Ποδηλατόδρομος που λαμπυρίζει: Δήμαρχε είμαστε πίσω…

Ποδηλατόδρομος που λαμπυρίζει: Δήμαρχε είμαστε πίσω…

Εξαιρετικά δημοφιλής έχει γίνει στην Πολωνία η ποδηλασία χάρη κυρίως στις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης που υλοποιεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση της χώρας.

p02

Το τελευταίο, όμως, επίτευγμα των Πολωνών ξεπερνά τις προδιαγραφές ενός απλού ποδηλατοδρόμου αφού συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την αισθητική σε ένα έργο υποδομής που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και εικαστική παρέμβαση.   Η πολωνική εταιρεία TPA, αντλώντας έμπνευση από το παρόμοιο ποδηλατόδρομο «Van Gogh» που δημιούργησε στην Ολλανδία ο Dan Roosegaarde, δημιούργησε μια κατασκευή/εγκατάσταση για ποδηλάτες, η οποία τη νύχτα λαμπυρίζει στο σκοτάδι και τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια.

p03

Η τεχνολογία πίσω από τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο προβλέπει την ενσωμάτωση στην άσφαλτο σωματιδίων τα οποία αποκαλούνται luminophores: απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο την ημέρα και επιτρέπουν στο μονοπάτι για τους ποδηλατιστές να εκπέμπει φως για δέκα ώρες.   «Καταυγάζει ένα πολύ ζωηρό μπλε, το οποίο, τη νύχτα, είναι πανέμορφο δίπλα στο σκοτεινό δάσος και το ποτάμι. Το φεγγοβόλημα είναι ένα πολύ όμορφο συμπλήρωμα στην όμορφη φύση της περιοχής, τις λίμνες, τους χαμηλούς λόφους» λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPA, Igor Ruttmar.

p04

Ο νέος ποδηλατόδρομος βρίσκεται κοντά στο Lidzbark Warminski, στην περιοχή Mazury, και μέχρι στιγμής έχει μήκος μόνον 100 μέτρα. Οι υπεύθυνοι σημειώνουν πως αναμένουν να δουν πώς θα «συμπεριφερθεί» η κατασκευή στο βαρύ χειμωνιάτικο κλίμα της Πολωνίας και στη συνέχεια θα εξετάσουν την επέκτασή του.

* Με πληροφορίες από designboom

Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια

σχόλια