να συναγωνιστεί άνετα τα καλύτερα μουσεία του κόσμου με ανάλογο περιεχόμενο, υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη μας, χωρίς να την γνωρίζει όμως ο πολύς κόσμος. Και αυτό γιατί κανείς μέχρι σήμερα (Δήμος, Περιφέρεια και άλλοι φορείς και σύλλογοι) δεν βρήκαν ένα χώρο να στεγαστεί και να αποκτήσει επιτέλους η πόλη μας ένα λαογραφικό μουσείο που μπορεί να γίνει από τα πιο περιζήτητα στο είδος του.

Για την ιδιωτική λαογραφική συλλογή του κ. Νικόλαου Μαρδάνη ο λόγος, τον οποίο ο «Ε.Π.» συνάντησε και συνομίλησε μαζί του στο ιδιωτικό του χώρο, όπου  έχει αποθηκευμένα και συντηρημένα 20.000!!! περίπου αντικείμενα λαογραφικού περιεχομένου και που μπορούν άνετα να καλύψουν μια έκταση 1000 τ.μ..

 

Ας πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα για να φτάσουμε στο σήμερα. Ο κ. Νίκος Μαρδάνης, ο οποίος εργάζεται στην Π.Υ. Τρικάλων, είχε από πολύ νωρίς το πάθος της συλλογής αντικειμένων. Περίπου στην ηλικία των 10 ετών, το 1977, ξεκίνησε να συλλέγει γραμματόσημα και λίγο αργότερα νομίσματα και χαρτονομίσματα. Από το 1995 ως σήμερα είναι συλλέκτης παλαιών αντικειμένων λαϊκής τέχνης, τα οποία συνέλλεξε ο ίδιος με πολύ κόπο και προσπάθεια, είτε αγοράζοντας τα σταδιακά στο πέρασμα των χρόνων, είτε ψάχνοντάς τα, είτε πρόκειται για κάποια οικογενειακά κειμήλια κλπ.

Έτσι σήμερα έφτασε να είναι κάτοχος 20.000 τέτοιων αντικειμένων λαϊκής τέχνης, τα οποία σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα παρακάτω:

Αντικείμενα και εργαλεία που δείχνουν πως ήταν η κατοικία στον κάμπο και πως στις ορεινές περιοχές. Άλλα πάλι που έχουν να κάνουν με διάφορες ασχολίες και τέχνες όπως την υφαντική, την αμπελουργία, την γεωργία, την κτηνοτροφία κλπ., και άλλα με παραδοσιακά επαγγέλματα πολλά από τα οποία έχουν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων όπως ο σιδεράς, ο καροποιός, ο πεταλωτής, ο γανωματής, ο βαρελοποιός, ο χτίστης, ο πετράς, ο υλοτόμος, ο μαραγκός, ο βυρσοδέψης, ο παγοπώλης, ο τσαγκάρης, ο μπαρμπέρης ,η κεντήτρια και ο ράφτης, ο ζυγιστής, ο μπακάλης, ο τελάλης, ο γραμματικός, άλλα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την παραδοσιακή μελισσοκομία, την καπνοκαλλιέργεια και πολλά ακόμη.

Ο κ. Νίκος Μαρδάνης με πολύ προθυμία μας ξενάγησε στον ιδιωτικό του χώρο που έχει όλα αυτά τα αντικείμενα και τόνισε στον «Ε.Π.» πως αφιερώνει πολύ χρόνο καθημερινά από την προσωπική του ζωή για τον εμπλουτισμό τους αλλά και τη συντήρησή τους. Για όλα αυτά φυσικά εκτός από χρόνος απαιτείται και μεγάλο κόστος, το οποίο έγινε πλέον δυσβάστακτο. Για το λόγο αυτό ζητά κι έχει ζητήσει επανελειμμένα και στο παρελθόν, από τις αρμόδιες αρχές να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος, ένα οίκημα όπου μπορούν όλα μαζί να στεγαστούν και να εκτεθούν, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα λαογραφικό μουσείο (τα Τρίκαλα είναι από τις λίγες πόλεις που δεν διαθέτουν λαογραφικό μουσείο), ούτως ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται μαθητές σχολείων και όλοι οι φιλόμουσοι, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα θετικό για την πόλη μας. Και ταυτόχρονα να αναλάβουν και τις οικονομικές απαιτήσεις του όλου εγχειρήματος, καθώς ό ίδιος δεν μπορεί πλέον να σηκώσει μόνος του τόσο μεγάλο βάρος. Παρά τις επαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς και με το Δήμο Τρικκαίων δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, καθώς τα πάντα σκοντάφτουν στις κακές οικονομικές συγκυρίες. Οι αποθήκες της ΕΑΣ και του Δήμου που είναι πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού, κάποια παλιά αρχοντικά του Βαρουσίου που έχει ο Δήμος στην κατοχή του αλλά χρειάζονται εργασίες συντήρησης ή οπουδήποτε αλλού μπορεί ο Δήμος να παραχωρήσει κάποιο χώρο, είναι κάποιες μόνο από τις  προτάσεις που μπορεί να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα της στέγασης που απαιτείται. Χρειάζεται οι αρμόδιες αρχές να δουν το θέμα πολύ σοβαρά και επιτέλους να υπάρξει μια θετική απόφαση και να δοθεί το πράσινο φως, αφού είναι κοινά αποδεκτό ότι μια τέτοια συλλογή που έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πανελληνίως γνωστή, σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιγραμματικά μερικά μόνο από τα αντικείμενα της συλλογής του κ. Μαρδάνη είναι παλιά παραδοσιακά κάρα, γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, ραπτομηχανές, αργαλειοί, όπλα, πιστόλια και σπαθιά, νομίσματα από όλες τις εποχές ξεκινώντας από την περίοδο του Καποδίστρια, ζυγαριές, αλέτρια, δρεπάνια, βαρέλια, πήλινα δοχεία, γκλίτσες, χάλκινα σκεύη, γραμματόσημα, κουδούνια, σίδερα, εργαλεία κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Όλα αυτά μπορεί ο καθένας να τα δει και να τα θαυμάσει στην ιστοσελίδα αλλά και στο προφίλ του στο Facebook στο όνομα του Νίκου Μαρδάνη, ο οποίος αυτό τον καιρό, εκτός από τις άλλες ασχολίες του, μας εξομολογήθηκε πως συγγράφει ένα βιβλίο λαογραφικού περιεχομένου με την ιστορία των Τρικάλων το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα αναφερθούμε εκτενέστερα, όταν με το καλό ολοκληρωθεί. Προέχει στη φάση αυτή η άμεση στέγαση της μοναδικής αυτής συλλογής.

 

Δημήτρης Παδιός

[fbcomments]